Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση και στον στόχο να εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία που έχει οικοδομηθεί μέσα από τη μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβερνητικής πολιτικής και το οποίο επιβεβαιώνεται τόσο από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σε ελληνικούς τίτλους όσο και από σημαντικές ξένες επενδύσεις όπως της Microsoft, της Volkswagen, της Pfizer κ.ο.κ.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει απαντήσεις για την ύφεση που καταγράφεται και στη χώρα μας το 2020 λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν είναι η βαθύτερη στην Ευρώπη, όπως ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση «απομονώνοντας- όπως τονίζουν στην κυβέρνηση- στοιχεία του τρίτου τριμήνου», ενώ στο 9μηνο του 2020 η ύφεση στην Ελλάδα ήταν 8,5% και σε άλλες χώρες του νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, κινήθηκε στο 9,4% και 11,5% αντίστοιχα.
«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα κατάφερε καλύτερη επίδοση, γιατί αποκατέστησε την εμπιστοσύνη τόσο με την αποφασιστική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, όσο και με τη συνετή διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διαμηνύοντας ότι «η εμπιστοσύνη δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται κάθε μέρα, καθώς η κυβέρνηση αφενός αντιμετωπίζει τις κρίσεις και αφετέρου συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα».
Ταμείο Ανάκαμψης
Ο κ. Μητσοάκης αναμένεται να αναφερθεί και στη σημασία που έχει η όσο το δυνατόν συντομότερη έναρξη εκταμίευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι «ξεκλειδώνουν» μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να αξιοποιηθούν σε μία χρονιά που εκτιμάται ότι θα αφήνουμε πίσω την τραυματική ύφεση του 2020 και θα ξαναρχίσουμε να μπαίνουμε σε τροχιά ανάκαμψης.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξηγήσει ότι ο προϋπολογισμός πέραν της έμπρακτης στήριξης της πραγματικής οικονομίας και των πληττόμενων από την πανδημία, καθώς και της μείωσης φόρων και εισφορών, χρηματοδοτεί και κορυφαίες προτεραιότητες του και κυβερνητικού έργου όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αλλά και την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση της αμυντικής μας βιομηχανίας και την αύξηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ασφάλεια και σταθερότητα
«Ο προϋπολογισμός του 2021 αποδεικνύει την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση με μεθοδικότητα και σχέδιο και να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έκανε λόγο για «άγκυρα» ασφάλειας και σταθερότητας, που θα μας επιτρέψει να μην παρασυρθούμε από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και να ξεπεράσουμε τα πρόσκαιρα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά μας».
Στο μεταξύ, σε ψηφιακή συζήτηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Angel Gurría και την πρωθυπουργό της Ισλανδίας, Katrín Jakobsdóttir, ο Κυριάκος Μητσοστάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την εξελισσόμενη αγορά εργασίας και στην καταπολέμηση των ανισοτήτων τονίζοντας ότι είναι κρίσιμοι τομείς στους οποίους μπορεί να διευρυνθεί η συνεργασία με τα στελέχη του ΟΟΣΑ.
«Ο Covid μας δίδαξε κάτι για την εργασιακή αξιοπρέπεια και ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε σωστές και δίκαιες αμοιβές για τα χαμηλά αμειβόμενα επαγγέλματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ειδήσεις
Οδικός χάρτης για ασφαλείς γιορτές – Οι 6 συμβουλές για ασφαλές ρεβεγιόν στο σπίτι
Η Τουρκία ζητά αποστρατιωτικοποίηση νησιών και ετοιμάζει νέες προκλήσεις
Μητσοτάκης και Ιερώνυμος βρήκαν τη «χρυσή τομή» για τη λειτουργία των ναών τα Χριστούγεννα