Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος με προϋπηρεσία 9 ετών έως το 2012 δικαιούται και θα συνεχίσει να παίρνει προσαύξηση 30% μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό από 1/5/2022. Αν η κυβέρνηση αυξήσει τον μισθό στα 705 ευρώ, ο συγκεκριμένος εργαζόμενος με τις 3 τριετίες που έχει έως το 2012 δικαιούται προσαύξηση 211 ευρώ.
«Ο νέος μισθός θα είναι μαζί με τις τριετίες», ξεκαθαρίζει σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, με δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και προσθέτει ότι δεν αλλάζει κάτι σε όσα προβλέπει ο νόμος με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
«Η ουσία είναι ότι με την απόφαση του ΣτΕ δεν αλλάζει κάτι στην εφαρμογή των τριετιών. Εφαρμόζεται ό,τι προβλέπει ο νόμος. Οι τριετίες εφαρμόστηκαν στην αύξηση του 2% στον κατώτατο μισθό που δόθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2022 και θα εφαρμοστούν και στη σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που θα δοθεί από την 1η Μαΐου του 2022», αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης θέτοντας φρένο στις όποιες διαφορετικές ερμηνείες διακινούνται για το ζήτημα αυτό.
Απόρριψη
Το ΣτΕ, σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν για το περιεχόμενο της πρόσφατης απόφασής του, απέρριψε προσφυγή του ΣΕΒ και άλλων εργοδοτικών οργανώσεων με την οποία ζητούσαν να απογυμνωθεί ο κατώτατος μισθός από τις τριετίες που τον συνοδεύουν. Αν και κάτι τέτοιο έχει προβλεφθεί νομοθετικά το 2014 με διάταξη που ορίζει τον νομοθετημένο μισθό ως μια μοναδική αξία αναφοράς (single rate) χωρίς να τον συνοδεύουν οποιεσδήποτε προσαυξήσεις, εντούτοις αυτή η αποσύνδεση δεν ισχύει στο θέμα των τριετιών, γιατί δεν καταργήθηκαν αλλά ανεστάλησαν με νόμο μετά το 2012 έως ότου πέσει η ανεργία κάτω από 10%, οπότε και θα πρέπει να επανέλθουν. Αντίθετα, η αποσύνδεση του μισθού από τα επιδόματα έχει εφαρμογή στο επίδομα γάμου (10%), που για να συνεχίσει να καταβάλλεται θα πρέπει να ανανεώνεται με συμφωνία εργοδοτών και ΓΣΕΕ κάθε χρόνο. Η εργοδοτική πλευρά είχε ζητήσει, λοιπόν, με την προσφυγή της να αποσυρθεί σχετική εγκύκλιος του Φεβρουαρίου του 2019 (που είχε βγάλει η τότε υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου) και έλεγε ουσιαστικά αυτό που είχε νομοθετηθεί από το 2012, ότι δηλαδή τα επιδόματα τριετιών που καταβάλλονταν στους εργαζομένους έως τον Φεβρουάριο του 2012 διατηρούνται στον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ που ήταν τότε με την αύξηση του 2019.
Η κύρια ευθύνη για την υπεράσπιση των τριετιών πέρασε μετά τις εκλογές στην κυβέρνηση της Ν.Δ., οπότε και επί υπουργίας Γ. Βρούτση συντάχθηκε και κατατέθηκε στο ΣτΕ (4/9/2019) εμπεριστατωμένο υπόμνημα θέσεων για τη διατήρηση των τριετιών. Την ίδια θέση υπερασπίστηκε και ο σημερινός υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, δίδοντας, μάλιστα, τον πίνακα με τους μισθούς συν τις τριετίες όταν ανακοινώθηκε η πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 663 ευρώ. Το ίδιο θα γίνει, όπως δηλώνει σήμερα στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, και με τη νέα και μεγαλύτερη αύξηση που θα πάρει ο μισθός από την 1η Μαΐου.
Ωστόσο, για τις τριετίες από το 2012 και μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από 10% δημιουργείται ένα κενό προσαυξήσεων και το ερώτημα είναι αν αυτές οι προσαυξήσεις θα ξεπαγώσουν αναδρομικά, πιάνοντας δηλαδή όλη τη διανυθείσα προϋπηρεσία από το 2012 και μετά, ή αν οι προσαυξήσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται για τις «νέες» τριετίες που θα μετρούν μετά την πτώση της ανεργίας κάτω από 10%, όπως ακούγεται από ορισμένες πλευρές.
Στην πρώτη περίπτωση ένας εργαζόμενος που προσλήφθηκε μετά το 2012 και έχει ήδη 3 τριετίες σήμερα θα πάρει προσαύξηση 30% μόλις πέσει η ανεργία κάτω από 10%. Στη δεύτερη εκδοχή, θα χάσει τις 3 τριετίες και θα πάρει την πρώτη προσαύξηση με 10% για την τριετία που θα συμπληρώσει για το διάστημα μετά τη μείωση της ανεργίας κάτω από 10%.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τα σχέδια του Τραμπ: «Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το σκηνικό για μια πληθωριστική έκρηξη»
Η διάταξη της 6ης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 (6 ΠΥΣ/28-2012), που πάγωσε τις τριετίες, λέει ότι «από 14-2-2012 και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%, αναστέλλεται η ισχύς διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, Συλλογικών Συμβάσεων ή Διαιτητικών Αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, περιλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως ενδεικτικά το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας».
Η απόφαση κάνει λόγο για «αναστολή» και όχι για «κατάργηση» αυξήσεων για τις τριετίες που συμπληρώνονται μετά το 2012 και μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από 10%, που σημαίνει ότι οι αυξήσεις που πάγωσαν θα επανέλθουν με βάση όλη την προϋπηρεσία μετά το 2012 και όχι μόνο για την προϋπηρεσία που θα καταγραφεί μετά τη μείωση της ανεργίας κάτω από 10%.
Εκ των πραγμάτων, τίθεται ζήτημα νέας νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να αποσαφηνιστεί τι θα πληρωθεί για τις τριετίες μετά το 2012. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, που ανέφεραν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι ίσως χρειαστεί στο μέλλον κάποια ειδικότερη νομοθετική ρύθμιση για τη μετάβαση στο καθεστώς των τριετιών μετά την πτώση της ανεργίας κάτω από 10%.
Για τους υπαλλήλους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό καταβάλλεται προσαύξηση μισθού 10% για κάθε συμπληρωμένη τριετία και μέχρι 3 τριετίες, δηλαδή η προσαύξηση έχει ταβάνι το 30% για 9 χρόνια προϋπηρεσίας, ακόμη και αν οι εργαζόμενοι έχουν προϋπηρεσία 20 ή 25 έτη.
Για τους αμειβομένους με ημερομίσθιο καταβάλλεται προσαύξηση ημερομισθίου 5% για κάθε συμπληρωμένη τριετία και μέχρι 6 τριετίες, δηλαδή φτάνουν σε προσαύξηση το 30% με το που θα συμπληρώσουν προϋπηρεσία 18 ετών.
Η ανεργία είναι στο 12,8% με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2021, ενώ πριν από έναν χρόνο (Δεκέμβριο 2020) ήταν στο 15,5%. Μέσα σε ένα έτος μειώθηκε, δηλαδή, κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες. Με δεδομένη την αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία, είναι πλέον θέμα χρόνου η ανεργία να πέσει κάτω από 10%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2021 υποχώρησε κατά 2,7 μονάδες, είναι πιθανό από το 12,8%, που είναι τώρα, να βρίσκεται σταθερά κάτω από 10% την άνοιξη του 2023, αν και οι προβλέψεις μεταθέτουν το μονοψήφιο ποσοστό για το 2024.
Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο γύρω από το τι θα ισχύσει με τις παγωμένες τριετίες θα πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί πολύ νωρίτερα.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εθιστεί στην ψευδολογία»
Η δήλωση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, στον «Ε.Τ.» της Κυριακής έχει ως εξής: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα υπέρ των τριετιών. Ο Γιάννης Βρούτσης, προκάτοχός μου στο υπουργείο Εργασίας, είχε παρέμβει επίσημα το 2019 στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ των τριετιών και εναντίον της προσφυγής των εργοδοτικών ενώσεων. Επιπλέον, μόλις πριν από ενάμιση μήνα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, με εμένα υπουργό, είχε τονίσει ξανά ότι είναι σταθερά υπέρ των τριετιών με αφορμή τις ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό. Επομένως, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να στρέψει την απόφαση του ΣτΕ εναντίον της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για δήθεν “χαστούκια” στην πολιτική μας είναι ένα ακόμα κραυγαλέο ψέμα που δείχνει το τεράστιο πολιτικό άγχος που τους διακατέχει. Εχουν εθιστεί στην ψευδολογία που έχει γίνει δεύτερη φύση τους.
Η ουσία είναι ότι με την απόφαση του ΣτΕ δεν αλλάζει κάτι στην εφαρμογή των τριετιών. Εφαρμόζεται ό,τι προβλέπει ο νόμος. Οι τριετίες εφαρμόστηκαν στην αύξηση του 2% στον κατώτατο μισθό που δόθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2022 και θα εφαρμοστούν και στη σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που θα δοθεί από την 1η Μαΐου του 2022».
Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΜΕ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ 1η ΜΑΪΟΥ 2022*
Προϋπηρεσία (τριετίες) έως 14/2/2012 | Από 1/1/2022 | Από 1/5/2022 (*) |
Χωρίς επίδομα γάμου | ||
0-3 έτη | 663 | 703 |
3-6 έτη | 729 | 773 |
6-9 έτη | 796 | 844 |
9 έτη και άνω | 862 | 914 |
Με επίδομα γάμου (10%) | ||
0-3 έτη | 729 | 773 |
3-6 έτη | 796 | 844 |
6-9 έτη | 862 | 914 |
9 έτη και άνω | 928 | 984 |
* Με αύξηση 6%
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ουκρανία: Βομβαρδισμούς καταγγέλουν Ουκρανοί και Ρώσοι αυτονομιστές – Τζόνσον: Δεν σκέφτεται λογικά ο Πούτιν
- Euroferry Olympia: Βρέθηκε ζωντανός και διεσώθη Λευκορώσος επιβάτης – Άκουγε φωνές άλλων επιβατών
- Τροχαίο ατύχημα στη Συγγρού – Διέφυγε ο οδηγός που το προκάλεσε [βίντεο]
- ΣΥΡΙΖΑ: Σχέδιο για αλλαγή ονόματος και χρώματος – Τι εισηγούνται στον Τσίπρα
- Γιώργος Κύρτσος: Το παρασκήνιο της διαγραφής του
- Ουκρανία-Ανάλυση: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για την ουκρανορωσική κρίση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr