Σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη, θα πρέπει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να καταθέσουν το αναπτυξιακό τους σχέδιο ώστε οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης να ξεκινήσουν από τις αρχές του 2021.
Πρόκειται ουσιαστικά για εβδομήντα ημέρες-φωτιά κατά τις οποίες το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να ολοκληρώσει τον κοινωνικό διάλογο και να λάβει συγκεκριμένες κατευθύνσεις, τις οποίες θα εγκρίνει ο πρωθυπουργός. Νωρίτερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, με έμφαση στη μείωση φόρων και εισφορών, ώστε να φτάσουν στον μέσο όρο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Η κίνηση αυτή θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου ως διαρθρωτική και για τον σκοπό αυτόν θα συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό πακέτο που θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκουρας και ο αναβαθμισμένος αναπληρωτής Θεόδωρος Σκυλακάκης πιστεύουν ότι μπορεί η Ελλάδα από την επόμενη χρονιά να παρουσιάσει σημαντική αύξηση στις δημόσιες επενδύσεις αλλά και να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια ώστε να υπάρξει ανάκαμψη μετά τη φετινή ύφεση-ρεκόρ λόγω του κορονοϊού.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου η αναβάθμιση του αποτελεσματικού -όπως φάνηκε στην περίοδο της καραντίνας- Νίκου Παπαθανάση σηματοδοτεί την ανάγκη να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για την απλοποίηση του επενδυτικού πλαισίου με σκοπό την προσέλκυση νέων κεφαλαίων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται να παρουσιάσει τα επόμενα βήματα για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, καθώς η έξαρση που παρατηρείται στα κρούσματα του κορονοϊού δημιουργεί νέες ανάγκες για ψηφιακές υπηρεσίες, τηλεκπαίδευση και τηλεργασία.
Στο Μαξίμου θεωρούν την έκθεση των οικονομολόγων υπό τον νομπελίστα Χρ. Πισσαρίδη ως τη βάση για να υπάρξει γόνιμος διάλογος με τις παραγωγικές δυνάμεις, ενώ με απορία βλέπουν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δαιμονοποιήσει το περιεχόμενο των προτάσεων όταν οι ειδικοί κατέγραψαν τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και προχώρησαν σε προτάσεις με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να κατατεθεί και η τροπολογία σχετικά με την καταβολή των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ώστε οι πληρωμές να γίνουν τους επόμενους μήνες. Στην κυβέρνηση περιμένουν στις αρχές Σεπτεμβρίου τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής για την ύφεση στο β’ τρίμηνο, ενώ πιστεύουν πως η κατάσταση θα ισορροπήσει σταδιακά ως το τέλος του έτους. Η ανησυχία παραμένει μεγάλη, καθώς η πτώση του τουρισμού είναι σημαντική, αν και σε χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία η κίνηση είναι ανύπαρκτη, γι’ αυτό και θα δώσουν ιδιαίτερο βάρος στην επίσπευση των διαδικασιών για την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, η προσθήκη του νέου υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου θα επιταχύνει τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα, με κύριο τη μετατροπή του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, δηλαδή των επικουρικών, σε κεφαλαιοποιητικό, ώστε κάθε νέος ασφαλισμένος να διαθέτει τον δικό του «κουμπαρά» που θα διαμορφώνει το ύψος της επικουρικής του σύνταξης.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr