Με στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου μέσα από το οποίο θα μπορούν οι πολίτες να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει και στην παροχή δυνατότητας πληρωμής λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της παραμένει η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών μέσα και από νέες μειώσεις φόρων, όπως στον ΕΝΦΙΑ. Την ίδια ώρα, δρομολογείται ο διπλασιασμός του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης τα Χριστούγεννα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, άφησε ανοιχτό μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ το ενδεχόμενο συζήτησης για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν από το 2023 και τόνισε όσον αφορά την προκαταβολή φόρου ότι θα συνεχίσει να είναι στο 50% και όσο τα πράγματα είναι καλά, μπορεί να μειωθεί και περαιτέρω.
Στο πλευρό του κόσμου
«Οσο η οικονομία αποδίδει, όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, όσο ο εκσυγχρονισμός του κράτους δίνει τη δυνατότητα να έρχονται λεφτά, να ανοίγουν θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητές μας να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου», είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο καθιστά σαφές ότι η στήριξη απέναντι στην ακρίβεια θα συνεχιστεί για όσο χρόνο χρειαστεί.
«Οσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων στην ενέργεια, δεν μπορεί οι κυβερνήσεις να κάθονται και να το παρακολουθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.
Για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και των πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες εντείνονται εν όψει και της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα έχει στη ατζέντα του το ζήτημα των αυξήσεων στην ενέργεια με επίκεντρο την ευρωπαϊκή αντίδραση, η οποία πρέπει να πηγαίνει πέραν και όσων κάνουν μεμονωμένα τα κράτη- μέλη σε εθνικό επίπεδο.
Παρέμβαση
Η ευρωπαϊκή διάσταση του συγκεκριμένου προβλήματος και η ανάγκη παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε αναδειχθεί με έμφαση από τους κυρίους Μητσοτάκη, Ντράγκι και Σάντσεθ και στην πρόσφατη Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που διεξήχθη στην Αθήνα, ενώ έχει αναδειχθεί, με συγκεκριμένες προτάσεις, από πέντε υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων ο Χρήστος Σταϊκούρας, και έχει τεθεί από τον Κώστα Σκρέκα στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας και από τον Κωστή Χατζηδάκη στο Συμβούλιο «Απασχόληση, Κοινωνική Πολιτική, Υγεία και Καταναλωτές».
Ο Γεωργιάδης θύμισε στη Λατινοπούλου τα όσα έλεγε για τον Μητσοτάκη το 2021
Μέσα στο περιβάλλον των πρόσθετων δυνατοτήτων που δημιουργούνται από τη θετική πορεία της οικονομίας, το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως όλες οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση υλοποίησης της δέσμευσης να επωφεληθούν όλοι οι Ελληνες από το μέρισμα της ανάπτυξης σχετίζεται με τις γερές βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται πλέον η ασκούμενη οικονομική πολιτική.
«Ο,τι εξαγγέλλουμε, δεν είναι στον αέρα. Είναι γιατί μπορούμε να τα υλοποιήσουμε. Δεν είναι από λεφτά που δεν έχουμε ή από φόρους. Είναι από τον πλούτο, από το περιθώριο που δημιουργεί η ανάπτυξη. Αυτή είναι η κολοσσιαία διαφορά από το παρελθόν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μισθολογική ενίσχυση
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε επίσης ότι ο «κατώτατος μισθός, η ενίσχυση μισθολογικά των πιο αδύνατων εισοδηματικών στρωμάτων είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης και στις σκέψεις του πρωθυπουργού».
«Προφανώς και ο κατώτατος μισθός είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί. Ομως, τον κατώτατο μισθό δεν τον πληρώνει το κράτος, τον πληρώνουν οι επιχειρήσεις και σημασία έχει να έχουν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερο εισόδημα, αλλά να έχουν ταυτόχρονα και θέσεις εργασίας. Είναι ζήτημα σωστού σχεδιασμού. Θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, στη σωστή του έκταση, για να μην υπονομεύσει και όλα τα υπόλοιπα», τόνισε.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr