Αν και δεν διευκρινίζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τα οποία συζητιούνται στις διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια – καθεστώς εγγυήσεων – κατοχικά στρατεύματα, η Αθήνα φέρεται να έχει ως θέση την απόσυρση του μεγαλύτερου αριθμού των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων αμέσως μετά την υπογραφή της οποιασδήποτε συμφωνίας για επίλυση του Κυπριακού και στη συνέχεια, μέσα από αυστηρό χρονοδιάγραμμα, την ολοκληρωτική αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και της ΕΛΔΥΚ.
Στο μεταξύ, αναμένονται να εκδηλωθούν νέες πρωτοβουλίες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, πιθανώς στην αρχή του Φεβρουαρίου.
«Σε αντίθεση με τις άλλες πλευρές», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «REAL», η Ελλάδα, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει καταθέσει σειρά προτάσεων. Ανάμεσα σε αυτές ένα “Σύμφωνο Προσωρινής Στάθμευσης” των ξένων στρατευμάτων στο νησί. Κάτι ανάλογο, όχι όμως αντίστοιχο, με αυτό που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην υπό ενοποίηση Γερμανία και τη Σοβιετική Ενωση. Αυτό το σύμφωνο καθόριζε το νομικό καθεστώς αποχώρησης των σοβιετικών στρατευμάτων και τον τρόπο παρακολούθησης της ροής εξόδου τους. Για το ίδιο διάστημα θα ισχύουν τα ίδια και για τον ελληνικό στρατό. Σημειώνω, βέβαια, ότι η ΕΛΔΥΚ είναι νόμιμα στο νησί, ενώ ο πολλαπλάσια μεγαλύτερος κατοχικός στρατός παράνομα».
Κυβερνητικές πηγές για Σαμαρά: Τα μηνύματα που παίρναμε από στελέχη ήταν «μην τον ανέχεστε άλλο»
Ταυτόχρονα, ο ίδιος άφησε, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι τις όποιες αποφάσεις εκ μέρους της Αγκυρας θα λάβει ο Ταγίπ Ερντογαν και ουδείς άλλος, και τον κάλεσε σε «δημιουργικούς, και όχι σκάρτους συμβιβασμούς». Αφησε, δε, αιχμές, λέγοντας ότι οι οποιεσδήποτε επιλογές του ως προς το Κυπριακό «πρέπει να αφορούν πραγματικά γεγονότα και όχι μεταφυσικές ερωτήσεις», ενώ επισήμανε ότι «η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι στο σύγχρονο κόσμο δεν μπορεί τρίτο κράτος να ελέγχει κράτος-μέλος της Ε.Ε.».
Ενδιαφέρον, πάντως, έχει η απάντησή του, όταν ερωτήθη ουσιαστικά εάν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βάλει την υπογραφή του σε μια συμφωνία για το Κυπριακό που δεν θα εκφράζει τις πάγιες ελληνικές θέσεις. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν θα φταίμε εμείς. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα γίνουμε φορείς σκάρτων “λύσεων”», είπε. Ο υπουργός Εξωτερικών, επίσης, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να μπουν στη ζυγαριά του «παζαριού» το Κυπριακό και η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση. «Δεν νομίζω ότι σήμερα, υπογραμμίζω σήμερα, υπάρχει ο οποιοσδήποτε που να θέλει να συνδυάσει αυτά τα πράγματα ή να μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο», ανέφερε.
Εμφανείς, τέλος, ήταν και οι αιχμές του εναντίον όσων -εντός και εκτός Ελλάδος- τον καταγγέλλουν ότι δεν θέλει λύση στο Κυπριακό και τη σαμποτάρει. Μάλιστα, ανέβασε τους τόνους, κάνοντας λόγο για «φερέφωνα που ειδικεύονται στη συκοφαντία». Και πρόσθεσε στον ίδιο επιθετικό τόνο: «Η Κύπρος πρέπει να εξελιχθεί σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πλήρη κυριαρχία ως μέλος της Ε.Ε. και του ΟΗΕ. Τα γεωπολιτικά συμφέροντα τρίτης χώρας δεν μπορεί να είναι κριτήριο λύσης του Κυπριακού. Οσοι έχουν διαφορετική γνώμη -και ασφαλώς το δικαιούνται- πρέπει να μας πουν πώς ορίζουν εκείνοι το “κυπριακό πρόβλημα”. Είναι πρόβλημα, κατά τη γνώμη τους, που δεν έχει σχέση με το ζήτημα της κυριαρχίας και της κατοχής; ‘Η μήπως επιθυμούν μια λύση “ολίγης κυριαρχίας και ολίγης κατοχής”; Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πιο χρήσιμο να πουν ευθέως τη γνώμη τους παρά να διαπράττουν ύβρη όπως κάνουν μέχρι τώρα».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου