Το ότι τις τελευταίες μέρες οι χώρες του Βορρά (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) έχουν ανεβάσει τους τόνους με απαισιόδοξες δηλώσεις για τις εργασίες της συνόδου χαρακτηρίζεται ως λογικό, δεδομένου ότι είθισται πριν από κρίσιμες συνόδους να ανεβαίνουν οι τόνοι για προφανείς διαπραγματευτικούς λόγους.
Οπως ανέφερε χθες Ευρωπαίος διπλωμάτης, ακόμη κι αν δεν καταλήξουν οι ηγέτες σε οριστική συμφωνία την Παρασκευή και το Σάββατο, στην πρώτη συνεδρίασή τους με φυσική παρουσία από τον περασμένο Φεβρουάριο, θα πρέπει να σημειώσουν τέτοια πρόοδο, που να επιτρέπει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέχρι το τέλος του μήνα.
Οι του Βορρά πολιτικά είναι δύσκολο να επιμείνουν σε ακραίες θέσεις, αφενός μεν γιατί με τις ρυθμίσεις που προωθούνται τελικά το ταμείο ανάκαμψης δεν τους δημιουργεί καμία οικονομική επιβάρυνση και αφετέρου εξασφαλίζουν και τις επιστροφές σημαντικού μέρους της καθαρής συνεισφοράς τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Για τις τέσσερις χώρες πρόκειται συνολικά για πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Επίδομα θέρμανσης: Αύριο, Δευτέρα καταβάλλεται η πρώτη δόση [βίντεο]
Από την άλλη, η συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε στα κράτη μέλη την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο τροποποίησης της πρότασης της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης σε ό,τι αφορά το μέγεθος (750 δισ. ευρώ) και την αναλογία (500 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ δάνεια).
Ωστόσο, ο κ. Μισέλ φρόντισε να ικανοποιήσει το αίτημα των χωρών του Βορρά να μην αποφασιστεί η διάθεση όλου του ποσού των επιχορηγήσεων 500 δισ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης, αλλά να δοθεί τώρα το 70% και το υπόλοιπο 30% να διανεμηθεί το 2023 με νέα απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών η οποία θα βασίζεται στην οικονομική κατάσταση κάθε χώρας τη διετία 2021-2022. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η ανάκαμψη σε μια χώρα τόσο λιγότερα χρήματα θα πάρει στη δεύτερη διανομή.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr