«Στην Ελλάδα το αίτημα των εκλογών του 2019 ήταν “φτιάξτε κράτος”. Δηλαδή, οι παραδοσιακές δομές και υποδομές του κράτους που έλειπαν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, η παραδοσιακή εξυπηρέτηση του πολίτη, δεν υπήρχε στο βαθμό που έπρεπε και έτσι υπήρξε ένα πρωταρχικό αίτημα για εμάς ως κυβέρνηση, το κράτος να πάψει να είναι ένα κράτος ουραγός στην Ευρώπη και να γίνει ένα κράτος αρωγός στον πολίτη» είπε ο κ. Πιερρακάκης.
Και πρόσθεσε: «Ο άθλος είναι διπλός. Να ανταποκρινόμαστε στις πιο παραδοσιακές ανάγκες που έχει ένα κράτος και ταυτόχρονα σε έναν κόσμο που αλλάζει να έχουμε ένα κράτος που να μπορεί να ανταποκριθεί και σε αυτές τις αλλαγές».
Όπως είπε, μαζί με τον στόχο της επιστροφής στην κανονικότητα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπρεπε να προχωρήσει τις αλλαγές στην καθημερινότητα του πολίτη. «Όλη αυτή η προσπάθεια χτίστηκε σε μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες. Και επειδή πλέον τα γεγονότα έχουν τη δική μας σφραγίδα, η αλήθεια απαιτεί σκληρές αποτυπώσεις. Υπήρξαν αυτά τα 2,5 χρόνια επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης, μεγάλες παρεμβάσεις σε έκτακτα ζητήματα που ανέκυψαν, υβριδικές απειλές στα σύνορά μας, στον Έβρο, στο Αιγαίο, η πανδημία και η διαχείρισή της, σε πάρα πολλές εκφάνσεις της, ο εθνικός εμβολιασμός.
»Πολλά ζητήματα στην καθημερινότητα είχαν τον χαρακτήρα της κρίσης και η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε πάρα πολύ καλά» σημείωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Και υπενθύμισε ότι από 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών το 2018, σήμερα έχουν φθάσει στα 567 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, «δηλαδή, γλιτώνουμε 60 ουρές σε κάθε Έλληνα πολίτη».
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει: «επειδή η συμφωνία της κυβέρνησης με τους πολίτες, είναι συμφωνία αλήθειας, αυτή απαιτεί να μπορείς να κάνεις και τις σκληρές καταγραφές, εκεί που τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά. Αυτό ακριβώς συνέβη, και σε μια κίνηση έξω από την παραδοσιακή πολιτική μας κουλτούρα, υπάρχει η λέξη “συγνώμη” στο πολιτικό σύστημα. Και υπάρχει από τα πρωθυπουργικά χείλη, στο ανώτατο επίπεδο πλέον. Και αυτό απαιτεί η εκ νέου θεμελίωση του κράτους και όχι μόνο αυτό, αλλά να μπορείς να λες ευθέως ότι διδάσκεσαι από τις αστοχίες και τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν. Ότι μεταβολίζω την αστοχία σε μάθημα, και το μάθημα σε πράξη και την πράξη σε ένα καλύτερο σημείο ισορροπίας για την πατρίδα μου. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε όλοι».
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει, έχει αποκρούσει κρίσεις και θα γίνεται διαρκώς καλύτερη, απέναντι σε κάθε κρίση. Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε ότι αλήθεια σημαίνει και πάλη ενάντια στη λήθη. «Αυτό που επιδιώκει η σημερινή πρόταση μομφής είναι μια μάταιη επιδίωξη λήθης. Ξεκινάει ως μια προσπάθεια μια χιονοθύελλα να μετατραπεί σε πετροπόλεμο, καταλήγει ως μια άστοχη επιδίωξη συμψηφισμού, με λάθη και αστοχίες του παρελθόντος», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Και πρόσθεσε: «όσα προηγήθηκαν μας δίνουν μαθήματα. Το πρώτο μάθημα είναι ότι δεν υπάρχει στραβή στη βάρδια. Υπάρχει ευθύνη στη βάρδια. Η ευθύνη να αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα και να μεταβολίζουμε την εμπειρία σε γνώση και σε πράξη. Το δεύτερο μάθημα είναι ότι οι θεσμοί του κράτους, μας αφορούν όλους. Κρινόμαστε, όχι από τους χαρακτηρισμούς μας αλλά από το τι κομίζουμε για να βελτιώσουμε αυτούς τους θεσμούς. Από την εναλλακτική πρόταση στο πεδίο».
Κλείνοντας, ο υπουργός επεφύλασσε ιδιαίτερη αναφορά για τους ανθρώπους της πολιτικής προστασίας και τον Ν. Χαρδαλιά ο οποίος «πολλά βράδια και μέρες πάλεψε ως άλλος κυνέγειρος, κάθε κρίση, έμενε να ξενυχτάει για να λύσει προβλήματα» και στον Χρ. Στυλιανίδη «που προσπαθεί να κομίσει μια μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία στην προσπάθεια να χτίσουμε νέες δομές».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Αγωνία για την τραυματισμένη φάλαινα: Προσάραξε στη Σαλαμίνα – Συγκινεί βίντεο με εθελόντρια που της τραγουδά
- Σε 48 δόσεις οι φόροι για τα αναδρομικά συντάξεων – Βήμα-βήμα η διαδικασία για τους συνταξιούχους
- Πόσο «αθώο» είναι το κρύο για τον ανθρώπινο οργανισμό; Μια ερευνήτρια απαντά
- Πρόταση μομφής: Το κυβερνητικό έργο δυόμισι ετών, απάντηση στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ
- Ουκρανία: Διπλωματία με το δάχτυλο στη σκανδάλη
- Κορονοϊός: Αύξηση στις εισαγωγές παιδιών με Covid – Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr