Δεν είναι τυχαίο που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να αφιερώσει τα δύο τρίτα της ομιλίας του αμυνόμενος στις καταγγελίες τη Ν.Δ., γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που μάλιστα σχολίασε ότι «εκείνος που αισθάνθηκε πολύ άβολα αυτές τις τρεις ημέρες δεν ήταν ο κ. Σταϊκούρας, αλλά ο κ. Τσακαλώτος», υπενθυμίζοντας ότι τότε ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με τη συμφωνία των τραπεζών, καθώς και ότι με δική του υπογραφή, τον Φεβρουάριο 2019, καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως προβλεπόταν από το νόμο Κατσέλη.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Ανέδειξε όμως και γενικότερα το μέγεθος της υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι το νόμο Κατσέλη τον είχε καταψηφίσει τότε, ενώ η Ν.Δ., παρά τις επιφυλάξεις της, τον είχε υπερψηφίσει.
«Δεν τολμάτε»
«Γιατί δεν καταθέσατε πρόταση συνολικά κατά την κυβέρνησης; Γιατί αφήσατε εμένα έξω από το κάδρο; Εσείς δεν μας έχετε καταγγείλει ως τη χειρότερη κυβέρνηση; Δεν το κάνατε γιατί πολύ απλά τρέμετε να πείτε στους πολίτες πως τάχα υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ λαϊκής θέλησης και κοινοβουλευτικών συσχετισμών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό δεν τολμάτε να ζητήσετε εκλογές. Γιατί ξέρετε ότι σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία για τη χώρα, αυτή η κυβέρνηση απολαμβάνει ακόμη μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τον περασμένο Ιούλιο. Γιατί, παρά όποια λάθη, που πρώτος εγώ σπεύδω να αναγνωρίσω και να διορθώσω, δίνει μάχες σε πολλά μέτωπα και τις κερδίζει, παρά τις μεγάλες δυσκολίες προωθεί μεταρρυθμίσεις και στηρίζει έμπρακτα τους πιο αδύναμους πολίτες».
Κινδυνολογία
«Το δικό μου μέλημα θα είναι πάντα να ενώνω και να συνθέτω, όχι να διχάζω και όχι να διαιρώ», πρόσθεσε και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σταματήσει να οξύνει αναίτια την πολιτική αντιπαράθεση, σημειώνοντας ότι «δεν επιτρέπεται να κάνετε εξαγωγή της δικής σας εσωτερικής κρίσης στην κοινωνία, να υψώνετε ψεύτικες απειλές και να κινδυνολογείτε ειδικά για τα εθνικά θέματα, μόνο και μόνο επειδή πάνω στην κινδυνολογία χτίσατε την πολιτική σας καριέρα».
«Το εμβόλιο για τον Covid αργά ή γρήγορα θα βρεθεί, δυστυχώς, όμως η νόσος του λαϊκισμού παραμένει ανίατη. Απέναντι στον κορονοϊό η Ιατρική θα βρει το φάρμακο, αλλά απέναντι στη δική σας δημαγωγία πολύ φοβάμαι ότι η επιστήμη σηκώνει τα χέρια», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική και για τν χρονική στιγμή που επέλεξε για μία τέτοια κίνηση, υπενθυμίζοντας ότι το πρωί εκείνης της ημέρας είχε γίνει γνωστή η νέα προκλητική NAVTEX της Τoυρκίας, λίγο αργότερα το δικαστήριο ανακοίνωνε την απόφαση να φυλακιστούν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής και το απόγευμα ο ίδιος ήταν γνωστό ότι θα απηύθυνε μήνυμα στους πολίτες για την πανδημία.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Εσωκομματικό αδιέξοδο
«Ηταν την ώρα που η εθνική εγρήγορση συναντούσε τη δημοκρατική αξιοπρέπεια και οι δύο διασταυρώνονταν με την ανάγκη για κινητοποίηση και περιφρούρηση του ύψιστου αγαθού της δημόσιας υγείας. Ηταν μία από τις σπάνιες συγκυρίες που απαιτούν πατριωτική συσπείρωση, πολιτική ενότητα και κοινωνική αλληλεγγύη, μία μοναδική ευκαιρία να αρθούμε όλοι πάνω από την καθημερινότητα των διαφορών μας και να βαδίσουμε σε μια νέα πραγματικότητα υπέρτερων και κοινών στόχων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αυτές τις στιγμές επιλέξατε να κινηθείτε έξω από όλα αυτά να μείνετε αδιάφορος για τις εθνικές απειλές, για την υγεία των Ελλήνων και για μήνυμα του Κράτους Δικαίου, και πιεσμένος προφανώς από τα εσωκομματικά σας αδιέξοδα, από την αμφισβήτηση που δέχεστε, να επιστρέψετε σε αυτό που ξέρετε να κάνετε καλά: να διχάζετε και να παραπλανείτε».
«Κάνατε την πρόταση στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Δύο λάθη μαζί σε μία κίνηση», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα βγει κοινοβουλευτικά ενισχυμένη και τόνισε ότι όλοι οι υπουργοί και ο ίδιος προσωπικά στηρίζουν τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
Αναφερόμενος στην πανδημία, υπογράμμισε ότι βασικός σκοπός θα είναι να αποφύγουμε ένα συνολικό lockdown που θα έχει δραματικές συνέπειες στην οικονομία, ενώ ζήτησε συστράτευση και συμπόρευση όλων των πολιτών. Χαρακτήρισε άδικη την κριτική που ασκείται όχι στην κυβέρνηση -όπως είπε-, αλλά στο σύστημα υγείας, στην Πολιτική Προστασία, στα παιδιά της ιχνηλάτησης, στους επιστήμονες, στην επιτροπή λοιμωξιολόγων, στον Σ. Τσιόδρα.
«Ολους αυτούς μέμφεστε όταν ασκείτε κριτική», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε: «Μακριά από μένα ότι όλα τα έχουμε κάνει σωστά, αλλά είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, δυναμική, που μας αναγκάζει να αναθεωρούμε και αποφάσεις που πήραμε πριν από λίγες ημέρες».
Για τα εθνικά
Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, υπογράμμισε ότι στην ευρύτερη παραβατικότητα της Αγκυρας απαντάμε με νομιμότητα, με προστασία των εθνικών μας δικαιωμάτων σε κάθε πεδίο και με ενεργητική διπλωματία.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι «το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας». «Δεν αμφισβητείται, δεν τίθεται υπό αίρεση. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι η πρώτη που το άσκησε ξεκινώντας από το Ιόνιο», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία με την Αλβανία τόνισε η Ελλάδα θα έχει επεκτείνει στα 12 μίλια, οπότε το επίδικο της απόφασης της Χάγης θα είναι σχετικά περιορισμένο, αλλά ουσιαστικά και συμβολικά αυτή η απόφαση έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία γιατί δείχνει ποια χώρα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να μπορεί να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε αυστηρή απάντηση και στην αναφορά του κ. Τσίπρα στον εθνικισμό, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι στην Εθνική Αντίσταση πολέμησε όλος ο ελληνικός λαός και δεν αποτελεί προνόμιο της Αριστεράς, ενώ υπενθύμισε και τον «συνοδοιπόρο» του Π. Καμμένο, σχολιάζοντας πως «ήταν η βολική συμμαχία για να μείνετε στην εξουσία».
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, σε οριζόντια τομή στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους όχι γιατί μας το επιβάλλουν οι πιστωτές μας, αλλά γιατί είναι προς όφελος της κοινωνίας, των εργαζομένων και όσων στενάζουν υπό το βάρος ενός δυσβάσταχτου ιδιωτικού χρέους.
Υπογράμμισε ότι επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, η έκρηξη του ιδιωτικού χρέους δεν αφορούσε μόνο τις τράπεζες, αλλά και τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι «εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη, εσείς δημιουργήσατε αυτή την πραγματικότητα του ιδιωτικού χρέους, που εμείς ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε».
Από την έντυπη έκδοση