Αξιωματούχους με πολύ καλή γνώση των διαπραγματεύσεων, μιλώντας στο capital.gr, τόνιζε ότι τη Δευτέρα είχαμε απλώς μια συνεννόηση για να έρθουν ξανά οι θεσμοί στην Αθήνα. Παραδέχθηκε επίσης ότι τo ζήτημα της ρύθμισης του χρέους και της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν έχει ρυθμιστεί.
Αυτό που επετεύχθη στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης τη Δευτέρα, μετά και την προ συνεδρίαση των θεσμών με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα πριν από το Eurogroup, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε επίσημα πλέον ότι πρέπει να πετύχει 3,5% πλεόνασμα, ότι πρέπει να λάβει μέτρα για να πιάσει αυτόν το στόχο και ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ουσιαστικά, όπως πολύ χαρακτηριστικά επισημαίνει, «επιστρέψαμε στη συμφωνία του Μαΐου του 2016, όπου τότε η ελληνική πλευρά είχε δεχθεί τα παραπάνω».
Σε ό,τι αφορά το ύψος των μέτρων που θα χρειαστεί να λάβει Ελλάδα για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, τόνισε ότι αυτό θα είναι αντικείμενο των τεχνικών διαπραγματεύσεων που θα έχουν στην Αθήνα οι θεσμοί με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
Σε ό,τι αφορά τα περίφημα αντίμετρα τα οποία θα αναπληρώσουν, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, την επιβάρυνση που θα φέρουν η μείωση του αφορολογήτου, η ίδια πηγή τονίζει ότι αυτό είναι κάτι που έχει ήδη συμφωνηθεί τον Μάιο και είναι ήδη κομμάτι της συμφωνίας. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Αν δηλαδή για παράδειγμα η Ελλάδα πετύχει (με επίσημα στοιχεία ανεξάρτητης αρχής) πρωτογενές πλεόνασμα 4% ή 5%, μπορεί να διαθέσει αυτό το πλεόνασμα όπως επιθυμεί και για κάθε χρόνο που θα υπερβαίνει το στόχο. Τον Δεκέμβριο, για παράδειγμα, το θέμα ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη διάθεση ενός ποσού χωρίς να έχει πρώτα επιβεβαιωθεί επίσημα το πλεόνασμα. Αυτή ήταν η διαφωνία των θεσμών.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος χθες στο ελληνικό πρόγραμμα απέφυγε να προσδιορίσει τις επιπτώσεις των μέτρων στις συντάξεις, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι παράμετροι θα καθοριστούν σε τεχνικό επίπεδο με την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, το Εurogroup της Δευτέρας έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και με αυτό το πνεύμα, όπως είπε, θα πάνε οι θεσμοί στην Αθήνα. Χαρακτήρισε τη συμφωνία «ισορροπημένη», γιατί ναι μεν προβλέπει προσπάθειες από την πλευρά της κυβέρνησης, εννοώντας τα μέτρα, αλλά από την άλλη περιλαμβάνει και τα λεγόμενα «θετικά» μέτρα με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Σε ερώτηση ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της συμφωνίας σε επιμέρους τομείς, όπως για παράδειγμα στις συντάξεις, απέφυγε οποιαδήποτε εκτίμηση, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν και θα καθοριστούν μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της κυβέρνησης. «Δεν θέλω να προκαταβάλω τα αποτελέσματα της αποστολής (των θεσμών), απομένει να γίνει δουλειά», είπε.
Αναφορικά με το αίτημα της κυβέρνησης για συνδρομή στην υλοποίηση ενός μαζικού προγράμματος υπέρ της απασχόλησης, το βέβαιο είναι πως δεν θα υπάρξουν πρόσθετοι κοινοτικοί πόροι. Ο κ. Μοσκοβισί είπε χθες ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να στηρίξει ένα ενεργητικό πρόγραμμα υπέρ της απασχόλησης και έχει εντολή από το Εurogroup να εξετάσει τη χρηματοδότηση αυτής της προσπάθειας. «Μπορεί να είναι ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα ή από αλλού με μικρότερο κόστος», κατέληξε ο επίτροπος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφεύγουν επιμελώς, από την επομένη του Εurogroup, οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ερμηνεία, άλλωστε ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία επίσημη δήλωση. Κι αυτό γιατί επιδιώκουν να διατηρήσουν ένα θετικό κλίμα, ώστε να μη δημιουργηθεί εσωτερικό πρόβλημα πριν καν ξεκινήσουν οι συζητήσεις, ούτε στην ελληνική κυβέρνηση ούτε σε κυβερνήσεις χωρών της ευρωζώνης, που βρίσκονται ήδη σε προεκλογική περίοδο (Ολλανδία, Γαλλία).
Σχετικά με το χρόνο που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στις Βρυξέλλες δεν είναι σε θέση να τον προσδιορίζουν, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Πάντως, παρότι επισήμως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να αποκλειστεί η επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Εurogroup της 20ής Μαρτίου. Η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα της Μάλτας και μάλλον με στόχο αυτή την ημερομηνία θα κινηθούν οι δύο πλευρές τις επόμενες βδομάδες.
Νίκος Μπέλος, Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου