Στη λογική αυτή πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί το ραντεβού του προέδρου της Ν.Δ. με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έγινε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Η συνάντηση κράτησε 75 λεπτά και έγινε σε καλό κλίμα, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να παρουσιάζει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του κόμματος, που δίνει έμφαση στη μείωση των φόρων και την περιστολή των δαπανών, αλλά και σε μεταρρυθμίσεις που πάνε πέρα και πάνω από τα Μνημόνια, σε τομείς όπως η Παιδεία, η Δικαιοσύνη, η Υγεία κ.λπ. και μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από γερμανικές ανεπίσημες πηγές, στον περισσότερο χρόνο της συνάντησης ο Γερμανός υπουργός άκουγε με προσοχή τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη. Εχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέπτυξε το πρόγραμμά του για να πείσει το Βερολίνο ότι η Ελλάδα λέει ξεκάθαρα όχι στην επιστροφή στη δραχμή αλλά και ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει επεξεργασθεί η Ν.Δ. μπορούν να φέρουν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης ώστε η χώρα μας να παραμείνει χωρίς προβλήματα στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.
Τον πρόεδρο της Ν.Δ. συνόδευαν στο ραντεβού με τον κ. Σόιμπλε, που πραγματοποιήθηκε χωρίς κάμερες και φωτογράφους, τα στελέχη του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου Στέλιος Πέτσας και Χρήστος Σταϊκούρας. Αμέσως μετά δεν έγινε κάποιο σχόλιο ούτε από την ελληνική ούτε από τη γερμανική πλευρά, με συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. να τονίζουν πως «ενισχύοντας την αξιοπιστία μας δεν μπορούν να υπάρχουν διαρροές».
Το περίγραμμα πάντως και του συγκεκριμένου τετ-α-τετ ήταν το ίδιο με αυτό που ακολούθησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, όπου τόνισε, όπως κάνει εδώ και καιρό, ότι θα έπρεπε να είχε κλείσει ήδη η αξιολόγηση.
«Τα ίδια που λέει στην Ελλάδα, τα ίδια λέει και εδώ. Eίναι υπερβολικό να μας ζητάνε τέτοια μέτρα», τόνιζαν από τη Ν.Δ. «Το αν θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα αφορά την Ελλάδα και θα συμβεί είτε αν το επιλέξει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είτε αν χάσει η κυβέρνηση την πλειοψηφία».
Στη Ν.Δ. παρακολουθούν πάντως με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, ειδικά μετά τις χθεσινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, με γαλάζια κορυφαία στελέχη να τονίζουν σχετικά με το τι θα κάνουν στη συνέχεια: «Εμείς δεν μπορούμε να προκαλέσουμε εκλογές, αλλά να ζητάμε εκλογές, αν συνεχιστεί αυτό μετά τις 20 Φεβρουαρίου, θα είμαστε πιο αυστηροί στην κριτική μας», προϊδεάζοντας για σειρά πρωτοβουλιών από την πλευρά τους.
Υπενθυμίζεται ότι από την οδό Πειραιώς έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν κανένα δημοσιονομικό μέτρο, παρά μόνο διαρθρωτικά, όπως αυτά που αφορούν την αγορά ενέργειας, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τον κ. Τσίπρα σε περίπτωση που φέρει κάτι στο επόμενο διάστημα (αφορολόγητο, μείωση συντάξεων κ.λπ.) προς ψήφιση στη Βουλή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Μητσοτάκη κατά τις επαφές το στο Βερολίνο δεν ζητήθηκε και ούτε ασκήθηκε πίεση για ψήφιση σε νέα μέτρα που ενδεχομένως να καταθέσει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τον διπλό θόλο - Το φθινόπωρο του 2026 το ελληνικό Iron Dome
«Επενδύσεις 100 δισ. στα πρώτα πέντε χρόνια»
Πολύ θετικό ήταν το κλίμα και στο γεύμα που είχε αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης με περίπου 30 κορυφαία στελέχη μεγάλων γερμανικών εταιριών, όπως της Fraport, της DAS, της TUI, της Deutsche Telekom και άλλων. Το γεύμα έγινε στο ίδρυμα Konrad Adenaouer και κράτησε μιάμιση ώρα.
Τον κ. Μητσοτάκη παρουσίασαν στους Γερμανούς επιχειρηματίες ο CEO της Fraport Στεφάν Σούλτε και ο Γιοργκ Ασμουσεν, αναφερόμενοι στις σπουδές και τον εργασιακό βίο στον ιδιωτικό τομέα του προέδρου της Ν.Δ., χαρακτηρίζοντάς τον ως μεταρρυθμιστή τόσο για το έργο του ως υπουργού στην κυβέρνηση Σαμαρά όσο και για τις αλλαγές που προώθησε όταν εκλέχθηκε στην ηγεσία της Ν.Δ., αλλά και στην πολιτική αλλαγή που έχει φέρει τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα.
Οι Γερμανοί επιχειρηματίες ήταν ενήμεροι για την αλλαγή των πολιτικών δεδομένων στη χώρα και ζήτησαν από τον κ. Μητσοτάκη να κάνει μια εισαγωγή για το όραμά του και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να τόνισε πως δεν είναι μόνο το χρέος ο παρονομαστής για την ανάπτυξη, αλλά είναι και το ΑΕΠ και ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όπως είναι αυτή που πρέπει να γίνει στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ως το εργαλείο που θα στήσει το κράτος και τη διακυβέρνησή του, που είναι εργαλείο για να στηθεί μια μεταρρύθμιση, ενώ επανάλαβε και το κομμάτι του προγράμματός του για προσέλκυση επενδύσεων 100 δισ. ευρώ στα πρώτα πέντε χρόνια, προκειμένου από το 10% του ΑΕΠ σήμερα η χώρα να φθάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή στο 20%.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των γερμανικών επιχειρήσεων ξεκίνησαν έναν κύκλο ερωτήσεων κυρίως γιατί ο ίδιος φέρεται πεπεισμένος ότι μπορεί να αλλάξει τη χώρα, όταν τα τελευταία χρόνια υπήρξαν τόσες προσπάθειες που απέτυχαν.
Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε φθάσει πολύ κοντά το 2014 να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά έγιναν εκλογές και πρόσθεσε: «Είμαι απόλυτα δεσμευμένος στο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προτείνω. Εχω και τη βούληση και την ομάδα να τις υλοποιήσω και ο ελληνικός λαός είναι ώριμος, μετά από επτά χρόνια κρίσης. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν και ο λαϊκισμός μπορεί να ηττηθεί».
Γιώργος Δ. Ευθυμίου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου