Η Άγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής είπε ότι θα συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα το θέμα του επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά “δεν σκοπεύει να αναμειχθεί στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο”.
“Όσον αφορά τις ελληνικές αποφάσεις, υπάρχει μια κρίσιμη συζήτηση. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας το έχει ξεκαθαρίσει αυτό”, είπε η Μέρκελ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα που ανέκυψε μετά τις εξαγγελίες του για την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων και του νησιωτικού πληθυσμού του Αιγαίου. «Η παρεξήγηση πρέπει να λυθεί», είναι η θέση της Αθήνας, κάτι που τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντυεξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής. [Διαβάστε εδώ σχετικά]
Ο κ.Τσίπρας θα μεταβεί στην Καγκελαρία με βασικό επιχείρημα ότι το πρόγραμμα δεν τίθεται σε κίνδυνο από το συγκεκριμένο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση. Η συνέπεια που έχει επιδείξει στην τήρηση των συμφωνιών θα είναι ένα ακόμη «όπλο» στην ελληνική «φαρέτρα», με τον Πρωθυπουργό να αναμένεται να ζητήσει συνέπεια από όλες τις πλευρές, για παράδειγμα στη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Όμως, ένα βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει ο Πρωθυπουργός, είναι ότι η συγκυρία δεν επιτρέπει πειραματισμούς: ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται, το Κυπριακό έχει μπει στην κρισιμότερη φάση του, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί και εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών -σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία- οδηγούνται το 2017 στις κάλπες. Συνεπώς, σύμφωνα με την ελληνική θεώρηση δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην κλείσει η αξιολόγηση τώρα.
Εξάλλου κατά τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με ευρωπαίους αξιωματούχους ο Πρωθυπουργός έλαβε μηνύματα υποστήριξης για το θέμα των παροχών. Τόσο από τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ που είπε ότι «δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα επιπλέον προσπάθειες που ξεφεύγουν από το πλαίσιο των προηγούμενων συμφωνιών» αλλά και από τον Πιερ Μοσκοβισί που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, άφησε σαφείς αιχμές κατά του Βερολίνου. Και ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι «οι μεμονωμένες απόψεις δεν αποτελούν συλλογικές απόψεις του Eurogroup».
Κατά την χθεσινοβραδυνή συνέντευξη Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας σημέιωσε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις. Και η Ελλάδα ειναι στο επίκεντρο. Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, δεν χωρούν ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί. Στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».
Την ίδια ώρα άρθρο της διαδικτυακής έκδοσης του περιοδικού Der Spiegel με τίτλο “ο παλιός Τσίπρας επέστρεψε” αναφέρει οτι ο Έλληνας Πρωθυπουργός “επέστρεψε στο ρόλο του επαναστάτη και ενεργεί ελεύθερα”. «Κατά την γνώμη του, μπορεί μόνο να κερδίσει», σημειώνει. [Διαβάστε εδώ σχετικά]
Μονογυιού για την ομιλία στην Μύκονο: Δηλώνω κατηγορηματικά τη στήριξή μου στην κυβέρνηση
WSJ: Αν ο Τσίπρας πάει σε πρόωρες εκλογές θα είναι το τέλος της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ
«Το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι το τέλος της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά από δύο ταραχώδη χρόνια στην εξουσία» αναφέρει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ενώ αναφέρεται επίσης και στο τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Αθήνα και στους Θεσμούς μετά το μποναμά Τσίπρα.
Η εκτίμηση της εφημερίδας είναι, πως αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιλέξει τις εκλογές ως διέξοδο, «το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι το τέλος της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά από δύο ταραχώδη χρόνια στην εξουσία».
«Ενώ η Αθήνα υποστηρίζει από την πλευρά της πως η υπεραπόδοση των εσόδων επιτρέπει ένα κοινωνικό πακέτο μέτρων, χωρίς να ξεφεύγει από τις μνημονιακές της υποχρεώσεις. Ένας πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στην Αθήνα- Ευρωπαίων ηγετών και του ΔΝΤ είναι σε εξέλιξη, οδηγώντας πολλούς στο συμπέρασμα ότι αυξάνεται και πάλι το ρίσκο για μια νέα κρίση στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις δεσμεύσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και της μεγάλης πτώσης της δημοτικότητάς του στην χώρα που μαστίζεται από την ύφεση» αναφέρει το άρθρο της WSJ και προσθέτει: «Ο κ. Τσίπρας, βλέποντας τις ελπίδες του για έναν συμβιβασμό μέσα στον μήνα να σβήνουν, σκέφτεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Δεν έχει πάρει την απόφασή του και αναμένεται να επανεξετάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο, αναφέρουν οι πηγές. Αν ο κ. Τσίπρας προκηρύξει εκλογές, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι το τέλος της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά από δύο ταραχώδη χρόνια στην εξουσία». [Διαβάστε εδώ σχετικά]
Οι υπόλοιπες συναντήσεις
Εκτός από τη συνάντηση με την καγκελάριο, ο πρωθυπουργός θα δει επίσης τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τους Γερμανούς Πράσινους, τη γερμανική Αριστερά, ενώ το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Aναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Βερολίνο
12:30-12:45 Κοινές δηλώσεις με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ
12:45-13:45 Γεύμα εργασίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ
15:00-16.00 Συνάντηση με τον Αντικαγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στα Γραφεία του SPD
16:45-17.30 Συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος των Πρασίνων
(Οι αναγραφόμενες ώρες είναι σε ώρα Κεντρικής Ευρώπης)
Ποιοι συνοδεύουν τον Τσίπρα
Τον πρωθυπουργό στο Βερολίνο συνοδεύουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών υποθέσεων του γραφείου του πρωθυπουργού Τάκης Παυλόπουλος.