Ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα media: «Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω από τα χθεσινά εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα στο ΔΟΛ. Αυτές οι εξελίξεις έριξαν και το τελευταίο φύλο συκής αυτής της κυβέρνησης. Ανεβήκατε στην εξουσία παρουσιάζοντας τους εαυτούς σας ως αδιάφθορους και μέσα σε αυτό εξελιχθήκατε όχι μόνο στην πιο διεφθαρμένη αλλά και την πιο αδίστακτη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα. Εδω και μήνες προσπαθείτε να ελέγξετε τα ΜΜΕ. Με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις. Διαβάσατε την απόφαση του ΣτΕ; Ο νόμος Παππα κρίθηκε αντισυνταγματικός. Πήγατε να ρίξετε μαύρο στα κανάλια και ο κόσμος ξεσηκώθηκε εναντίον σας. Τώρα το κάνετε με τους εκδότες. Καποιοι συμβιβάστηκαν και εκαναν τις εφημερίδες τους γραφεια τυπου της κυβέρνησης. με δικαστικές εκκρεμότητες επιχειρείτε να πάρετε τον έλεγχο του ΔΟΛ. Βάζοντας τον πρωην βουλευτή σας Μουλόπουλο. Αυτό τον άνθρωπο είχατε το θράσος να τον υποδείξετε ως αντιπρόεδρο στο ΕΣΡ αυτή είναι η αντίληψή σας για τις ανεξάρτητες αρχές».
Συνεχίζοντας την ομιλία του πρόσθεσε: « Πλεον το έχουν καταλάβει όλοι. Η κυβέρνησή σας δεν εχει κανεναν ηθικό φραγμό. Είστε ο ορισμός της διαπλοκής. Είστε επικίνδυνοι για την χώρα και την δημοκρατική ομαλότητα. Είσαστε ένα καθεστώς που αγωνίζεται “με νύχια και με δόντια” για να κρατηθείτε στην εξουσία. Παρτε το χαμπάρι ο πλουραλισμός είναι ισχυρότερος από εσάς. Θα μας βρείτε απέναντι».
Αναφερόμενος στα χρόνια διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Σε μια εβδομάδα συμπληρώνονται 2 χρόνια από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα μπορεί να καμαρώνει για τα επιτεύγματά του. Σας ακούω και αναρωτιέμαι αν έχετε επικοινωνία με την χώρα. Ποιά είναι η Ελλάδα σήμερα; Μια καθημαγμένη χώρα. Η κλεψύδρα αδειάζει απειλητικά. Δεν μπορείτε να κρύβεστε άλλο πίσω απο το δάχτυλό σας. Επι των ημερών σας έγινε απροσπέλαστη η Ηρώδου Αττικού. Κρυβόσαστε πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ».
Ακολούθως έκανε λόγο για την αναγκαιότητα των εκλογών: «Σήμερα είναι περισσότερο παρα ποτέ επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή. Το αίτημα για εκλογές είναι επίκαιρο παρά ποτέ. Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει αλλο, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Οι εκλογές είναι μέρος της λύσης του προβλήματος της χώρας. Για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ο ελληνικός λαός απαιτεί κυβέρνηση με συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Εμείς γνωρίζουμε πως θα φέρουμε επενδύσεις στη χώρα. Η κοινωνία είναι σήμερα ώριμη να στηρίξει ένα σχέδιο που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από τα μνημόνια. Ενα σχέδιο που θα φέρει ελπίδα και σιγουριά. Το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς. Θα καταγραφείτε στην ιστορία ως μια τραυματική υποσημείωση».
Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως εκπροσωπεί την ισχυρότερη πολιτική δυναμη του τόπου η οποία όμως «μπορούμε να συνεργαστούμε με πρόσωπα και δυνάμεις που πιθανόν έχουν άλλες αντιλήψεις από εμάς. Οφείλουμε να δώσουμε τώρα διέξοδο. Αφήστε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του. Μην προσπαθήσετε να διαφύγετε παιζοντας παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Το προσπαθήσατε και αποτύχατε παταγωδώς».
Στην συνέχεια αναφερθηκε στην τακτική των ίσων αποστάσεων που φαίνεται να υιοθετεί η κ. Γεννηματά από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία: «Ουδετερότητα δεν υφίσταται, ούτε μπορεί να υφίσταται. Το δίλημμα είναι εάν συντάσσεται κανείς σήμερα με το καθεστώς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή με την Ελλάδα της δημιουργίας. Με την Ελλάδα του κάθε κομματικού Καρανίκα ή με την Ελλάδα του κάθε παιδιού που θέλει να ξέρει πως εάν εργαστεί θα προκόψει. Κάθε πολιτικός πρέπει να επιλέξει στρατόπεδο. Και αυτό αφορά κόμματα που στο παρελθόν άφησαν πίσω διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και συνεργάστηκαν για την έξοδο από την κρίση».
Μιλώντας για τον εκλογικό νόμο ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν με αυτόν που ισχύει τώρα και πρόσθεσε: «Θα μάθετε κάποια στιγμή ότι στους κανόνες της δημοκρατίας είναι και η ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας. Θα μάθετε κύριε Τσίπρα να χάνετε. Ετσι είναι η δημοκρατία. Και άλλοι έχουν χάσει εκλογές πολύ σημαντικότεροι από εσας. Και για να παραφράσω τον Καβάφη αν δεν μπορείτε να κάμετε την άσκηση της εξουσίας μην την εξευτελιζετε».
Σχετικά με τον πρωτογενή τομέα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως: «Είναι δυστυχώς μια μικρογραφία της συνολικής κυβερνητικής σας αποτυχίας. Τάξατε τα πάντα και κάνατε τα ακριβώς αντίθετα. Βάλατε φόρο στο κρασί. Πόσα έσοδα έχει αποδώσει; Ειχατε προβλέψει 110 εκατομμύρια και πόσα μαζέψατε; Με το ζόρι 15! Ποιές διαρθρωτικές αλλαγές έχετε εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια; Το νεο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης της χώρας για το 2014 – 2020 προβλέπει πολλά μέτρα και επενδύσεις. Συνολικά 5,9 δις πόρων για την περίοδο 2014 – 2020 έχουν δεσμευθεί αλλά εχουν πληρωθεί μόλις 485 εκατομμύρια!Αν ήταν να βρείτε μια φόρμουλα για να εξυπηρετήσετε τίποτα κομματικούς πελάτες θα είχατε εξαντλήσει την φαντασία σας. Η αποτυχία της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι αποτυχία της χώρας. Οι δυνατότητες των Ελλήνων αγροτών είναι μεγαλύτερες από τις δυνατότητες του κ. Τσίπρα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως στο τέλος του 2014 δεν υπήρχε κανένα αίτημα από τους πιστωτές για επιπλέον μέτρα στον αγροτικό τομέα, λέγοντας πως αυτό ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι αγρότες πείστηκαν πως πρέπει να πάρουν μέρος του κόστους της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Στην συνέχεια έκανε λόγο για τους εννέα άξονες της Νέας Δημοκρατίας για την αγροτική ανάπτυξη:
1ο: Ενθαρρύνουμε τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς. Σήμερα το ποσοστό των συνεταιρισμένων αγροτών είναι απελπιστικά χαμηλό, μόλις 11,3% τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στην Δυτική Ευρώπη είναι άνω του 50%. Στόχος μας είναι να πλησιάσουμε αυτά τα δεδομένα, ώστε να δουν όλοι τα οφέλη της εμπορικής συγκέντρωσης και της μείωσης των εξόδων. Ο συνεταιριστικός νόμος που ψηφίσατε, θα καταργηθεί και οι ενώσεις θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ιδιαιτερότητες του συνεργατισμού. Δείτε ένα πετυχημένο παράδειγμα, τις ομάδες παραγωγών στην Ημαθία, οι οποίες ως κλάδος έχουν γίνει παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή και το εμπόριο του βιομηχανικού ροδάκινου. Αυτές τις πρακτικές θα έπρεπε να ενθαρρύνετε, αντί να ψηφίζετε νόμους-μνημεία του κρατισμού.
2ο: Ενεργοποιούμε αμέσως όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν σε επενδύσεις ιδιωτών, αγροτών και συνεταιρισμών και συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων μέσω της αγροτικής εκπαίδευσης και καινοτομίας.
3ο: Διασφαλίζουμε εγγυητικά κεφάλαια, δανειοδότηση και επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα. Για το σκοπό αυτό, συνεργαζόμαστε με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς για εγγυήσεις, χρηματοδότηση, νέα δάνεια και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, συνεχίζουμε και επαυξάνουμε τη λειτουργία της επιτυχημένης κάρτας του αγρότη.
4ο: Προωθούμε την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.
5ο: Επιταχύνουμε και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Προβλέπουμε την αξιοποίηση των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων, είτε για ενέργεια, είτε για περαιτέρω αξιοποίηση.
6ο: Συνδέουμε την αγροτική παραγωγή με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό και την εστίαση, τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων.
7ο: Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα στο γάλα, στη φέτα και στο κρέας. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα. Καταθέτοντας, παράλληλα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του κλάδου και της αειφορίας. Παράλληλα, προωθούμε ένα νέο σήμα ιδιαίτερων προϊόντων, που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας. Όπως το ρύζι στο Δέλτα Αξιού, τα αλιεύματα του Αμβρακικού, τα φασόλια Πρεσπών, κ.α.
8ο: Καθιερώνουμε τακτικό, δομημένο διάλογο της Κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν. Η συμμετοχή όλης της παραγωγικής αλυσίδας στο ίδιο τραπέζι (έμποροι, μεταποιητές, παραγωγοί κλπ.) θα δημιουργήσει συνέργειες, συμφωνίες, κοινούς τρόπους εμπορίας και επιχειρηματικά – επενδυτικά σχήματα, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του κάθε στρατηγικού προϊόντος.
9ο: Δημιουργούμε Εθνικό Αγροτικό Επιμελητήριο κατά τα πρότυπα της Γαλλίας. Σκοπός του Επιμελητηρίου είναι να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών. Θα συνδιαλέγεται για όλα τα θέματα που αφορούν τους αγρότες με την κρατική Αρχή, με πρώτη προτεραιότητα την καθιέρωση πιστοποίησης για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Σταματά, λοιπόν, οριστικά το φαινόμενο της άναρχης διαβούλευσης της Κυβέρνησης με τα εκάστοτε μπλόκα αγροτών.
Και δεν είναι μόνο αυτά. Σε ό,τι αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής, θέλω να επαναλάβω ότι έχω ήδη δεσμευθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας ότι επαναφέρουμε τον Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%. Ότι θα καταργήσουμε το φόρο στο κρασί. Ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δυο χρόνια. Ότι θα μειώσουμε το φόρο των επιχειρήσεων, άρα και των αγροτικών, από το 29% στο 20%. Παράλληλα, θα προβάλλουμε όλες τις καλές πρακτικές που υπάρχουν και πρέπει να γίνουν υπόδειγμα ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στον πρωτογενή τομέα».