Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας θεωρεί τη στιγμή κατάλληλη για να κάνει τη στροφή προς το Κέντρο. Θεωρεί δηλαδή ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία δύσκολη φάση και ο ίδιος μπορεί να κάνει τις κινήσεις εκείνες για να πάρει δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη θέση συνομιλητή στους μέσους ψηφοφόρους, στους ψηφοφόρους του Κέντρου.
Στελέχη πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κακή δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και τώρα που η κυβέρνηση εμφανίζει ρωγμές στην εικόνα της κυρίως στον τομέα της διαχείρισης της πανδημίας, μπορεί να πείσει όσους αντιδρούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η στροφή στον μεσαίο χώρο είναι μονόδρομος για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλοι πάλι θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας, φύσει και θέσει, δεν μπορεί ούτε να ηγηθεί της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα της Κεντροαριστεράς ούτε να επιβληθεί έναντι των στελεχών και των ομάδων που αντιδρούν. Αλλά κυρίως δεν πιστεύει στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα συστημικό, κόμμα της Κεντροαριστεράς.
«Μπορεί όμως να παίξει καλά τον ρόλο του» σημειώνει για τον κ. Τσίπρα έμπειρος κομματικός που λέει ότι όπως είναι έτοιμος να σηκώσει τους τόνους, να κατηγορηθεί για λαϊκισμό, να κάνει ακρότητες για να εκφράσει όσους θέλουν ένταση και πόλεμο, άλλο τόσο είναι έτοιμος να υποδυθεί τον νουνεχή, τον ήπιο και τον οπαδό της συναίνεσης.
Η ίδια πηγή επιμένει ότι ο κ. Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες επενδύουν στην επιδείνωση της κατάστασης με την πανδημία και γι’ αυτό ακολουθούν αυτή τη θολή τακτική για τα θέματα που αφορούν στην πανδημία και την εξάπλωσή της. Θεωρούν δε, πως επειδή ο πρωθυπουργός εννοεί πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών μέσα στο 2021, έχουν τον χρόνο με το μέρος τους. Η κυρίαρχη άποψη στο επιτελείο του κ. Τσίπρα είναι ότι «δεν χρειάζεται να κάνουν πολλά, αρκεί να μην κάνουν λάθη που στοιχίζουν και τους πάνε πίσω».
Λάθη σαν αυτό που έκανε ο Θόδωρος Δρίτσας ή λάθη σαν αυτά που κάνει ο Παύλος Πολάκης. Λάθη που αποκαλύπτουν στην κοινή γνώμη τι πραγματικά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και υπενθυμίζουν τη διακυβέρνηση 2015-2019, αλλά και την περίοδο 2008-2014, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε στην επικράτηση του χάους και μετά έδρεψε τους καρπούς της στρατηγικής του.
Ο Πολάκης τα έβαλε με Γεωργιάδη και Καταπόδη για να «καρφώσει» τον Σταθάκη
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Ηταν Αύγουστος του 2016 όταν ο τότε υπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Γ. Σταθάκης πρότεινε τον Γιώργο Καταπόδη ως επικεφαλής της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Δεν συνάντησε ιδιαίτερες δυσκολίες. Το βιογραφικό του γνωστού δικηγόρου και οικονομολόγου Γιώργου Καταπόδη και η εμπειρία του σε θέσεις ευθύνης σε προξενεία, πρεσβείες αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν γνωστά και στην τότε αντιπολίτευση. Κάποιες γκρίνιες υπήρχαν, τότε, από τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ επειδή ο συναινετικός Σταθάκης επέλεγε έναν άνθρωπο εκτός κομματικού μηχανισμού, αλλά ο άνεμος τότε για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμα… ούριος και αυτά δεν έπαιρναν διαστάσεις.
Ο καιρός πέρασε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. κατέβαινε γοργά τα σκαλιά της αξιοπιστίας της, ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε μόνος του ως κυβέρνηση μειοψηφίας στην εξουσία και ο Πολάκης έλεγε στην Κεντρική Επιτροπή ότι φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι που η κυβέρνηση πήγαινε χάλια επειδή δεν ήταν όλοι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ότι έπρεπε να βάλουν κανέναν νεοδημοκράτη στη φυλακή για να γλιτώσουν τη μεγάλη εκλογική ήττα που ερχόταν.
Μεγαλώνει η έχθρα
Την ήττα δεν τη γλίτωσαν και βρέθηκαν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η έχθρα ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον Γιώργο Σταθάκη (ο οποίος απέτυχε να ξαναβγεί βουλευτής) μεγάλωσε. Πριν από λίγες ημέρες, ο Πολάκης υπέστη μία μεγάλη εσωκομματική ήττα. Εχασε τη νομαρχιακή της περιοχής του. Από τον Σταθάκη. Αρα, η δήθεν αποκάλυψη της βάφτισης του παιδιού του Γ. Καταπόδη, πολύ περισσότερο όταν νονός ήταν ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ήταν ευκαιρία να «πάρει το αίμα του πίσω». Γι’ αυτό προκαλούσε στο Facebook τον Αδωνι Γεωργιάδη να πει δημοσίως σε ποια βάπτιση πήγαινε. Διότι ήθελε να «καρφώσει» τον κ. Καταπόδη, επειδή, αν και διορισμένος από το 2016 και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., έμεινε στη θέση του και συνεργάζεται καλά με τον αντίπαλο του ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργιάδη. «Καρφώνοντας» Καταπόδη, «καρφώνει» και Σταθάκη ο Πολάκης. Ολα τα άλλα, τα δήθεν ηθικά ζητήματα, ήταν η σάλτσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι ο κ. Καταπόδης, ως επικεφαλής ενιαίας ανεξάρτητης αρχής, ελέγχεται από τη Βουλή και όχι από τον υπουργό Ανάπτυξης, όπως είπε. Μάλλον το γνωρίζουν αυτό και κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Χρ. Βερναρδάκης, που με απειλητικό ύφος έγραφε στα social media για έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων και άλλα τέτοια. Το περίεργο είναι πως πήρε στην πλάτη του το ζήτημα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν γνώριζε ότι ο Καταπόδης είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Σταθάκη; Μετείχε, σε γνώση του, ολόκληρος πρόεδρος στην εσωκομματική ίντριγκα του Πολάκη κατά του Σταθάκη;
«Ωρες γραφείου»
Ξαφνιάστηκε κυβερνητικός βουλευτής του Λεκανοπεδίου όταν ζήτησε ραντεβού με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη. Κι ο λόγος δεν ήταν, βεβαίως, για κάτι που δεν μπορεί να αποκαλυφθεί αλλά… για την ώρα που δόθηκε από τη γραμματεία του ως διαθέσιμη. Ο βουλευτής ενδιαφέρθηκε και για το ενδεχόμενο μιας άλλης μέρας ζητώντας, όμως, να γίνει λίγο πιο νωρίς, «σε ώρες κανονικού γραφείου», ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Είναι εμφανές ότι κάποιοι φεύγουν τελευταίοι από το Μαξίμου για να μπορεί το «ρολόι» να λειτουργεί σωστά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr