Εχοντας πειστεί -μετά το κυβερνητικό lifting και τη μετάθεση του ανασχηματισμού για αργότερα- ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται για την τελική εσωκομματική σύγκρουση με την εσωκομματική αντιπολίτευση στο επικείμενο συνέδριο, που θα γίνει το φθινόπωρο ακόμα και ψηφιακά, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις.
Οπως έδειξε και στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr, για τον κ. Τσίπρα η εξουσία είναι αυτοσκοπός και δεν έχει κανένα νόημα να ηγείται ενός κόμματος αν ο στόχος δεν είναι να ξανακυβερνήσει. Οπως και δεν έχει μεγάλη σημασία αν θα είναι αριστερό, κεντροαριστερό ή σοσιαδημοκρατικό αν στόχος του δεν είναι η εξουσία.
Σε αυτή τη φάση ο κ. Τσίπρας στηλιτεύει την Ευρωπαϊκή Αριστερά επειδή δεν ενδιαφέρεται να μετέχει σε κυβερνητικά σχήματα, θεωρεί παρελθόν την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, στην οποία συμμετέχει ως παρατηρητής αλλά λέει ότι βρίσκεται σε διαρκή στρατηγική κρίση, και για να δώσει ιδεολογικό περίβλημα στην εξουσιομανία και εξουσιολαγνεία που διακρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ, προτάσσει τον όρο «κυβερνώσα Αριστερά» (ο οποίος δεν είναι και δικός του, αφού στα ελληνικά πολιτικά πράγματα τον λάνσαρε πρώτος ο Κώστας Σκανδαλίδης με το ομώνυμο βιβλίο του, όταν, βλέποντας την κατάρρευση του εκσυγχρονισμού, προσπάθησε να προτείνει στο τότε ΠΑΣΟΚ στροφή στα αριστερά), αλλά δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτήν.
Αυθεντικός εκπρόσωπος του μοντέλου ηγέτη που αναδείχθηκε την τελευταία εικοσαετία στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας παραμένει εκπρόσωπος των πολιτικών ασπόνδυλων λαϊκιστών που προτάσσουν τις αρχές και τη φρασεολογία της Αριστεράς ή της λαϊκής Δεξιάς ή ό,τι τους βολεύει ανάλογα με τη συγκυρία, λένε με την ίδια ευκολία και χωρίς αιδώ οτιδήποτε και το αντίθετό του, και θέλουν μόνο να είναι αρεστοί και να προσελκύουν ψήφους για να κατακτήσουν την εξουσία. Και όταν το πετυχαίνουν, τότε κινούνται έξω από αρχές και ιδεολογίες, τις περισσότερες φορές και κόντρα στις δημοκρατικές αρχές, για να μακροημερεύσουν.
Αυτή, όμως, είναι μια μακρινή μάχη για τον κ. Τσίπρα. Στο άμεσο μέλλον έχει να αναμετρηθεί με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους και με την ανάγκη να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του στον ΣΥΡΙΖΑ. Να φτιάξει το αρχηγικό κόμμα που θέλει, να θεσπίσει με τις ψηφοφορίες του συνεδρίου -ακόμα και του ψηφιακού αν δεν το επιτρέπει ο κορονοϊός- την εξουσία του ηγέτη έναντι των κομματικών οργάνων, να φτιάξει νέους υπέρ του συσχετισμούς, και έτσι να επαναδιεκδικήσει την εξουσία.
Γι’ αυτό και επέλεξε να απαντήσει στο μανιφέστο του επικεφαλής των «53+» Ευκλείδη Τσακαλώτου (όπου στη συνέντευξή του στην «Εποχή» είχε πει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η εξουσία δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός), με την άποψη ότι, αν δεν μπορώ να εφαρμόσω αυτά που λέω ως κυβέρνηση, δεν έχει νόημα.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Στη θέση Τσακαλώτου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μείνει αμιγώς αριστερό κόμμα και να μείνει μακριά από τη σοσιαλδημοκρατία, ο Τσίπρας απάντησε: «Πρέπει να μην ξεχνάμε λοιπόν ότι το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ ως συνασπισμός κομμάτων και οργανώσεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς έλαβε 300.000 ψήφους. Αργότερα όμως το 2015 έφτασε πάνω από 2 εκατ., για να καταλήξει στο 1,8 εκατ. στην εκλογική του ήττα πέρυσι τον Ιούλη. Οποιος πιστεύει λοιπόν ότι οι επιπλέον σχεδόν 1,5 με 2 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν όλοι αριστεροί της ριζοσπαστικής Αριστεράς, μάλλον κάνει λάθος». Και σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είτε μας αρέσει είτε όχι, καταλαμβάνει ηγεμονικά το πολιτικό φάσμα από τα αριστερά ως το κέντρο. Την πολιτική γεωγραφία δηλαδή της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης».
Ο κ. Τσίπρας κρατά για τον εαυτό του τον ρόλο του ηγέτη αυτού του μορφώματος που ονομάζει παράταξη και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, την οποία προσπαθεί να εμφανίσει ως φίλια δύναμη προς τη Νέα Δημοκρατία για να την υπονομεύσει και να την εξουδετερώσει.
Σε ό,τι αφορά το κόμμα, οι «προεδρικοί» λένε για τους «53+» πως είτε θα συμμορφωθούν στα «θέλω» και τους στόχους του Αλέξη Τσίπρα είτε θα δουν την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ, «όπως την είδαν και άλλοι στο παρελθόν και εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χάρτη», εννοώντας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την τότε αριστερή πτέρυγα.
Για τον κ. Τσίπρα, το βασικό εσωκομματικό εμπόδιο λέγεται Ευκλείδης Τσακαλώτος. Γι’ αυτό μετά τη συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών στην «Εποχή» (και αφού ο κ. Τσακαλώτος αρνήθηκε να υπογράψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της α’ κατοικίας, επειδή θεώρησε ότι είναι σε αντίθεση με τα όσα έχει υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση), έδωσε εντολή για συντονισμένη επίθεση εναντίον του.
Πρώτα, με την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, που πίσω από τα «συντροφικά» αναγνώριζε κανείς τις προειδοποιήσεις και τα μηνύματα: Τις αναφορές στον Γιάννη Στουρνάρα (επειδή έχει καλές σχέσεις με τον Τσακαλώτο), τις αναφορές στην οικονομική πολιτική Τσακαλώτου που στοίχισε στον ΣΥΡΙΖΑ την ήττα των εκλογών, τις αναφορές στη διαφωνία Τσακαλώτου με το παλιό σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για κρατικό έλεγχο τουλάχιστον μίας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Επειδή, δε, ο Τσακαλώτος δεν εξέφρασε μόνο την άποψή του για το πού πρέπει να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διαφώνησε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της α’ κατοικίας, και στη συνέχεια πρότεινε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στο επίκεντρο αποκαλύψεων (δηλαδή στον Νίκο Παππά) να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να δικαιωθούν, τα φίλια προς την ηγετική ομάδα ΜΜΕ τού έριξαν κάποιες «προειδοποιητικές», για να λάβει το μήνυμα.
Στον εσωκομματικό πόλεμο του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και τα ελληνικά ταμπλόιντ επιστρατεύθηκαν για να μάθει η κοινή γνώμη πως κορυφαίος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ χώρισε με τη γυναίκα του και τα έχει φτιάξει με νεαρή αιθέρια ύπαρξη που του έχει πάρει τα μυαλά, και να διευκρινίσει μία ημέρα αργότερα το «Μακελειό», αλλά και δεκάδες ανεπίσημοι λογαριασμοί στα social media, ότι αυτός ο υπουργός είναι ο κ. Τσακαλώτος. Και έτσι να δικαιωθούν όσοι εδώ και δεκαετίες υποστηρίζουν πως οι πιο βρόμικοι πόλεμοι είναι οι εμφύλιοι…
Η επιτροπή Κατσέλη θα αποκαθηλώσει τον Τσακαλώτο
Μέρος του σχεδίου κυριαρχίας και ανασύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν πέρασε στα ψιλά, είναι η Επιτροπή υπό τη Λούκα Κατσέλη που ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας. Μια αντι-επιτροπή, δηλαδή, στην Επιτροπή Πισσαρίδη. Ολα αυτά περί Μνημονίων που έρχονται ή πόσο εμμονικός νεοφιλελεύθερος είναι ο νέος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου είναι ο πρόλογος.
Την «Επιτροπή Κατσέλη» θα στελεχώσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και η συγκρότησή της και λειτουργία της θα σημάνει την αποκαθήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τη θέση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και αν ο κ. Τσακαλώτος για τα μάτια του κόσμου συμμετέχει σε αυτήν, η εντολή είναι ο ρόλος του να περιοριστεί. Σκοπός του κ. Τσίπρα είναι μετά τον Δεκαπενταύγουστο η «Επιτροπή Κατσέλη» να τρέξει με γρήγορους ρυθμούς και το έργο της να παρουσιαστεί μέχρι τις αρχές Οκτώβρη, που η κυβέρνηση οφείλει να υποβάλει στην Κομισιόν το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη για την εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάποιοι λένε, ωστόσο, ότι ο κ. Τσίπρας έχει ήδη αναθέσει στην κ. Κατσέλη τη συγκρότηση του οικονομικού σχεδίου που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ, όποτε και όπως διεξαχθεί.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr