Οπως εκτιμούν πηγές του Μ. Μαξίμου, ήδη έχει σχηματισθεί ένα ισχυρό μπλοκ, που εκφράστηκε και στο Eurogroup, με πυρήνα τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ο συμβιβασμός που θα επιτευχθεί θα προβλέπει «φιλο-αναπτυξιακούς κανόνες», οι οποίοι «δεν θα λειτουργούν σαν θηλιά στον λαιμό» της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των οικονομιών άλλων ευρωπαϊκών χωρών -κυρίως του Νότου- που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Χωρίς βεβαίως να υποτιμούν τη σημασία της σταθερότητας στην ευρωζώνη.
Επενδυτική ώθηση
Με την αναμενόμενη αποδρομή της πανδημίας την άνοιξη και με ένα νέο και πιο χαλαρό Σύμφωνο Σταθερότητας η κυβέρνηση ποντάρει στην οικονομία. Θεωρείται δεδομένη η επενδυτική ώθηση που θα δοθεί, τόσο από τα έτοιμα προς υλοποίηση projects όσο και από τις αναμενόμενες επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. Υπό αυτήν την έννοια έχει αξία η εκτίμηση του επικεφαλής του παγκόσμιου τουριστικού κολοσσού TUI ότι ο ελληνικός τουρισμός το 2022 θα πάει καλύτερα και από τη χρονιά-ρεκόρ του 2019. Οπως και η δέσμευση ότι η TUI θα φέρει φέτος στην Ελλάδα «διπλάσιους τουρίστες από όσους έφερε το 2021». Η τρίτη πηγή αισιοδοξίας, αλλά και αναπτυξιακής ώθησης για την κυβέρνηση, είναι τα 5,2 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης που θα έρθουν στη χώρα σε δυο δόσεις, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο. Και η τέταρτη πηγή αισιοδοξίας είναι η μεγάλη ανάπτυξη (κοντά στο 5%) που αναμένεται και για το 2022. Στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς άλλωστε, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία θα έχει βγει από το καθεστώς της ενισχυμένης επιτήρησης, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Αυτές οι προοπτικές θέτουν και τους στόχους της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα:
- Το 2023 η ανεργία να πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό.
- Να επανεξετάσει την ακόμα μεγαλύτερη επίσπευση της χορήγησης της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού, όπως και το ύψος της.
- Να συνεχιστεί η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που προκαλούν οι ανατιμήσεις.
- Να ενταθεί το μεταρρυθμιστικό έργο, με έμφαση κυρίως στην Παιδεία (αναβάθμιση των ΑΕΙ μέσω διεθνών συνεργασιών, όπως η πρόσφατη με το Χάρβαρντ, ενεργοποίηση της Ομάδας Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) και στην Υγεία με τη δημιουργία του «νέου ΕΣΥ», το οποίο θα έχει ενισχυμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Πολλές μεταβλητές
Στο Μ. Μαξίμου γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια «εξίσωση με πολλές μεταβλητές». Ετσι, το βλέμμα στρέφεται ταυτοχρόνως σε διάφορες κατευθύνσεις: Από την εξέλιξη της πανδημίας και την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, μέχρι την εύφλεκτη Ουκρανία. Και από τις γαλλικές και τις πορτογαλικές εκλογές μέχρι την εκλογή του Μ. Ντράγκι στην προεδρία της Ιταλίας. Η βασική σταθερά -η οποία άλλωστε εξαρτάται μόνο από τον Κ. Μητσοτάκη– είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, όπως και η βεβαιότητα ότι η μόνη πρόταση διακυβέρνησης «που υπάρχει και τώρα και θα υπάρχει και τότε» είναι «η αυτοδυναμία της Ν.Δ.». Οι επιτελείς της κυβέρνησης ενισχύουν την άποψή τους, μέσα από την άρνηση του Ν. Ανδρουλάκη να μην συνεργαστεί με κανένα κόμμα (άρα ακυρώνεται στην πράξη το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για «προοδευτική διακυβέρνηση»), αλλά και από την «ουτοπική» πρόταση του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ περί «σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr