Την ίδια στιγμή, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» αναφέρεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τίτλο «Ο νέος λαϊκός σταρ είναι ένας συντηρητικός»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγείται της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας», σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα: «Οι πολίτες στην Ελλάδα επιστρέφουν στην πεπατημένη. Στην πραγματικότητα ήταν ένα αουτσάιντερ όταν η Νέα Δημοκρατία αναζητούσε καινούργιο πρόεδρο.
Ο 48χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε δριμεία κριτική στη μέχρι σήμερα πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, κέρδισε αιφνιδιαστικά και έγινε αμέσως ο αγαπημένος του λαού. Πάει ένας χρόνος από τότε και κερδίζει συνεχώς η Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν γίνονταν αύριο εκλογές, θα έπαιρνε την απόλυτη πλειοψηφία με 156 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο 52».
Ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Ναύπλιο επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν πολιτική αλλαγή και εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση: «Ο χρόνος κυλάει σε βάρος της χώρας, κυβερνά μία ανίκανη παρέα που μέλημά τους είναι η παραμονή τους στην εξουσία. Το δίλημμα είναι με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή με την κοινωνία, με τον Τσίπρα ή με τη χώρα. Προσπαθούν στην κυβέρνηση να οικοδομήσουν ψεύτικα διλήμματα, ότι από τη μία πλευρά δήθεν είναι οι αγωνιστές του λαού και από την άλλη οι φίλοι του Σόιμπλε και του ΔΝΤ. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση είναι οι καλύτεροι πελάτες των δανειστών, είναι η κυβέρνηση που έφερε τρίτο Μνημόνιο και υπογράφουν ό,τι τους φέρνουν. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν κάποιος συντάσσεται με το καθεστώς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή με την Ελλάδα της αλήθειας και της ελπίδας».
Σήμερα διαμορφώνεται ένα μεγάλο ρεύμα και συντάσσονται δυνάμεις που μέχρι τώρα δεν μας άκουγαν, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: «Σε όλους λέμε “καλώς ήλθατε στο νέο σας πολιτικό σπίτι, σας χρειαζόμαστε και μπορούμε να σας πείσουμε ότι η Ν.Δ. αλλάζει διαρκώς».
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διχάζει και χτίζει κομματικό κράτος με τις προσλήψεις επισημαίνοντας ότι με κάθε νέα παράνομη μονιμοποίηση στο δημόσιο τομέα χάνει τη θέση του κάποιος που την αξίζει. Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε: «Η έννοια της μεταρρύθμισης είναι μία παρεξηγημένη έννοια, γιατί έχει ταυτιστεί με μειώσεις και περικοπές. Ωστόσο μεταρρύθμιση δεν είναι αυτό, μεταρρύθμιση είναι η αξιολόγηση στο Δημόσιο έτσι ώστε να επιβραβεύουμε τους δημόσιους υπαλλήλους για την αξία τους και όχι για τις κομματικές τους γνωριμίες. Μεταρρύθμιση είναι το καλό δημόσιο σχολείο, μεταρρύθμιση είναι οι σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη Δικαιοσύνη, μεταρρύθμιση είναι να αποκτήσουμε επιτέλους ένα σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με οικογενειακό γιατρό, έτσι ώστε όποιος αρρωσταίνει να μην πηγαίνει κατευθείαν στο νοσοκομείο», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.: «Πολλές από τις αλλαγές αυτές δεν χρειάζονται πόρους, αλλά μία κυβέρνηση με πίστη σε αυτές για να τις υλοποιήσει, αυτό εννοούμε όταν μιλάμε για ένα σχέδιο αλλαγών που να πηγαίνει πέρα από το Mνημόνιο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «πρέπει να αποκτήσουμε την ιδιοκτησία αυτών των αλλαγών. Δεν πηγαίνουμε στην Ευρώπη ούτε ως επαίτες ούτε ως διεκδικητές παράλογων απαιτήσεων. Ζητάμε από τους Ευρωπαίους λίγο περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και προσφέρουμε αλλαγές που όταν τις εφαρμόσουμε η ανάπτυξη θα είναι εντυπωσιακή».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποσχέθηκε ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, καθώς και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί που δημιουργεί πρόβλημα στους μικρούς οινοποιούς απέφερε μόλις 14 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η κυβέρνηση υπολόγιζε 110 εκατομμύρια.
Για τον κίνδυνο να πάνε χαμένες το 2017 όλες οι θυσίες που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια ο λαός προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης σε άρθρο του στο περιοδικό Economist, επισημαίνοντας ότι η πολιτική αλλαγή το νέο έτος αποτελεί προϋπόθεση εξόδου από το τέλμα.
Στο άρθρο του στην ετήσια έκδοση του περιοδικού ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε πως το 2017 θα είναι η όγδοη χρονιά των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, με τη χώρα να βρίσκεται, αναίτια, στην εντατική, υποστηριζόμενη σε όλες τις βασικές λειτουργίες της οικονομίας της, δίχως να έχει διαφύγει τον κίνδυνο μιας σοβαρής υποτροπής.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου