Η στάση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής σχετικά με την υπουργική τροπολογία για την υποχρέωση των εργαζομένων να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης στους εργοδότες τους, αλλά και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε δομές υγείας και φροντίδας κατέδειξε τις πραγματικές προθέσεις της Κουμουνδούρου: ότι βάζει πάνω από τη δημόσια υγεία το μικροκομματικό συμφέρον.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει ποια θέση παίρνει: «Λέτε “ναι μεν αλλά”… Από τη μια, λέτε, υποστηρίζετε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και από την άλλη έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι θα φύγει κόσμος από το ΕΣΥ». Το ενδεχόμενο να υπάρξουν κενά, εξήγησε ο κ. Κοντοζαμάνης, «το έχουμε προβλέψει και γι’ αυτό λέμε ότι θα μπορεί να γίνουν συμβάσεις».
«Πάρτε θέση»
Αντέκρουσε το επιχείρημα ότι οι ανεμβολίαστοι θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, λέγοντας πως αυτό θα λειτουργούσε «ως ένα κίνητρο για να μην πάει κάποιος να εμβολιαστεί, προκειμένου να μετακινηθεί από μια θέση ευθύνης ή από την πρώτη γραμμή που βρίσκεται σε μια δομή υγείας» και κατέληξε: «Αποφασίστε και πείτε μας τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ, είστε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς ή όχι και, εάν ναι, γιατί δεν την ψηφίζετε την τροπολογία».
«Η ρύθμιση που φέρνουμε για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς είναι εθνικά απαραίτητη και δημοκρατική, γιατί υπηρετεί τη δημόσια υγεία, χωρίς όμως να επεμβαίνουν στη ζώνη των ατομικών δικαιωμάτων», σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, ενώ απευθυνόμενος στις «ανεύθυνες φωνές» τις κάλεσε «να κάνουν το εμβόλιο της αλήθειας – και απέναντι στη μετάλλαξη “Δέλτα” εκείνοι να μεταλλαχθούν στο να γίνουν καλύτεροι», γιατί αυτό πράγματι «θα είναι ένα καλό νέο για την υγεία της δημόσιας ζωής». «Oσοι ακόμα και σήμερα αφήνουν έστω και μια χαραμάδα αμφισβήτησης των εμβολίων, ψαρεύουν σε θολά και επικίνδυνα νερά. Πολύ περισσότερο όταν επιτρέπουν σε συνεργάτες τους να διαλαλούν ότι είναι ανεμβολίαστοι ή για μη εγκεκριμένες δήθεν θεραπείες», παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Υπευθυνότητα
Στην παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, που ζήτησε από τον υπουργό να αναφέρει τον αριθμό των ανεμβολίαστων πάσης φύσεως υγειονομικών στο ΕΣΥ και στις προνοιακές δομές, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως «η μεγάλη πλειονότητα των υγειονομικών, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και την αναγνώριση της αξίας του εμβολιασμού, έχει εμβολιαστεί. Στο ΕΣΥ έχει ξεπεράσει το 85% στο ιατρικό προσωπικό και το 69% στο νοσηλευτικό προσωπικό». Στην επιμονή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει ο υπουργός απόλυτους αριθμούς, απάντησε ότι «σας δίνω μια τάξη μεγέθους και ένα ποσοστό, καθώς οι αριθμοί διαφοροποιούνται καθημερινά».
Υψηλοί τόνοι
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα. Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι η κυβέρνηση «απέδειξε ότι επειδή έχει νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κουλτούρα, επειδή έχει κουλτούρα μηδενικής ανοχής και αδυναμία να εξασφαλίσει κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις, δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση αυτή», προκαλώντας την αντίδραση των γαλάζιων βουλευτών.
«30.000 ανεμβολίαστοι»
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Πνευματικός, υποστηρίζοντας την τροπολογία, ανέφερε ότι «στο υγειονομικό προσωπικό υπάρχουν περίπου 25.000 με 30.000 ανεμβολίαστοι όταν σε άλλες χώρες έχουν εμβολιαστεί σχεδόν στο σύνολό τους». Υπογράμμισε ότι «ο ευάλωτος πληθυσμός είναι το θήραμα του ιού και όπου υπάρχει ανεμβολίαστος πληθυσμός ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκει το έδαφος να επεκτείνεται μέσω των μεταλλάξεων, να αυξάνει την επικινδυνότητα και τη μεταδοτικότητά του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία μας». Ο βουλευτής της Ν.Δ. Παναγής Καππάτος ανέφερε πως η τροπολογία αυτή «δεν προέκυψε αυθαίρετα και δεν σχεδιάστηκε σε κάποιο κλειστό γραφείο της κυβερνητικής γραφειοκρατίας», επισημαίνοντας ότι και «η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής όπου συμμετέχουν εγνωσμένου κύρους επιστήμονες και ερευνητές συστήνει μία σειρά προτάσεων που αφορούν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες στο χώρο της Υγείας».
Λάθος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Λοβέρδος χαρακτήρισε λάθος τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία λέγοντας πως αυτή τη θέση του θα την βρει μπροστά του, όπως βρήκε και τη στάση που είχε το 2015 με το «σκίζω Μνημόνια», «καταργώ Μνημόνια με έναν νόμο ή με ένα άρθρο», «φέρνω δημοψηφίσματα», ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. Μπάμπης Παπαδημητρίου σχολιάζοντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Τα πράγματα είναι απλά. Ή θα προχωρήσουμε μαζί σε πράγματα που αφορούν τη διαχείριση του κράτους και τελικώς της κοινωνίας ή θα κρατήσουμε επιφυλάξεις […].
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter