Οι υπόλοιπες 16 χώρες δεν έχουν στείλει ακόμα τα δικά τους προσχέδια. Το ελληνικό προσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιείται ήδη σαν μπούσουλας για εκείνες τις χώρες οι οποίες βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της σύνταξής του. Και είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς που γίνεται εδώ και μήνες, ώστε στην αρχή του καλοκαιριού να εισρεύσουν στη χώρα τα πρώτα 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Με στόχο τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου το τελικό ελληνικό σχέδιο να είναι έτοιμο και να αποσταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες, έχουν εντατικοποιηθεί οι ρυθμοί της κυβέρνησης. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη πραγματοποιούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεδιασκέψεις της «αρμόδιας δομής του Μαξίμου» που έχει τον συντονισμό για την κατάρτιση του τελικού σχεδίου με συναρμόδια κάθε φορά υπουργεία, ώστε στο τελικό σχέδιο να υπάρχουν ρεαλιστικοί, ευέλικτοι και μετρήσιμοι στόχοι, ικανοί να εγκριθούν και να οδηγήσουν στην εκταμίευση των κοινοτικών πόρων. Επικεφαλής της «δομής» που παρακολουθεί και έχει την τελική ευθύνη για το σχέδιο είναι ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, συνεπικουρούμενος από τον τέως γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Ν. Μαντζούφα, ο οποίος παραιτήθηκε και μεταπήδησε στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Κομβικό ρόλο έχει και ο οικονομικός σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη, Αλ. Πατέλης, ο οποίος διατηρεί και την απευθείας επαφή με τις Βρυξέλλες και τα αρμόδια στελέχη του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο κ. Πατέλης, μάλιστα, συνόδευσε τον πρωθυπουργό στο πρόσφατο ταξίδι του στην Πορτογαλία, η οποία διαδέχεται τη Γερμανία στην προεδρία της Ε.Ε., και είχε συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πορτογαλική προεδρία ετοιμάζει για τις 7 Μαΐου ειδική Σύνοδο για το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία θα γίνει στο Πόρτο.
Η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην άμεση και απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξέροντας ότι αυτά τα χρήματα μπορούν να στηρίξουν καθοριστικά την προσπάθεια αναστήλωσης της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία. Ούτως ώστε, πράγματι να δικαιωθεί η εκτίμηση του Κυρ. Μητσοτάκη ότι στο τέλος «η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες που θα βγουν κερδισμένες από την κρίση».
Στήριξη
Προεδρία της δημοκρατίας: Οι Σπαρτιάτες δεν θα στηρίξουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Μέχρι τότε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να στηρίζει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους πληγέντες από την πανδημία. Ηδη προχθές ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Βουλή την παράταση για έναν μήνα της κάλυψης του 80% των επαγγελματικών ενοικίων, όπως και την παράταση για δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχιστούν και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης (επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, πάγωμα δανείων κ.λπ.). Ενώ με το προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς, που γίνεται από αύριο, επιχειρείται η μερική τόνωση του εμπορίου, η οποία -μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα- μπορεί να επιτρέψει σε αρκετές επιχειρήσεις να επιβιώσουν. Ωστόσο, η τελική σούμα, όπως φαίνεται, θα γίνει τον Απρίλιο, όταν θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και θα υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει με την κάθε επιχείρηση και ποιες ακριβώς ανάγκες έχει.
Οι πληροφορίες λένε ότι τότε θα υπάρξει ένα νέο πακέτο στήριξης, που θα λειτουργήσει σαν γέφυρα μέχρι την αρχή της εκταμίευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για σημαντικά ποσά, δεδομένου ότι, όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης, κάθε μήνας lockdown κοστίζει περίπου 3 δισ. ευρώ.
Η αυστηρή τήρηση των μέτρων με τα οποία ανοίγει η αγορά και η προσεκτική παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων οδηγούν την κυβέρνηση στο συμπέρασμα ότι μπορεί να αρχίσει η «στροφή στην οικονομία» -χωρίς να αλλάξει το «δόγμα» πρώτα η Υγεία- με το βλέμμα στραμμένο στη γρήγορη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία.
Τουρισμός
Αισιοδοξία προς την ίδια κατεύθυνση δημιουργούν και οι εκτιμήσεις για τη φετινή πορεία του τουρισμού. Κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι φέτος ο τουρισμός θα πάει αισθητά καλύτερα από πέρσι. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι μέχρι τον Ιούνιο-Ιούλιο θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος και του ελληνικού πληθυσμού, αλλά και των χωρών οι οποίες παραδοσιακά τροφοδοτούν τον ελληνικό τουρισμό.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr