Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να πάνε μαζί να καταθέσουν ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο για να αποτίσουν φόρο τιμής χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, πέτυχε δύο πράγματα: πρώτον, έδειξε στην κοινή γνώμη ποιοι ανησυχούν πραγματικά για την προστασία της δημοκρατίας και του Συντάγματος και ποιοι επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την έκτακτη κατάσταση, για μικροκομματικό όφελος. Δεύτερον, λειτούργησε έτσι ώστε να αποτύχει η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει υπό τη δική του πρωτοβουλία και τον δικό του συντονισμό ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης. Αυτό, άλλωστε, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τη Φώφη Γεννηματά και τον Κυριάκο Βελόπουλο, έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη ΚΚΕ και ΜέΡα 25 για μέτωπο εναντίον της κυβέρνησης.
Η πρόσκληση
«Η απόφαση να μη γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο» δήλωνε αργότερα ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας την απώλεια 71 συμπολιτών μας μέσα σε μία ημέρα. «Είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «αυτήν την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών». Τότε, ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση και τους πολιτικούς αρχηγούς σε κοινή πρωτοβουλία απότισης φόρου τιμής στο Πολυτεχνείο με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι, αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας», όπως εύστοχα σημείωσε.
Η πρόσκληση Μητσοτάκη αποδοκιμάστηκε ως προσχηματική από ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, αλλά είχε κάνει ήδη τη δουλειά της.
«Ιδεολογική αγκύλωση»
«Η κοινή λογική στις σημερινές συνθήκες είναι ότι δεν πρέπει να γίνει μια πορεία η οποία θα δημιουργήσει πρόβλημα διασποράς στην κοινότητα. Και επισημαίνουμε την ανευθυνότητα όσων κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν και έχουν τόση μεγάλη ιδεολογική αγκύλωση που δεν μπορούν να δουν το αυτονόητο, το οποίο επικροτεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων» δήλωσε λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Οξεία ήταν η αντίδραση του κ. Τσίπρα που έβλεπε ότι το σχέδιο από τη μία να εμφανίζεται ενωτικός και από την άλλη να πρωτοστατεί στο μέτωπο της αντίδρασης στα μέτρα ναυαγεί.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσύρει τη διάταξη απαγόρευσης συνάθροισης άνω των τεσσάρων ατόμων και πρόσθεσε ότι και οι πολίτες δεν πρέπει να συμμετάσχουν σε μαζικές εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Σε δήλωσή του έξω από τη Βουλή, χαρακτήρισε «βλακώδη, αχρείαστη και προβοκατόρικη» την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση συναθροίσεων και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε σήμερα να εμφανιστεί ενωτικός απέναντι στον διχασμό που ο ίδιος δημιούργησε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αύριο, θα προβεί σε μία συμβολική πράξη. Δεν θα βρεθούμε στον χώρο του Πολυτεχνείου για πρώτη φορά μετά από 47 χρόνια» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και μεταξύ άλλων προανήγγειλε τη στάση του λέγοντας ότι «για ακόμη μία φορά προανήγγειλε τη θέση και τη στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας και μας κάλεσε να πάμε έξι αρχηγοί και η Πρόεδρος, επτά, να καταθέσουμε λουλούδια, παραβιάζοντας δηλαδή την ίδια τη διάταξη που ο ίδιος ανακοίνωσε χθες».
Παρέμβαση της Προέδρου
Νωρίτερα, αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25, καθώς και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) συναντήθηκαν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Συναντήθηκα με αντιπροσωπεία των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, καθώς και του ΣΦΕΑ, η οποία μου επέδωσε ψήφισμα με αντικείμενο την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων», δήλωσε η κ. Σακελλαροπούλου και τόνισε: «για την κρίση της νομιμότητας της απόφασης αυτής αρμόδιες είναι οι δικαστικές αρχές, ενώπιον των οποίων το ζήτημα εκκρεμεί. Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης. Είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου».
Νωρίτερα συναντήθηκαν διαδοχικά με τον Γιώργο Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου και τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και από το αποτέλεσμα φάνηκε πως προέκυψε αδιέξοδο.
Η Γεννηματά
Η Φώφη Γεννηματά αρνήθηκε να συμπορευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο μέτωπό δράσης κατά της κυβέρνησης, με αφορμή την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου, λόγω Covid 19. Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη στη συνομιλία Τσίπρα – Γεννηματά που ήταν να γίνει προχθές αλλά τελικά έγινε χθες το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας δεν ζήτησε από την κ. Γεννηματά μόνο να συνυπογράψει το κείμενο των τριών κομμάτων, αλλά να συμμετάσχει στη συντονισμένη δράση και την κλιμάκωση της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης. Και η κ. Γεννηματά, αν και σημείωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με λάθος τρόπο το θέμα, του απάντησε ότι το Κίνημα Αλλαγής αντιτάσσεται με τον δικό του τρόπο στον κυβερνητικό αυταρχισμό. Κατά τις ίδιες πηγές, στη συνομιλία της με τον πρωθυπουργό, με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής φέρεται να μετέφερε στον πρωθυπουργό τη γνώμη της πως ο κ. Μητσοτάκης έκανε λάθος θέτοντας θέμα απαγόρευσης στην πρωτολογία του την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, χωρίς δηλαδή να προκληθεί και έκανε λόγο για τεχνητή πρόκληση εκ μέρους του. Με τον πρωθυπουργό να αρνείται τα περί τεχνητής όξυνσης και να της μεταφέρει την πρότασή του να πάνε στο Πολυτεχνείο οι πολιτικοί αρχηγοί μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αφήσουν ένα λουλούδι.
«Οχι πόλωση»
«Το Κίνημα Αλλαγής δεν παίζει αυτές τις κρίσιμες ώρες με τη φωτιά, δεν συμμετέχει σε μετωπικές κινήσεις, δεν συναινεί στην πόλωση. Η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια την ώρα που αντιμετωπίζει όχι μόνο τους μεγάλους κινδύνους για την υγεία των πολιτών αλλά κινδυνεύει με νέα αδιέξοδα στην οικονομία που διευρύνουν τις ανισότητες και απειλούν την κοινωνική συνοχή» έλεγε λίγη ώρα αργότερα η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής στο οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρχαν καταγεγραμμένες διαφορετικές απόψεις, όπως αυτή του Χάρη Καστανίδη.
«Ξέφυγε» το παιχνίδι
Το πολιτικό παιχνίδι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είχε και έχει στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και παίχτηκε και εκτός ορίων της πολιτικής. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε η άποψη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί αντισυνταγματικότητας της απόφασης της κυβέρνησης δεν πέρασε απαρατήρητος στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. Και κυρίως το γεγονός ότι η θέση ενός συνδικαλιστικού οργάνου όπως η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων επιχειρήθηκε να εμφανιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως γνωμοδότηση της Δικαιοσύνης. Μετά από προσφυγή του προέδρου του ΜέΡΑ 25 Γιάννη Βαρουφάκη, το ΣτΕ απεφάνθη ότι η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις πορείες για το Πολυτεχνείο σε όλη τη χώρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, ήταν συνταγματική. Πολύ πριν από αυτό κορυφαίοι συνταγματολόγοι όπως ο Αντώνης Μανιτάκης, ο Νίκος Αλεβιζάτος αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξαν ότι η κυβερνητική απόφαση δεν είχε θέμα συνταγματικότητας και όσοι έλεγαν ότι παραβιάζει το Σύνταγμα δεν είχαν δίκιο. Κάποιοι δε θυμήθηκαν ότι εκείνοι που με ανακοίνωσή τους προέτρεπαν την κυβέρνηση να κλείσει τα δικαστήρια για να προστατευθούν από τον Covid 19, δηλαδή η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, είναι οι ίδιοι που τάχθηκαν υπέρ τού να γίνει η πορεία, δηλαδή να συνωστιστούν στο κέντρο σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες κάποιες εκατοντάδες άνθρωποι.
Τι θα γίνει σήμερα
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην αρχική του θέση πως αντιπροσωπεία του κόμματος θα καταθέσει στεφάνι στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και όχι στο Πολυτεχνείο, το Μέρα25 αναμένεται να κάνει πορεία με τους επτά βουλευτές του από το Πολυτεχνείο με άγνωστη κατάληξη, ενώ το ΚΚΕ αν και δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του, αναμένεται επανάληψη της πορείας της περασμένης Πρωτομαγιάς, με τήρηση αποστάσεων και τήρηση των μέτρων προστασίας και πιθανότατη κατάληξη την αμερικανική πρεσβεία. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ πολλοί βουλευτές πήραν μέρος στη δημόσια αντιπαράθεση, όπως και μέλη του κόμματος της Ν.Δ., οι υπουργοί δεν… προσέτρεξαν να στηρίξουν την κυβερνητική θέση και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης με ανάρτησή του στο twitter έγραψε: «Εδώ συζητάμε το αυτονόητο, την εφαρμογή μέτρων προστασίας δημόσιας υγείας και στο Πολυτεχνείο και ακούμε κριτική από αυτούς που ζήτησαν το κλείσιμο των δικαστηρίων λόγω κορονοϊού ή εφάρμοσαν στο παρελθόν αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα για λιγότερο σοβαρό λόγο», ενώ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στη Βουλή, σημείωσε: «Οταν η χώρα βιώνει την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, πρέπει να προσαρμοστούμε. Δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου. Εχουμε τόσους διασωληνωμένους, μπορούμε να τιμούμε την Ιστορία μας αλλά πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνθήκες. Στα σχολεία μας έχει προβλεφθεί να εορταστεί διαδικτυακά».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr