«Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι. «Η άποψη ότι η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης από μόνη της, δεν είναι καινούρια. Κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την ελληνική πλευρά είναι εν τέλει καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Δεν είναι άγνωστο πως το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως το αδιεξόδο που έχει προκύψει στη συζήτηση για την αξιολόγηση έχει αμιγώς πολιτικό υπόβαθρο και πηγάζει από την ασυμφωνία Ουάσινγκτον και Βερολίνου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα για το χρέος. Υπό αυτό το πρίσμα, στην κυβέρνηση βλέπουν θετικά κάθε ενέργεια για την υπέρβαση του εν λόγω μπλόκου, ενώ και η άποψη για άλλο τρόπο εμπλοκής του Ταμείου στο πρόγραμμα είναι στα χείλη κυβερνητικών παραγόντων εδώ και μήνες.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα, αν και ο κ. Schaueble επί της ουσίας ανέφερε πως, τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ, θα άλλαζε τη βάση έγκρισης του προγράμματος από την Bundestag και επί της ουσίας θα δημιουργούσε την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα, με αυστηρό πλαίσιο εποπτείας, που θα πρέπει να κυρωθεί εκ νέου από το γερμανικό κοινοβούλιο, με άδηλη διάρκεια. Είναι, πάντως, ρητή η άρνηση κυβερνητικών παραγόντων για δεσμεύσεις εν είδει προγράμματος και για μετά το 2018.
Διαβάστε επίσης:
Ο Σόιμπλε πιέζει για παραμονή του ΔΝΤ: Αλλιώς πάμε σε νέες διαπραγματεύσεις