Οι ανώτατοι δικαστές της Διοικητικής Δικαιοσύνης αφενός τράβηξαν… διαχωριστική γραμμή από το αίτημα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν χωρεί καν συζήτηση παράκαμψης του συνταγματικού ορίου συνταξιοδότησης διά νομοθετικής ρύθμισης. Αφετέρου, δε, ενέταξαν στους λόγους που υπαγόρευσαν τη θέσπιση του συνταγματικού ορίου την ανάγκη να κλείσει κάθε… κερκόπορτα νομοθετικών παρεμβάσεων προς εξοβελισμό μη αρεστών στην εκτελεστική εξουσία δικαστικών, όπως έκαναν δικτατορικές και κατοχικές κυβερνήσεις!
Η λίστα των επικριτών της επικεφαλής του Αρείου Πάγου εξακολουθεί να μακραίνει, αφού χθες εκτός των συμβούλων της Επικρατείας θέση απέναντί της έλαβαν η Ενωση Διοικητικών Δικαστών, 14 συνταγματολόγοι αλλά και δύο πρώην πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου της χώρας. Στον αντίποδα, η κ. Θάνου υπεραμύνθηκε της απόφασής της να συγκαλέσει τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για να γνωμοδοτήσει επί του ορίου, αποδίδοντας στους διαφωνούντες σκοπιμότητα επηρεασμού των μελών του δικαστηρίου. Στο πλευρό της τάχθηκε μόνον η νεοσύστατη (και με πρώτο ιδρυτικό μέλος την ίδια) Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών.
Πυρ ομαδόν
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Η μακροσκελής ανακοίνωση της Ενωσης Λειτουργών ΣτΕ δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στην κ. Θάνου και τις πρωτοβουλίες της, κάνει όμως… φύλλο και φτερό τα επιχειρήματα που έχουν προβληθεί από την πλευρά της υπέρ της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι ανώτατοι δικαστές συνδέουν τον καθορισμό συγκεκριμένου ορίου αποχώρησης στο Σύνταγμα με την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας τους και υπογραμμίζουν:
~ Οτι αυτό αποτρέπει παρεμβάσεις του νομοθέτη που θα αποσκοπούσαν είτε στην παράταση παραμονής ήδη υπηρετούντων ανώτατων δικαστών είτε στην πρόωρη απομάκρυνσή τους με τη μείωση του ορίου.
~ Οτι διασφαλίζει την ανανέωση των προσώπων στις ανώτατες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας, που αποτελεί βασική επιλογή ενός δημοκρατικού πολιτεύματος.
ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου