Ο ίδιος που χθες βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΕΛΚ, είχε μπαράζ συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους στους οποίους παρουσίασε το σχέδιο του κόμματός του για έξοδο από την κρίση, επισημαίνοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει τη διάθεση και την ικανότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε καταρχήν ολιγόλεπτη συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία επιβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί στις 13 Φεβρουαρίου το Βερολίνο, για να συναντηθεί μαζί της. Ο πρόεδρος της ΝΔ είδε επίσης τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρώτο αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τον επίσης αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Μάλιστα ο κ. Ντομπρόβσκις, με ανάρτησή του στο Twitter, έκανε λόγο για «καλή συνάντηση», ενώ πρόσθεσε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για μακροχρόνια και ισχυρή ανάπτυξη. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και τον πρόεδρο του National Coalition Party της Φινλανδίας Πέτερι Ορπο.
Στη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ πιστεύει ότι, εισάγοντας ένα εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, η χώρα μπορεί να καταφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης, σημείωσε πως οι μονομερείς ενέργειες από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης ενισχύουν τα επιχειρήματα εκείνων που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Και πρόσθεσε πως η ΝΔ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, δεν μπαίνει σε παιχνίδια μικροκομματικής τακτικής.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Ταυτόχρονα, στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκε εκτενώς το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, με έμφαση στο δυσανάλογο βάρος που πέφτει στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τις καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ασύλου με υπαιτιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είδε και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και συζήτησαν το Κυπριακό.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τον συνεχάρη για το θάρρος και το κουράγιο του στις προσπάθειες για εύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και επεσήμανε την ανάγκη η πολυμερής διάσκεψη, η οποία προγραμματίζεται για τις 12 Ιανουαρίου, να εμπλουτιστεί με την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και σημαντικών κρατών – μελών της, που θέλουν να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προβληματικές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας αλλά και στις δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και απορρέουν από τις μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία χορήγησης ασύλου.
Το παρασκήνιο για το «παρών»
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προσγειώθηκε προχθές, λίγο πριν τις 8 το βράδυ τοπική ώρα, στη βελγική πρωτεύουσα, ήταν σε ανοικτή γραμμή με όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, αλλά και τους στενούς συνεργάτες του και αποφασίστηκε να ακολουθηθεί ο δρόμος της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας σε μια τέτοια κρίσιμη διαδικασία, έπειτα και από τη νέα τροπή που έλαβε η υπόθεση και τον κίνδυνο να ανατραπεί η απόφαση του Eurogroup για διευθέτηση του ελληνικού χρέους από τις κυβερνητικές παροχές.
Ενδεικτική ήταν η σκληρή δήλωση του κ. Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες, στην οποία χαρακτήριζε «επικίνδυνο και ανήθικο» τον κ. Τσίπρα για τους «πολιτικούς τακτικισμούς» με τους οποίους, όπως είπε, «εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα». «Η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβά τις ψεύτικες μαγκιές του κ. Τσίπρα, που αλληθωρίζουν στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο. Αυτές οι συμπεριφορές δίνουν άλλοθι στις ακραίες φωνές εκτός Ελλάδας να τεντώνουν το σκοινί και να μην επιτρέπουν στη χώρα να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό», σημείωνε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Αλλωστε, όπως υπενθύμιζαν από την οδό Πειραιώς, ουσιαστικά η συγκεκριμένη παροχή είναι εφάπαξ παρ’ όλο που την παρουσιάζουν ως 13η σύνταξη και την ίδια ώρα δρομολογούν νέες μεγάλες μειώσεις για τους συνταξιούχους, ενώ αγνοούν προκλητικά αυτούς που έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι εκατοντάδες χιλιάδες που ζουν σήμερα κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας.