«Η ενημέρωση που είχαμε είναι ότι πρόκειται για το 40% των λιγνιτικών μονάδων, ότι έχει κλείσει επί αυτού η συμφωνία και ότι θα συγκεκριμενοποιηθεί ποιες μονάδες και πως το επόμενο διάστημα μέχρι το φθινόπωρο», δήλωσε συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός, ενώ για τα υδροηλεκτρικά ανέφερε τα εξής: «Κατ΄αρχήν λέει ο υπουργός ότι δεν θα υπάρξει παραχώρηση υδροηλεκτρικών. Αυτό για μένα είναι μύθος. Είναι έπεα πτερόεντα. Εδώ επιχειρείται και από την τρόικα και από την κυβέρνηση να ανοίξει αυτός ο δρόμος της πώλησης μονάδων. Αν κατοχυρωθεί αυτή η διαδικασία πώλησης μετά θα τεθούν όλα στο τραπέζι και η κατάληξη θα είναι να πουληθεί το φιλέτο των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ με το πιο φθηνό ρεύμα. Για αυτό λέω ότι θα είναι μέσα και υδροηλεκτρικά, άσχετα το τι λέει τώρα η κυβέρνηση και ο υπουργός». Πρόσθεσε δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι παράλληλα θα διατηρηθεί η διαδικασία των ΝΟΜΕ, δηλαδή οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της ΔΕΗ και της Ελλάδας ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και απολύσεις στην επιχείρηση. Ανέφερε ότι ο κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τέλος και «από υποχώρηση σε υποχώρηση παραδίδει τα πάντα και ότι «έχουν καταντήσει την Ελλάδα ένα οικονομικό πτώμα το οποίο έχει αρχίσει και μυρίζει και προσπαθούν να του βάλουν διάφορα μυρωδικά για να μην είναι έντονη η μυρωδιά. Και δεν θέλουν να το κηδέψουν γιατί η κηδεία είναι πάρα πολύ ακριβή για τους πιστωτές, ειδικά για τη Γερμανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση». Επανέλαβε δε την πρόταση «να περάσουμε γρήγορα στο εθνικό μας νόμισμα στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος για να ανασυγκροτηθεί η χώρα, να ανασάνει και να αποκτήσει ελπίδα και προοπτική».
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε εξάλλου άστοχο και ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν επιτρέπει να λαμβάνονται εικόνες από τις συναντήσεις. «Είναι ανεπίτρεπτο να κάνουμε τη συνέντευξη μας στο δρόμο», είπε, και εξέφρασε παρότρυνση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να σταματήσει αυτήν την πρακτική που δεν είναι πολιτισμένη.
«Αυτό που επιχειρείται αυτή την ώρα σε βάρος της ΔΕΗ και σε βάρος της Ελλάδας είναι ένα εθνικό έγκλημα», σημείωσε στις δηλώσεις του ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι το εθνικό έγκλημα των εγκλημάτων. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ μία τέτοια βρώμικη επίθεση σε βάρος των συμφερόντων της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας μας αλλά και σε βάρος της ίδιας της Ελλάδας. Στην ουσία δεν επιχειρείται να πουληθεί ένα μέρος των μονάδων της ΔΕΗ, αυτό που γίνεται αυτήν την ώρα είναι το τέλος της ΔΕΗ. Και θα έλεγα ότι πωλείται στην κυριολεξία η Ελλάδα. Αυτό είναι η προμετωπίδα όσων συντελούνται αυτήν την ώρα σε βάρος της ΔΕΗ με ευθύνη της Κυβέρνησης και με την επιβολή της νεοαποικιοκρατικής τρόικας η οποία στην ουσία κυβερνά τη χώρα. Γιατί τη χώρα δεν την κυβερνά το Μαξίμου, την κυβερνάει το Χίλτον. Οι υπάλληλοι των υπαλλήλων κυβερνούν και έχουν επιβάλει άγρια, σκληρή δικτατορία. Η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ σε ένα ύψος 40% της ισχύος της, αν είναι τόσο και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί, δεν είναι πώληση μονάδων, δεν είναι το τέλος της ΔΕΗ μόνο. Είναι παραχώρηση, εκχώρηση εδαφικής κυριαρχίας. Στην ουσία πωλούμε την Δυτική Μακεδονία και βεβαίως το λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολης. Αυτά πωλούνται, εκχωρούνται, παραδίδονται στους ιδιώτες. Παραδίδονται τεράστιες εκτάσεις, παραδίδονται τα νερά, παραδίδεται η διαχείριση στην ουσία ολόκληρων περιοχών της χώρας μας. Αυτό δεν έχει δικαίωμα να το κάνει καμία κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να προχωρήσει σε τέτοιου είδους εθνικά εγκλήματα, δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να το κάνει αυτό. Η χώρα δυστυχώς κυβερνάται από το 2010 με ένα οιονεί πραξικόπημα και αυτό το πραξικόπημα βλέπουμε ότι κλιμακώνεται δυστυχώς. Φτάνει στα απώτατα όρια ενός ολοκληρωτισμού ο οποίος είναι πρωτόγνωρος όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα παγκόσμια χρονικά».
Επίσης, τόνισε ότι «Εμείς θα αγωνιστούμε ενάντια σε αυτό το εθνικό έγκλημα που θα πλήξει τους καταναλωτές , θάβει την ανάπτυξη της χώρας μας και θα έχει δραματικές επιπτώσεις και για τις εργασιακές σχέσεις στη ΔΕΗ και για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Εγώ προβλέπω ότι θα έχουμε απολύσεις στη ΔΕΗ όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να καλλωπίσουν αυτόν τον σχεδιασμό. Θα αγωνιστούμε λοιπόν με όλες μας τις δυνάμεις για να ματαιωθεί αυτό το έγκλημα. Αυτήν την ώρα χρειάζεται μία μεγάλη ενότητα του ελληνικού λαού. Μία πανστρατιά για να διασώσουμε τη ΔΕΗ. Και να τη διασώσουμε όχι για να μείνει όπως έχει αλλά να τη διασώσουμε για να την ανασυγκροτήσουμε. Για να την αναβαθμίσουμε. Για να παίξει αυτόν τον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο που πρέπει να παίξει και μπορεί να τον παίξει η ΔΕΗ. Η οποία με αυτές τις πολιτικές που ακολουθούνται οδηγείται σε λουκέτο, οδηγείται σε καταλήστευση, οδηγείται να λειτουργεί και σε βάρος της οικονομίας. Διότι αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ δουλεύει για τα ιδιωτικά συμφέροντα με ευθύνη της κυβέρνησης και με ευθύνη της τρόικας. Η ΔΕΗ πουλάει πάμφθηνο, τζάμπα ρεύμα σχεδόν σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες την καταληστεύουν. Την ίδια ώρα η ΔΕΗ κάνει δημοπρασίες ΝΟΜΕ με το φθηνό της ρεύμα οι οποίες είναι κάτω του κόστους. Και έχει ζημιά η ΔΕΗ για να μπορούν οι ιδιώτες ανταγωνιστές της να πωλούν φθηνό ρεύμα και να της παίρνουν μερίδια αγοράς. Αυτά είναι μεγάλα εγκλήματα, πρωτοφανή εγκλήματα. Και το μεγαλύτερο των εγκλημάτων βεβαίως είναι η δέσμευση που έχει αναληφθεί ώστε η ΔΕΗ να πέσει μέχρι το τέλος του 2019 στο 50% των πελατών της να εκχωρήσει δηλαδή το 50% των πελατών της και να φτάσει να παράγει το 50%της ηλεκτρικής ισχύος στη Χώρα. Αυτά δεν γίνονται και μάλιστα με διοικητικό τρόπο. Γίνεται προσπάθεια να ανοίξει η αγορά με διοικητικές αποφάσεις, με νομοθετικές ρυθμίσεις, με δεσμεύσεις και ξένες εντολές πράγμα που σημαίνει μία απίστευτη καταστροφή και για την ίδια τη ΔΕΗ και για τον ελληνικό λαό».