Το πρωί απηύθυνε ομιλία και συμμετείχε μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Tόμας Ντε Μεζιέρ στο 20ο Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Συνέδριο. Στη συνέχεια μετέβησαν στο υπουργείο Εσωτερικών όπου και είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής:
«Οι συζητήσεις μας επικεντρώθηκαν στην εσωτερική και εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, της ασφάλειας και της διαχείρισης των συνόρων.
Συμφωνήσαμε ότι τους προσεχείς μήνες πρέπει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής της ευθύνης μεταξύ των Κρατών Μελών.
Η αναθεώρηση του Δουβλίνου αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών μας να αναπτύξουμε ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα ασύλου. Προσβλέπω σε συμφωνία, το συντομότερο δυνατό, που θα βελτιώνει τις διαδικασίες, θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των προσφύγων και θα αποτρέπει την κατάχρηση του συστήματος ασύλου.
Πρέπει να προστατεύσουμε όσους έχουν ανάγκη, να αποτρέψουμε την παράτυπη μετανάστευση και να επιστρέψουν όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής. Με τον Υπουργό de Maizière μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις σε όλα αυτά τα ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε με τον Υπουργό σχετικά με το Σχέδιο Δράσης για την Επιστροφή και τη Σύσταση προς τα Κράτη Μέλη για την αποτελεσματική εφαρμογή των διαδικασιών που θα παρουσιάσει η Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.
Η διαχείριση του μεταναστευτικού δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική χωρίς τη συντονισμένη προσέγγιση των σχέσεών μας με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης. Ωστόσο, απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν σε ό,τι αφορά την επανεισδοχή. Είναι καθοριστικής σημασίας η συνεργασία με τη Λιβύη και τις άλλες χώρες της περιοχής για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη νότια πλευρά της Μεσογείου. Είναι επίσης απαραίτητη η συνεργασία με την Τυνησία, την Αλγερία, την Αίγυπτο και το Μαρόκο, όχι μόνο για να μειωθεί η πίεση στα σύνορα της Λιβύης, αλλά και για να αποτραπεί μια πιθανή μετατόπιση των μεταναστευτικών ροών.
Παράλληλα, ενισχύουμε τους ελέγχους στα εξωτερικά μας σύνορα. Χάρις στην Ευρωπαϊκή Συνοριοακτοφυλακή, μια ομάδα 1500 συνοριοφυλάκων μπορεί πλέον να αναπτυχθεί επιχειρησιακά σε διάστημα μόλις πέντε ημερών.
Την περασμένη εβδομάδα, επετεύχθη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη διεξαγωγή συστηματικών ελέγχων σε όσους διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορά μας.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Αντιμετωπίζουμε επίσης τα υφιστάμενα πληροφοριακά κενά που μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικές απειλές για την ασφάλεια στη διαχείριση των συνόρων ή σε άλλους τομείς.
Οι πρόσφατες βελτιώσεις που προτείναμε σχετικά με το Σύστημα Πληροφοριών της Σένγκεν διασφαλίζουν, για παράδειγμα, ότι όλες οι αποφάσεις επιστροφής και οι καταχωρίσεις για παράτυπες παραμονές θα κωδικοποιούνται με τον κατάλληλο τρόπο.
Πρέπει επίσης να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις για το σύστημα Εισόδου/Εξόδου (Entry/Exit) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS). Πρόκειται για πρωτοβουλίες με καθοριστική σημασία για την ασφάλειά, που ενισχύουν τη διαχείριση των συνόρων μας, ιδιαίτερα κοντά σε εμπόλεμες ζώνες, και μας βοηθούν να εντοπίζουμε και να αντιμετωπίζουμε την παράτυπη μετανάστευση.
Τον Ιούνιο θα παρουσιάσουμε νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του Συστήματος Πληροφοριών της Σένγκεν και τη διασύνδεσή του με τις άλλες βάσεις δεδομένων που διαθέτουμε.
Είμαστε σε μια χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνουμε κατά της τρομοκρατίας, αλλά και των προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο για τη καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών.
Παρότι οι φωνές του εθνικισμού και της ξενοφοβίας δυναμώνουν τελευταία, η Γερμανία συνεχίζει να υπερασπίζεται και να διαφυλάσσει μια πραγματικά ευρωπαϊκή προσέγγιση. Μια προσέγγιση που ανταποκρίνεται στις αξίες της Ένωσης, καθώς και στις νομικές, ηθικές και πολιτικές μας ευθύνες».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα συναντηθεί, επίσης, σήμερα με τον Προϊστάμενο της Καγκελαρίας και Υπουργό Ειδικών Καθηκόντων κ. Πέτερ Αλτμάιερ και θα απευθύνει ομιλία για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ στο ίδρυμα Konrad-Adenauer. Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος θα επισκεφθεί το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα.