«Η εκτίμηση είναι ότι αργά ή γρήγορα όλες οι διαφωνίες θα γεφυρωθούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις, όπως γίνεται πάντα. Το ζητούμενο για εμάς είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας να είναι οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά ανεκτό. Δεν θα κάνουμε πίσω από αυτή την απόλυτα λογική πρόταση», πρόσθεσε.
Σε ότι αφορά στην ακαμψία του ΔΝΤ στο θέμα των εργασιακών, κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς «να σταθούν στο ύψος της ευρωπαϊκής ιστορίας», προσθέτοντας ότι «η εξαίρεση από την ευρωπαϊκή κανονικότητα που νομοθέτησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά το 2012 πρέπει να σταματήσει».
Ο Διεθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ως πολιτικά επικίνδυνο» το να ζητούνται εγγυήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «τα κράτη έχουν συνέχεια, αλλά οι πολιτικές έχουν δικαίωμα να αναθεωρούνται, γιατί γι’ αυτό ζούμε σε δημοκρατίες». Σε ότι αφορά στην ασκούμενη, μέσω χρονοκαθυστέρησης, πίεση προς την Ελλάδα από τους δανειστές, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι είναι «πιέσεις με μόνο στόχο το πολιτικό κόστος του ΣΥΡΙΖΑ, με καμιά οικονομική και κοινωνική λογική», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ψύχραιμα και λογικά οφείλει να αντισταθεί «σε αυτόν τον παράλογο και βαθύτατα αντι-ευρωπαϊκό χαρακτήρα αυτών των πιέσεων».
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή - Αυτές είναι οι οδηγίες για τις εκλογές
Ως προς τα αντίμετρα της συμφωνίας, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι για πρώτη φορά θα υπάρξουν αντίμετρα σε όσα μέτρα ληφθούν και ότι όλα αυτά θα ισχύσουν από το 2019 και μετά και ως εκ τούτου, η χώρα θα έχει «δύο χρόνια καθαρού δημοσιονομικού διαδρόμου, ώστε να μπορέσει η οικονομία της να ανακάμψει και να αναπτυχθεί». Απέδωσε στην ΝΔ «ντελίριο στέρησης» της εξουσίας, προσθέτοντας ότι το μόνο που νοιάζει την αξιωματική αντιπολίτευση είναι «το πώς θα φύγει αυτή η κυβέρνηση, ώστε να γυρίσει στις κυβερνητικές θέσεις, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της κοινωνικής κατεδάφισης και καταστροφής που άφησε ανοιχτό το Γενάρη του 2015». «Εμείς πρέπει να είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας και στον απολογισμό που θα κάνει ο λαός μετά και θα μας κρίνει», είπε ο κ. Ζαχαριάδης.
Ως προς τις δημοσκοπήσεις, επισήμανε ότι η ερώτηση αφορά στην ψήφο «της επόμενης Κυριακής» και όχι «αν το κόμμα και ο πρωθυπουργός που θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση η χώρα δεν κυβερνάται με δημοσκοπήσεις και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλύει, και ο ίδιος από την μεριά του, τα χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, καθώς «ούτε αυτά τα δύο χρόνια όλα τα κάναμε σωστά, ούτε γλιτώσαμε τις παγίδες».
Αναφορικά με την άσκηση του κυβερνητικού έργου, είπε ότι την ευθύνη των διαπραγματεύσεων έχουν τα τεχνικά κλιμάκια και οι αρμόδιοι υπουργοί και την τελική ευθύνη ο πρωθυπουργός, ενώ όλοι οι άλλοι υπουργοί πρέπει να ασχολούνται με το έργο του υπουργείου τους, «και όχι να παριστάνουν τους διαπραγματευτές και τους ειδικούς».
Ο κ. Ζαχαριάδης, ερωτηθείς για τον συντονισμό ΚΟ, κυβέρνησης και κοινωνίας, είπε ότι «είναι κρίσιμο να μπορέσει να συνεργαστεί το κόμμα, η κοινοβουλευτική ομάδα, η κυβέρνηση και ταυτόχρονα να εισακούν και τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ», αναγνώρισε δυσκολίες ενίοτε στο εγχείρημα, καταλήγοντας «σε κάθε περίπτωση, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, και νομίζω πως σε βάθος χρόνου θα αποδώσει καρπούς, γι’ αυτό είναι κρίσιμο να ολοκληρώσουμε την τετραετή διακυβέρνηση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ