«Οι πολίτες έχουν ανάγκη από ρεαλιστικές και δημιουργικές σκέψεις», σχολίασε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας κατέθεσε ελάχιστες τέτοιες.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να εξάγει τα εσωκομματικά της προβλήματα. Η κυβέρνηση σηκώνει το γάντι για να μιλήσει στους πολίτες για την εικόνα της χώρας σήμερα αλλά κυρίως για την επόμενη ημέρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια τόνισε: «Ακόμα και όταν επιμένετε στο αίτημά σας για εκλογές, δεν είπατε τίποτα για μία εναλλακτική πρόταση. Τι ακριβώς ζητάτε; Ποιος να προκύψει και ποιος να κυβερνήσει; Αυτός που επί 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές δεν τόλμησε να κάνει ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κλείσει εσωκομματικές πληγές.
«Η συγγνώμη δεν έγινε αντιληπτή από όσους δεν την έμαθαν. Και από όσους δεν την εξέφρασαν ποτέ», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Η δημόσια αυτοκριτική και η συγγνώμη ενός πρωθυπουργού, είναι πολιτική πράξη με ειδικό βάρος και ξεχωριστή σημασία», σχολίασε.
Αναφορικά με τα προβλήματα από την κακοκαιρία «Ελπίς», ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ελλείψεις στον συντονισμό, ωστόσο απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι επιτίθεται στην κυβέρνηση, επειδή κράτησε ανοιχτή την Αττική Οδό, όταν πέρυσι, στη «Μήδεια», κατηγορούσε την κυβέρνηση, επειδή την είχε κλείσει.
Για την πανδημία και την οικονομία τόνισε: «Οι όποιες αστοχίες, δεν μηδενίζουν το τεράστιο έργο που έχει γίνει. Υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ επί των ημερών αυτής της κυβέρνηση. Δεν ξεχνάμε ποιοι υποτιμούσαν τους επιστήμονες προτείνοντας κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες. Αναγνώρισε ο κ. Πολάκης χωρίς να τον αναφέρω τον εαυτό του σε αυτό που είπα…Η Ελλάδα θα παρουσιάσει την πιο υψηλή ανάπτυξη το 2021. Παρουσίασε την μεγαλύτερη πτώση στην ανεργία. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να δείχνουν ρεκόρ εικοσαετίας».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Εδώ και δύο χρόνια, η Πολιτεία στήριξε την οικονομία και την κοινωνία με 43 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάλυψε τις αμοιβές και την ασφάλιση όσων δεν δούλεψαν. Ανέστειλε οφειλές και κυρίως κράτησε ζωντανές τις θέσεις εργασίας παντού στη χώρα. Η Ελλάδα θα παρουσιάσει την πιο υψηλή ανάπτυξη το 2021. Παρουσίασε την μεγαλύτερη πτώση στην ανεργία. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να δείχνουν ρεκόρ εικοσαετίας. 50.000 άνεργοι βρήκαν δουλειά από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται την 1η Μαΐου του 2022. Ο ΕΝΦΙΑ ήδη μειώθηκε κατά 22%. Ο μηδενικός φόρος των γονεϊκών παροχών έχει ανακουφίσει χιλιάδες νοικοκυριά. Η χώρα μας γίνεται έδρα διεθνών επιχειρηματικών κολοσσών. Κάτι πρέπει να βλέπει στη χώρα μας η Microsoft για την επένδυσή της και η Cisco με τις εκατοντάδες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης…».
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε αναλυτικά το έργο της κυβέρνησης στην οικονομία, ενώ υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κοινωνική πολιτική: «Δεν υπάρχει επιτυχημένη επιχείρηση χωρίς ικανοποιημένους εργαζομένους. Ο κόσμος της εργασίας διαθέτει πλέον ψηφιακή κάρτα, ένα σαφές πλαίσιο για την τηλεργασία, προστασία από την αυθαιρεσία στην αγορά εργασίας, τον θεσμό του πρώτου ενσήμου, που στηρίζει τους νέους» σημείωσε μεταξύ άλλων. Οι παρεμβάσεις υπέρ των νέων φτάνουν έως και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ο κόσμος της εργασίας διαθέτει πλέον ένα σαφές πλαίσιο για την απασχόληση εξ αποστάσεως και περισσότερες άδειες και για τους δύο γονείς. Προστασία από την αυθαιρεσία στους χώρους εργασίας. Ο καινοτόμος θεσμός του πρώτου ενσήμου, έρχεται να ενισχύσει νέα παιδιά που δεν είχαν δουλέψει ξανά στη ζωή τους. Τον Δεκέμβριο 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι έλαβαν έκτακτη ενίσχυση. Δώσαμε δουλειά σε ΑΜΕΑ και σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Αλλά και 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί. Θέλω να κάνω ξεχωριστή μνεία στα 118 πρότυπα και πειραματικά σχολεία που ιδρύθηκαν. 164 νέα προγράμματα σπουδών. 16.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών».
Χρυσοχοΐδης: «65 νέοι αστυνομικοί σε μόνιμη βάση για την ασφάλεια του Μετρό Θεσσαλονίκης»
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, εστιάζοντας τόσο στη μείωση των μεταναστευτικών ροών («είναι στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δέκα ετών» είπε) όσο και στη βελτίωση των δομών.
«Επί τέσσερα χρόνια δεν κατορθώσατε καν να ενεργοποιήσετε το 112. Συνομιλούσατε μόνο με τους εργατοπατέρες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:«Τα λεφτόδεντρα ανήκουν πια σε άλλες εποχές. Σήμερα είναι η εποχή της αλήθειας και της ανάπτυξης για όλους. Βάλατε 29 νέους φόρους. Για να μην ξεχνιόμαστε, αλλά και για να συγκρινόμαστε».
Στη συνέχεια μίλησε για τα αμυντικά προγράμματα και τα εθνικά θέματα: «Ούτε ένα στέλεχός σας δεν ήρθε στην υποδοχή των Rafale. Είναι συμφωνίες που κάνουν υπερήφανους τους Έλληνες, εκτός από όσους πιστεύουν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και διαδηλώνουν στον δρόμο υπέρ του Κουφοντίνα.Να εξηγήσετε γιατί δεν ψηφίζετε την αμυντική συμφωνία».
«Επί των ημερών σας μεγαλούργησε ο Φουρθιώτης. Για αυτό κάνατε πρόταση δυσπιστίας, για τον κ. Φουρθιώτη; Είναι τόσο σημαντικός στο πολιτικό στερέωμα; Βρήκα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κ. Φουρθιώτης είναι τόσο σημαντικός στον πολιτικό διάλογο, που κανένας άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν έκανε αναφορά σε αυτόν. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε κ. Τσίπρα;», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Για το μεταναστευτικό είπε: «Δεν μπορώ να μην σταθώ στην ακρογωνιαία εθνική προϋπόθεση της ισχυρής Ελλάδος που όλοι οραματιζόμαστε. Που δεν είναι άλλη από την αμυντική και διπλωματική μας πολιτική. Αυτή που πλαισιώνεται και από τους αποτελεσματικούς χειρισμούς μας στο μεταναστευτικό. Το 2019 μετανάστες και πρόσφυγες που βρισκόντουσαν σε δομές ήταν 65.000, σήμερα είναι περίπου οι μισοί. 121 παλιές δομές, πολλές από αυτές ήταν τρώγλες, έγιναν 34 και τώρα είναι ανθρώπινες. Οι ροές μειώθηκαν στο χαμηλότερο εδώ και 10 χρόνια».
«Στοχοποιήσατε συστηματικά 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. «Η αθλιέστερη σκευωρία είχε το όνομα Novartis. Κατέληξε με πάταγο κι οι πρωταγωνιστές είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Ένας στο ειδικό δικαστήριο κι άλλοι κατηγορούμενοι. Όχι για την άποψή τους, αλλά γιατί δημοσίευσαν ψεύτικα στοιχεία για να στήσουν ψεύτικες κατηγορίες. Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, αλλά συμμορία. Δεν λέγεται ελευθεροτυπία, αλλά ελευθεροδολοφονία», είπε με ένταση ο κ. Μητσοτάκης για τη novartis. Μάλιστα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει για να ζητήσει συγγνώμη αλλά φυσικά δεν υπήρχε ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα με τον Πρωθυπουργό να του λέει: «Μην γελάτε κάτω από τη μάσκα. Μας κάνετε και μαθήματα εσείς».
«Η σημερινή πρόταση δυσπιστίας, είναι μια κίνηση απελπισίας. Είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Οι διαφορές μας δεν σταματούν εκεί. Η δική μας παράταξη είναι ανοικτή σε κάθε γόνιμη ιδέα, από κάθε ρεύμα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Κορονοϊός: Το 5ο κύμα σε φάση σταθεροποίησης – Τι λένε στον Ε.Τ. Παρασκευής και Σαρηγιάννης
- Γαλλία: Πιέσεις από (ακρο)δεξιά για Μακρόν, αλλά αντέχει
- Πρόταση μομφής: Τι έχει να κερδίσει η κυβέρνηση και τι να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ
- Το σχέδιο Μητσοτάκη: Ανασχηματισμός την άνοιξη, εκλογές το 2023
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr