Μεταξύ αυτών ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνής που έκανε λόγο για εκβιασμό του μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου ή η πρώην εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη, που επανέφερε τις καταγγελίες για απόπειρα χειραγώγησης της δικογραφίας που αφορούσε τον -εκλιπόντα πλέον- επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο.
Μπλόκο
Η διαδικασία παροχής εξηγήσεων θα συνεχιστεί αύριο Δευτέρα και όπως όλα δείχνουν αυτή θα είναι η «τελευταία πράξη» στις εργασίες της Επιτροπής. Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής απέρριψε την κλήση μη πολιτικών προσώπων με την ιδιότητα του υπόπτου, όπως επιθυμούσε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αναφέροντας πως αυτή η «δουλειά» ανήκει στη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. (με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΙΝ.ΑΛ.) είχε ζητήσει την κλήση του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη και του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Τάρκα (που αντιδικούσαν με τον Σ. Μιωνή και σύμφωνα με τον επιχειρηματία ήταν σε συνεννόηση με τον Δ. Παπαγγελόπουλο) αλλά και της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, μετά τις αναφορές της τέως εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου πως της είχε ζητήσει να διαβιβάσει τη δικογραφία για τη Novartis στη Βουλή κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.
Πόλεμος ανακοινώσεων
Η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αντιμετωπίστηκε από την αντιπολίτευση ως «φιάσκο της κυβέρνησης», με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλο να κάνει λόγο για «απόφαση-φρένο στον θεσμικό εκτροχιασμό της Ν.Δ.». Το κυβερνών κόμμα αντεπιτέθηκε γρήγορα μέσω διαρροής, υπενθυμίζοντας πως από την Προανακριτική ελέγχεται υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ για αντιθεσμικές συμπεριφορές.
Τα τρία μη πολιτικά πρόσωπα εξέφρασαν με ανακοινώσεις την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου και επίσης εξέφρασαν -και οι τρεις- την επιθυμία να καταθέσουν ως μάρτυρες, κάτι που όμως «ξέκοψε» ο εισηγητής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης, αναφέροντας πως «για μας μπορούν να καταθέσουν μόνο με την ιδιότητα του υπόπτου».
Παραπομπή
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για να πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη, η οποία μάλλον θα διεξαχθεί τον Ιούλιο. Εφόσον η Βουλή αποφασίσει την παραπομπή του πρώην υπουργού, τότε μαζί με αυτόν συμπαρασύρονται και τα μη πολιτικά πρόσωπα, αφού στον φάκελο που θα στείλει η Προανακριτική στον Αρειο Πάγο θα υπάρχει η σχετική σημείωση πως τους έχει δοθεί η ιδιότητα του υπόπτου – με την ίδια ιδιότητα άλλωστε εκλήθη και η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, μαζί με τους δύο επίκουρούς της, Χ. Ντζούρα και Σ. Μανώλη, από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που διενεργούν παράλληλη έρευνα για την ίδια υπόθεση. Οι τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς πάντως, έχουν επίσης εγγραφεί ως ύποπτοι στον κατάλογο της Επιτροπής της Βουλής, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τυχόν παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου θα συμπαρασύρει και τους εισαγγελείς, ακόμη και αν ο Αρειος Πάγος αρχειοθετήσει την εις βάρος τους έρευνα. Η δίκη, δηλαδή, εάν και εφόσον συμβεί, θα έχει ως κατηγορούμενους τουλάχιστον επτά άτομα, τον Δ. Παπαγγελόπουλο, τους τρεις δημοσιογράφους και τους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς.
Νέα στοιχεία
Πάντως, την ίδια ώρα που η κ. Τουλουπάκη ερευνάται από τους ανωτέρους της αρεοπαγίτες, η ίδια συνεχίζει να ερευνά τον «φάκελο Novartis», παραμένοντας μέχρι και σήμερα στο τιμόνι της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Μάλιστα, την Πέμπτη, ενώ ήταν σε εξέλιξη η ομιλία του Δ. Παπαγγελόπουλου, έστειλε νέα στοιχεία στη Βουλή, τα οποία αφορούν στον σύζυγο της προκατόχου της, Ελένης Ράικου, ιατρό Λάζαρο Καρνέση. Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε πόρισμα ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ και κάνουν λόγο για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, προσδιορίζοντας το ύψος της εκτιμώμενης ζημίας για το Δημόσιο σε περίπου 1,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα, ο Λ. Καρνέσης, από τους 1.033 ασθενείς για τους οποίους εξέδωσε σχετικές συνταγές, είχε εξετάσει μόνο τους πέντε. Για «υπόθεση-φούσκα που σκοπό έχει να πλήξει τη σύζυγό μου» έκανε λόγο ο Λ. Καρνέσης, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε ανοιχτή αντιδικία με την Ε. Τουλουπάκη.
Βολές για ρουσφέτια
Πάντως, στην πολυήμερη κατάθεση του Δ. Παπαγγελόπουλου, η Ελένη Ράικου έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, μετά την άκρως επιβαρυντική κατάθεση που είχε δώσει η εισαγγελέας στην Επιτροπή για τον πρώην αν. υπουργό (είχε μιλήσει για απόπειρα παρεμβάσεων και ηθικής της εξόντωσης). Ο Δ. Παπαγγελόπουλος την αποκάλεσε «μακρύ χέρι του Α. Σαμαρά» ενώ έβαλε κατά πληροφορίες στο στόχαστρο και τα παιδιά της, κάνοντας λόγο για «σπουδέ στο εξωτερικό με υποτροφίες-ρουσφέτια».
Η εισαγγελέας αρνήθηκε αυτήν την κατηγορία, ρωτώντας με τη σειρά της πώς διορίστηκαν τα δύο παιδιά του Δ. Παπαγγελόπουλου στη Βουλή και στα ΕΛΠΕ, ενώ στην ανακοίνωσή της δεν του απευθύνεται με το όνομά του, αλλά τον αποκαλεί «Ρασπούτιν». «Αυτή ήταν εν ενεργεία εισαγγελέας και συναλλασσόταν με πολιτικούς, εγώ ήμουν συνταξιούχος», απάντησε ο Δ. Παπαγγελόπουλος…
Πηγές της Επιτροπής που πρόσκεινται στη Ν.Δ. κάνουν λόγο για «πολλαπλές παραδοχές του Δ. Παπαγγελόπουλου» αναφέροντας πως επιβεβαίωσε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Ράικου, αλλά και την επίσκεψη της Γ. Παπαδάκου στο γραφείο της εισαγγελέως, ενώ μαζί με το ΚΙΝ.ΑΛ. κάνουν λόγο για άμεσες και έμμεσες απειλές του πρώην υπουργού.
Από την έντυπη έκδοση