Οι σημαντικές προκλήσεις της επόμενης περιόδου συνδέονται σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών, όπου υπήρξε και μία κίνηση καλής θέλησης από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, διαμηνύεται ωστόσο με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου για τις αναστολές όσων επιμείνουν να μην εμβολιαστούν. Παράλληλα, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και σε ενδεχόμενες αρρυθμίες που μπορεί να υπάρξουν στο σύστημα Yγείας λόγω των αναστολών αυτών, η κατηγορηματική διαβεβαίωση της κυβέρνησης είναι ωστόσο ότι έχει ληφθεί μέριμνα για την αντιμετώπισή τους.
Δεύτερη πρόκληση σε ό,τι αφορά την υγειονομική κρίση αποτελεί το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Η σχετική συζήτηση θα ανοίξει με βάση την αξιολόγηση που θα γίνει το επόμενο διάστημα για τον ρυθμό εξέλιξης του εμβολιασμού και τον βαθμό της προσέγγισης του στόχου που αφορά στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας που θα θωρακίσει τη χώρα εν όψει φθινοπώρου και χειμώνα.
Τρίτη πρόκληση συνιστά η έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς που η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει να εξελιχθεί με τους μαθητές στα σχολεία και τους φοιτητές στα αμφιθέατρα.
Oχι σε νέο lockdown
Το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει σε όλους τους τόνους το γενικότερο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown στη χώρα και σε περίπτωση που κρίνεται ότι υφίσταται σε κάποια περιοχή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου θα λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Η απόφαση της κυβέρνησης για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με διαφορετικούς ρυθμούς για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, είναι δεδομένη και δεν τίθεται υπό καμία έννοια σε αμφισβήτηση.
Την ίδια ώρα πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου είναι προετοιμασμένο και για ένα θερμό πολιτικό φθινόπωρο, καθώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει εμφανείς τις διαθέσεις της να ακολουθήσει τακτική όξυνσης και σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης σε όλους τους τομείς.
«Σκληρό ροκ»
Η επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τορπιλίσει τη συναινετική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για την ηγεσία του νέου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας διέλυσε τις όποιες ελπίδες μπορεί να υπήρχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα ήταν δυνατό να υπάρξει συναίνεση σε ζητήματα όπου και ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε μία τέτοια διάθεση, προσχηματικά όπως αποδείχθηκε από τη στάση του.
Η διχαστική ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη και σε ένα ζήτημα όπου κατεξοχήν θα μπορούσε να επικρατήσει λογική συνεννόησης είναι προφανές ότι δεν αφήνει περιθώρια για άλλες τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και επί της ουσίας κλείνει την πόρτα της συναίνεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στη σύσταση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, καθώς πρόκειται για μια ουσιαστική δομική αλλαγή που απαντά σε προκλήσεις που αναδείχθηκαν και με τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Κατά πάσα πιθανότητα αύριο Δευτέρα θα ανακοινωθεί και η νέα ηγεσία η οποία αναμένεται να συνδυάζει και πολιτικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά.
Με τον τρόπο αυτό θα κλείσει και το κεφάλαιο ενός ανασχηματισμού που μπορεί να έδωσε πολιτικό περιεχόμενο στη συγγνώμη του πρωθυπουργού για λάθη στη διαχείριση των πυρκαγιών, δεν εξελίχθηκε ωστόσο σύμφωνα με τις προσδοκίες και το κεντρικό μήνυμά του θόλωσε από την εξέλιξη με την υπαναχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη. Αποτέλεσε πάντως σε κάθε περίπτωση και μία επιβεβαίωση της πεποίθησης του πρωθυπουργού για το θετικό μέχρι σήμερα κυβερνητικό έργο που όχι μόνο δεν δημιουργούσε καμία ανάγκη για σαρωτικές αλλαγές, αλλά είναι αυτό που αποτελεί την αφετηρία και για μία ακόμη πιο μεταρρυθμιστική ατζέντα το επόμενο διάστημα.
Διεθνείς επαφές
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει όμως τις επόμενες εβδομάδες και σημαντικές διεθνείς επαφές.
Η χώρα μας πρόκειται να φιλοξενήσει στις 17 Σεπτεμβρίου τη Σύνοδο των εννέα μεσογειακών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βασικό θέμα στην οποία θα είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που συνιστά και μία κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση η οποία έχει αναγνωριστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία σε ό,τι αφορά τους στόχους που θέτει σε αυτό τον τομέα.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει άλλωστε τη φιλοδοξία της Αθήνας να καταστεί δυνατό να υπογραφεί σε αυτή τη Σύνοδο μία διακήρυξη η οποία να θέτει ξεκάθαρους στόχους για το πώς τα μεσογειακά κράτη θα μπορέσουν να συνεργαστούν καλύτερα για να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση που είναι κοινή για όλους.
Στη Μασσαλία
O πρωθυπουργός βρέθηκε την Παρασκευή στη Μασσαλία, μαζί με άλλους ηγέτες και κορυφαίους αξιωματούχους, προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και μίλησε στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης της γαλλικής πρωτοβουλίας «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει το 2023 την προεδρία για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου δράσης, ενώ δεσμεύθηκε η χώρα μας να γίνει πρωταθλήτρια στην πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης από τις 22 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη για να λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι στο περιθώριο των εργασιών θα έχει και πρόγραμμα συναντήσεων με ξένους ηγέτες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter