Με αφορμή την ερώτηση του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβεντη τόνισε αρχικά ότι: «δεν είναι σύνηθες αυτό που αποφασίστηκε στο Eurogroup. Διότι είχαμε συνηθίσει μόνο να παίρνουν, όχι να παίρνουν και να δίνουν. Προχθές αποφασίστηκε κάτι διαφορετικό και αυτό είναι εξαιρετική επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας. Δεν θα ακούσετε από εμάς πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες. Δεν μπορούμε να κρύβουμε την ικανοποίηση όταν ακούμε να μιλούν για ανάγκη να σταματήσει τερματισμός στην παράλογη επιμονή για επιπλέον λιτότητα. Θέλω να δώσω εύσημα στον Τσακαλώτο-Χουλιαράκη. Πρόκειται για μια ηχηρή απάντηση σε όσους καταστροφολογούσαν ότι θα τα δώσουμε όλα με άτακτη υποχώρηση».
Στην συνέχεια είπε: «Περάσαμε μέρα από τις καταστροφολογικές προβλέψεις, κασσάνδρικες προβλέψεις όταν είχε θεσμοθετηθεί ο κόφτης. Είχαν όλοι σπεύσει να προβλέψουν ότι ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί και θα πετσοκόψει και συντάξεις και όλα. Θυμάμαι τα δημοσιεύματα του περσινού καλοκαιριού, ψευδή όλα, ότι θα πέσουν έξω τα έσοδα, ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Τελικά,όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, ενεργοποιήθηκε ο δότης. Όχι μόνο δεν κόψαμε, δώσαμε και εφάπαξ και 13η σύνταξη. Και την ίδια στιγμή ενώ οι προβλέψεις ήταν προβλέψεις για ύφεση 0,3-0,4%, τελικά, τα στοιχεία της Eurostat προβλέπουν ότι είχαμε ανάπτυξη 0,2-0,3% δηλαδή 0,6-0,7% πάνω από τις προβλέψεις. Αυτά είναι η βάση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς παράλογες απαιτήσεις».
Το κλείσιμο της αξιολόγησης
Τόνισε επίσης ότι «έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Συνομολογήθηκαν οι βασικές αρχές στις οποίες θα κινείται η συμφωνία για την αξιολόγηση, στην οποία θα καταλήξουν τα τεχνικά κλιμάκια. Επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια για να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση, και όχι μόνο δεν συμφωνήθηκαν αλλά νέα μέτρα θα αποτελούσαν φραγμό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Με όλους τους τρόπους, σε όλους τους τόνους, έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα δεχθούμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας. Και όταν το είπα εγώ αυτό με λοιδορήσατε, με είπατε ψεύτη. Το λιγότερο που είπατε είναι ότι το είπα για διαπραγματευτικούς λόγους κι ότι δεν το εννοούσα. Αυτή η θέση έγινε δεκτή απ’ όλους. σεβάστηκαν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Σεβάστηκαν τις θυσίες του ελληνικού λαού, αυτό σεβάστηκαν».
Για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν είπε: «Αν με ρωτάτε κ. Λεβέντη αν συμφωνώ σε αυτή την αλλαγή μείγματος θα σας πω όχι όμως όταν πας σε μια διαπραγμάτευση θα αναγκαστείς να κάνεις υποχωρήσεις. Εχω την απόλυτη πεποίθηση ότι πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό. Συμφωνήσαμε για πρώτη φορά έπειτα από 7 χρόνια να αφήσουμε πίσω τις πολιτικές της λιτότητας και να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα ενισχύουν την παραγωγή νέου πλούτου, τις επενδύσεις, την εργασία. Δεν υπάρχει πλέον η παράλογη απαίτηση – που δεν είναι τελευταία είναι απαίτηση πάνω στο τραπέζι από τα Χριστούγεννα του 2015 – για μέτρα 2% του ΑΕΠ,3,6 δισ. και μάλιστα μετά τη λήξη του προγράμματος».
Η φράση του Μοσκοβισί
Στην συνέχεια μίλησε όπως και ο κ. Τσακαλώτος για την λέξη του Μοσκοβισί «υπήρξε μια διατύπωση από τον επικεφαλής του Eurogroup που έλεγε ότι η εφαρμογή τους θα γίνει εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Τόσο λοιπόν τα μέτρα επιβάρυνσης από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι θεσμοί,όσο και τα μέτρα ελάφρυνσης που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση θα ψηφιστούν ταυτόχρονα και κανένα από αυτά τα μέτρα δεν θα τελεί υπό αίρεση. Τα μέτρα λοιπόν αυτά θα έχουν έναρξη εφαρμογής την 1/1/2019. Το μυστικό βρίσκεται στη φράση του κ. Μοσκοβισί. Δεν υπάρχει καμία αίρεση και εξηγούμαι με λεπτομέρειες γιατί συνήθως στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος. Αυτή τη στιγμή η Κομισιόν προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 που μεταφέρεται και στο 2019 θα είναι 3,5% του ΑΕΠ. Επομένως αν υπάρξουν μέτρα επιβάρυνσης 1% του ΑΕΠ το 2019 αυτομάτως δημιουργείται και ισόποσος δημοσιονομικός ώστε να εφαρμοστούν μέτρα ελάφρυνσης 1% του ΑΕΠ το 2019. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία αίρεση. Η μόνη προϋπόθεση που υπάρχει είναι να συνεχίσει θα έλεγα και να επιταχύνει την εντυπωσιακή πορεία ανάκαμψης η ελληνική οικονομία».
Για το κλείσιμο της αξιολόγησης είπε ότι «έχουμε φυσικά απόλυτη συναίσθηση του χρονικού ορίζοντα εντός του οποίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση για να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές τάσεις της ελληνικής οικονομίας. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ως την 20η Μαρτίου. Με την ολοκλήρωση αυτών των βημάτων και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε ο κ. Τσίπρας, κλείνει ο κύκλος της λιτότητας και μπαίνουμε σε ένα νέο κύκλο όπου το κρίσιμο θα είναι η παραγωγή του πλούτου, με στόχο την επίτευξη του νούμερο 1 εθνικού στόχου που είναι η μείωση της ανεργίας. Και έχουμε ήδη εκκινήσει το σχεδιασμό μας από καιρό σε αυτό τον τομέα. Στόχος μας – και αυτό θα το διαπραγματευτούμε σκληρά με τους θεσμούς – όποιο ποσό δαπανηθεί γι’ αυτό το πρόγραμμα να μην προσμετράται για τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων».
Επίθεση στη ΝΔ και τον Μητσοτάκη
Ο κ. Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη μετα από παρέμβαση του κ. Τταγάκη λέγοντας «Να μου επιτρέψετε να αναφερθώ στην ουσία της ερώτησής σας που ήταν τα θέματα της συμφωνίας την προηγούμενη εβδομάδα και τις δυνατότητες που θα έχουμε από εδώ και στο εξής. Λέτε πώς θα εξασφαλίσουμε ότι αυτός που θα χάνει θα ισοσκελίσει την απώλεια. Αντί να συζητάτε σαχλαμάρες για το αν Τσακαλώτος είναι εδώ, να κουβεντιάσουμε επί της ουσίας πως με τη συμφωνία που έχουμε θα πετύχουμε δικαιότερη κατανομή των βαρών και των ελαφρύνσεων. Εγώ έχω να σας πω το εξής: Είμαστε αποφασισμένοι να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης μόνοι μας, δίνοντας μάχη να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και κρινόμαστε από τον ελληνικό λαό, αλλά κρίνεται και η αντιπολίτευση. Στην πρώτη αξιολόγηση ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ήταν σε όλους πασιφανές ότι ήταν παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, αντί να πάρει θέση βγήκε και ζήταγε εκλογές. Το ίδιο επανέλαβε και τη δεύτερη φορά. Καλό είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη. Λέει το ίδιο με χειρότερο τρόπο. Οταν επαναφέρει το Ταμείο τα μέτρα στη δεύτερη αξιολόγηση, πηγαίνει στο Βερολίνο λίγο πριν την κρίσιμη διαπραγμάτευση και ρίχνει τα βάρη στην ελληνική πλευρά γιατί καθυστερεί. Και το κάνουν και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ. Ηταν οι μόνοι που τοποθετήθηκαν κατά της χώρας, όχι της κυβέρνησης. Να μου επιτρέψετε να πω κάτι. Στη γερμανική γλώσσα υπάρχει μια λέξη που δεν μεταφράζεται με μια λέξη στα ελληνικά. Λέγεται Fremdschämen και σημαίνει «ντροπή για κάτι που κάνει κάποιος άλλος». Εγώ θέλω με αυτή τη λέξη να αποδώσω αυτό που νιώθω για τη στάση του Μητσοτάκη στο Βερολίνο λίγο πριν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Γιατί αυτή είναι μια στάση αντιπατριωτική. Το 2017 δεν είναι το ίδιο για τη χώρα με το 2015. Γιατί έχουν γίνει πολλά και σημαντικά. Η όποια διέξοδος ευρέθη βρέθηκε στο πεδίο της πολιτικής και όχι των τεχνοκρατών. Η χώρα δεν είναι μόνη και δεν είναι πλέον ικέτης. Ηρθε ο Προεδρος Ομπάμα, ο Πούτιν, ο Ολάντ, οι ηγέτες του Νότου, ο πρόεδρος Γιούνκερ, φτιάξαμε μια χώρα που παίζει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο με την παρεμβατικότητα μας στο κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν κατάλαβαν ούτε όταν ήρθε εδώ ο Πρόεδρος Ομπάμα. Νόμιζαν ότι η Ελλάδα παραμένει χώρα της καρπαζιάς. Η χώρα θα βγει από την κρίση γιατί είμαστε αποφασισμένοι. Που είναι ο αρχηγός σας να μου κάνει μια ερώτηση; Η αφωνία σας είναι χαρακτηριστική. Μην εκτίθεστε, η ώρα του πρωθυπουργού είναι εδώ και για τον κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος έχει κρυφτεί τις τελευταίες ημέρες, ελπίζω να φανερωθεί, θα τον περιμένω. Και σήμερα, ειδικά ο κ. Μητσοτάκης που πρωταγωνίστησε στα σενάρια της καταστροφής που είναι; Λέχθηκε ότι κρυολόγησε εγώ τον είδα χθες στα εγκαίνια του ΚΠΙΣΝ δεν μπορούσε να βγάλει μια γραπτή ανακοίνωση; Κ. Τραγάκη αν ο αρχηγός σας εμφανιστεί εγώ θα μείνω μέχρι το βράδυ για να του απαντήσω».
Το ασφαλιστικό
Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό και τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις για κατηγορίες επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων: «υπάρχει πρόβλημα υπερβολικής επιβάρυνσης αλλά δεν μπορούμε στο βωμό της αντιπολιτευτικής στρατηγικής να κάνουμε το άσπρο-μαύρο». Επικαλέστηκε μάλιστα την έρευνα της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία το 77% των εμπόρων έχει μικρότερες επιβαρύνσεις σε σχέση με το παρελθόν. Για τους φόρους, τόνισε ότι: «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όχι εμείς επιβάρυναν την ελληνική οικογένεια με φόρους. Να συνειδητοποιήσουμε ότι ο μεγάλος εθνικός στόχος είναι να επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά εργασίας».