Κοινό χαρακτηριστικό των δύο ερευνών κοινής γνώμης είναι ότι η Ν.Δ. κερδίζει από μία έως δύο μονάδες στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με τις προηγούμενες αντίστοιχες μετρήσεις, ενώ στην εκτίμηση ψήφου το κυβερνών κόμμα προσεγγίζει το 30%. Είναι ένα ποσοστό το οποίο υπερβαίνει καθαρά την επίδοση που είχε καταγράψει στις πρόσφατες ευρωεκλογές και αυτό σημαίνει ότι έξι μήνες μετά τη διεξαγωγή τους οι πολίτες ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Η σαφής βελτίωση της εικόνας Ν.Δ. και Κ. Μητσοτάκη είναι ένα γεγονός που μπορεί να αποδοθεί αφενός στις ευκρινείς προσπάθειες που καταβάλλουν το τελευταίο διάστημα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, την προστασία τους απέναντι στο σοβαρό πρόβλημα της ακρίβειας, που ιεραρχείται στην πρώτη θέση της ατζέντας των πολιτών και για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, που εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη. Και αφετέρου στην επιχειρούμενη δεξιά στροφή της κυβέρνησης, ύστερα από το σοβαρό λάθος που έγινε στο θέμα του γάμου των ομοφύλων, το οποίο στοίχισε στη Ν.Δ. και αυτό αναγνωρίστηκε και από τον πρωθυπουργό. Αντιθέτως, δεν δείχνει να έχει επηρεάσει δημοσκοπικά τη Ν.Δ. η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, καθώς μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος οι 3 στους 4 κρίνουν τη στάση του από αρνητικά έως αδιάφορα, ενώ στο σύνολο του δείγματος ένας στους τρεις απαντά με τον ίδιο τρόπο.
Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, το 66% των πολιτών που τον Νοέμβριο απαντούσε ότι τα πράγματα πάνε σε λάθος κατεύθυνση έχει γίνει 62%, ενώ το 66% που δήλωνε ότι έχει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση τον Νοέμβριο έχει μειωθεί σε 59%. Μάλιστα, στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 31% (ποσοστό μεγαλύτερο από τα ποσοστά της Ν.Δ.), έναντι μόλις 8% του Ν. Ανδρουλάκη.