Σε πρώτη φάση η κινητικότητα αυτή εμφανίζεται στον χώρο της Κεντροαριστεράς και ασκεί μεγάλες πιέσεις στον ήδη προβληματικό ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας άρχισε και ο ίδιος να κινείται, ώστε να μην καταστεί παρελθόν, πριν καν το καταλάβει!
Στην προηγούμενη φάση, ο κ. Τσίπρας δεν πιεζόταν ιδιαιτέρως. Οι συνεργάτες του και οι συνομιλητές του εκτός πολιτικής, στο οικονομικό και επιχειρηματικό φάσμα, του έλεγαν -και τον είχαν πείσει γι’ αυτό- ότι ο λαός θα δώσει δύο εκλογικές νίκες στον Κυριάκο Μητσοτάκη όπως έκανε και με τον ίδιο το 2015 και θα έχει και πάλι την ευκαιρία του να επιστρέψει ως πρωθυπουργός μετά το 2023 (σ.σ.: οι επόμενες διπλές εκλογές υπολογίζονται ως μία αναμέτρηση).
Με αυτό το σκεπτικό, διαχειριζόταν τη μιζέρια και την γκρίνια στο κόμμα του όπου δεν απειλούνταν από κανέναν και κινούνταν με καθαρά επικοινωνιακούς όρους στο πολιτικό σκηνικό του «κουτσού δικομματισμού», δηλαδή με ένα κόμμα γύρω στο 30% (Ν.Δ.) και ένα κόμμα γύρω στο 20% (ΣΥΡΙΖΑ), αναμένοντας απλώς την εναλλαγή των ποσοστών και των ρόλων.
Οπως, όμως, συνήθως συμβαίνει με τα σχέδια επί χάρτου, τα διαψεύδει η πραγματικότητα.
Η εκλογή Ανδρουλάκη ήρθε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά, να απειλήσει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και να αναγκάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να παρακολουθεί από πιο κοντά τις εξελίξεις. Το σχεδόν βέβαιο σενάριο για τον κ. Τσίπρα να χάνει τις διπλές εκλογές του 2023, αλλά να επανέρχεται στις επόμενες ως πρωθυπουργός, δεν είναι πλέον βέβαιο, δεν είναι καν πιθανό.
Στη συνέντευξή του στο Kontra Channel που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, ο κ. Τσίπρας -παρά το φιλικό περιβάλλον- δεν κατάφερε να κρύψει την ανησυχία που τον έχει κυριεύσει. Αντέδρασε με πρωτοφανή ενόχληση και εκνευρισμό στα ερωτήματα για τον Παύλο Πολάκη, έδειξε ότι έχει χάσει πολλή από την αυτοπεποίθηση που είχε μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, έκανε λάθη που μετά προσπαθούσε να διορθώσει, δεν κατάφερε να κρύψει ότι είναι εμφανώς αποσταθεροποιημένος.
Η απάντησή του στη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ ήταν: «Και εγώ όταν ανέλαβα τον ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκα δημοσκοπικά, πέρασα και τον Γ. Παπανδρέου στις δημοσκοπήσεις με 18% έναντι 17%, αλλά στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 5% και ο Γ. Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ 40%».
Η απάντησή του στις σημερινές δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη Ν.Δ. στη χειρότερη φάση των δυόμισι τελευταίων ετών να αντέχει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμένει κυρίαρχος, τον ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να ανέβει και το ΚΙΝΑΛ να αυξάνει τα ποσοστά του, ήταν: «Πάντα στις δημοσκοπήσεις υπάρχει μία υποεκπροσώπηση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ».
Η απάντησή του στο «Τι θα κάνετε αν χάσετε και πάλι τις εκλογές;» ήταν «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χάσει τις εκλογές γιατί είναι για τα δύσκολα».
Μητσοτάκης: Το Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους
Η απάντησή του στο «Γιατί λέτε ότι το ΚΙΝΑΛ ή θα πάει με τη Δεξιά ή με τη δημοκρατική παράταξη, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει και ο δρόμος της αυτονομίας που ακολουθεί…» ήταν «Τότε θα γίνει ΚΚΕ του Κέντρου», με ύφος ανάμεσα στην απαξία, τον φόβο και την επιθυμία μαζί.
Ο κ. Τσίπρας, προσπαθώντας να πείσει το ίδιο του το κόμμα, λέει και ξαναλέει ότι «εμένα αντίπαλός μου δεν είναι το ΚΙΝΑΛ και ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά ο κ. Μητσοτάκης» επειδή ήδη φοβάται ότι αντίπαλός του είναι το ΚΙΝΑΛ και ο κ. Ανδρουλάκης καθώς βρίσκεται ήδη πολύ κοντά του. Αποκαλύφθηκε όταν, τη στιγμή που ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα ζητήσει να συναντήσει τον κ. Ανδρουλάκη, πήρε το γνωστό αλαζονικό και απαξιωτικό του ύφος και απάντησε: «Οχι. Δεν έχω κανένα λόγο να συναντήσω τον κ. Ανδρουλάκη».
Λέει και ξαναλέει ότι «εμένα αντίπαλός μου είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης» διότι προσπαθεί να κρατηθεί εκεί. Την ίδια ώρα όμως τον ξεμπροστιάζουν δικοί του άνθρωποι που γράφουν για τον κ. Ανδρουλάκη που δήθεν δεν είναι αντίπαλος του κ. Τσίπρα, ότι είναι εκπρόσωπος της «νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας, αυτό που λέμε στην Ελλάδα σημιτισμό και ο Μητσοτάκης βρήκε στρατηγικό εταίρο» (Γ. Κυρίτσης στην Αυγή).
Η εξήγηση
Η πρώτη δημοσκόπηση του 2022 (Metron Analysis, MEGA) εξηγεί γιατί επικρατεί πανικός στην Κουμουνδούρου, γιατί ο κ. Τσίπρας παίρνει το ρίσκο των αλλαγών στο κόμμα που δεν έπαιρνε εδώ και ενάμιση χρόνο και γιατί η Κουμουνδούρου δεν έχει καταφέρει να βρει απαντήσεις στις αλλαγές που έρχονται.
Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να κινηθεί επειδή φοβάται ότι η επιστροφή στην κανονικότητα και η μείωση της τοξικότητας στην πολιτική ζωή θα ενδυναμώσουν το ΚΙΝΑΛ εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ανεπηρέαστη ή λίγο επηρεασμένη τη Ν.Δ. Αυτό, δηλαδή, που οι πολιτικοί αναλυτές αποκαλούν «ανάποδο 2012», δηλαδή, όπως στις συνθήκες έντονης κρίσης το ΠΑΣΟΚ έχασε τα 2/3 της εκλογικής του δύναμης και στις εκλογές του 2012 πήγε από το 40% του 2009 στο 13% τον Μάιο του 2012 και στο 12% τον Ιούνιο του 2012, τώρα να συμβεί αυτό στις επόμενες διπλές εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε τον κ. Τσίπρα στη συνέντευξη στο Kontra Channel να λέει με ύφος πλήρους αβεβαιότητας και ανησυχίας «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πάρει στις επόμενες εκλογές κάτω από το ποσοστό του 2019, δεν γίνεται αυτό…» (σ.σ.: αλήθεια, θα είχε ενδιαφέρον να γίνει γνωστό ποιοι τον έχουν διαβεβαιώσει γι’ αυτό), αλλά και σε άλλο σημείο να αποφαίνεται ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν καταποντίστηκε το 2012 επειδή ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ήταν καλός πρόεδρος. Ο κ. Βενιζέλος ήταν ένας πολύ καλός πρόεδρος και όλοι το αναγνωρίζουν αυτό…».
Στην Κουμουνδούρου όλα αυτά έχουν συζητηθεί και συζητούνται εκτενώς. Μη δίνετε σημασία στις επιθέσεις στις δημοσκοπήσεις και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να τις απαξιώσει. Αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση και για να δίνονται στα trolls του Διαδικτύου να φτιάχνουν κλίμα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σήμερα πολιτικός ηγέτης που να παρακολουθεί και να επηρεάζεται από τις μετρήσεις περισσότερο από τον κ. Τσίπρα και δεν υπάρχει πολιτικό επιτελείο τόσο εξαρτώμενο από το τι λένε οι δημοσκοπήσεις από το επιτελείο του κ. Τσίπρα.
Προβληματισμός
Βλέπουν και προβληματίζονται από το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό (έχει θετικές γνώμες 44% έναντι 21% του κ. Τσίπρα στην αξιολόγηση) αλλά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί εναλλακτική επιλογή (έχει θετικές γνώμες 16% έναντι 40% της κυβέρνησης).
Τους έχουν πει οι πολιτικοί αναλυτές που συμβουλεύονται πως πολιτική αλλαγή δεν έρχεται όταν τον πρωθυπουργό και το κυβερνών κόμμα αξιολογούν θετικά περισσότεροι από όσοι το ψηφίζουν στην πρόθεση ψήφου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το κόμμα του αξιολογούν θετικά λιγότεροι από όσοι το ψηφίζουν στην πρόθεση ψήφου.
Βλέπουν επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει πολύ περισσότερο από ό,τι η Ν.Δ. προς το ΚΙΝΑΛ, όπως βλέπουν ότι η εκλογική επιρροή του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή αυτοί που δυνητικά θα μπορούσαν να το ψηφίσουν, κυμαίνεται στο 49% (34% τον Σεπτέμβριο του ‘21), της Ν.Δ. στο 46% (47% τον Σεπτέμβριο του 2021) και του ΣΥΡΙΖΑ στο 35% (38% τον Σεπτέμβριο του 2021).
Τέλος, στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ψέματα πως η βάση των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ θέλει συνεργασία Τσίπρα-Ανδρουλάκη κόντρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ολες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ δεν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ προοδευτικό, δημοκρατικό κόμμα. Οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ τάσσονται υπέρ της αυτόνομης πορείας του κόμματος (δηλαδή ούτε με ΣΥΡΙΖΑ ούτε με Ν.Δ.), ενώ εκείνοι που βλέπουν θετικά μία συνεργασία ΚΙΝΑΛ-Ν.Δ. είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που βλέπουν θετικά μία συνεργασία ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ. Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα είναι πολύ ισχυρό στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr