Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στην οικία του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι και οι δύο άντρες, σε μια πολύ φιλική και ουσιαστική συζήτηση, όπως ανέφεραν πηγές από την οδό Πειραιώς, αντάλλαξαν απόψεις για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στις δύο χώρες, καθώς και για τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση.
Οι κ. Μητσοτάκης και Steinmeier συζήτησαν αρχικά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδίως μετά τα δημοψηφίσματα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία, αλλά και των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκφράζει την ελπίδα ότι η εξέλιξη της Κυριακής στη γειτονική χώρα δεν θα πρέπει να είναι αφετηρία πρόσθετης αβεβαιότητας στην Ευρώπη.
Για το Κυπριακό
Στη συνάντηση, συζητήθηκε ακόμη η πορεία επίλυσης του Κυπριακού, θέμα για το οποίο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε για τη σταθερή υποστήριξη της Ν.Δ. στις προσπάθειες του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, ιδιαίτερα τώρα που εντατικοποιούνται οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τον αναθεωρητισμό, που εκφράζεται -επανειλημμένα και σε ανώτατο επίπεδο, το τελευταίο διάστημα, από την Αγκυρα- γεγονός που εγείρει ερωτήματα ως προς τις αληθινές προθέσεις της Τουρκίας και πλήττει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.
«Η Ελλάδα υπερασπίζεται με συνέπεια το Διεθνές Δίκαιο, τις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες και τη διαφύλαξη της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας. Αυτό οφείλουν να κάνουν και όλα τα γειτονικά κράτη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ημερίδα
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Νωρίτερα, σε ημερίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, με θέμα «Εθελοντισμός: Μία διαχρονική αξία», ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε πως «τα διδάγματα που αντλήσαμε στα χρόνια της κρίσης ήταν πολλά. Διδάγματα που αφορούσαν στην πορεία της χώρας, στα λάθη που κάναμε ως πολίτες, αλλά κυρίως ως πολιτικό σύστημα, αυτά που θα πρέπει να αλλάξουμε. Το κοινωνικό κόστος της κρίσης υπήρξε -και συνεχίζει να είναι- δυσβάσταχτο». Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, το ζητούμενο σήμερα «δεν είναι να συνεχίσουμε να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα. Αλλά να δούμε πώς θα αλλάξουμε όσα μας κρατάνε κολλημένους σε μια μίζερη κατάσταση».
Οπως υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που χρειάστηκε τρία Μνημόνια, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, με ευθύνη της τωρινής κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί σήμερα να επαναφέρει την οικονομία εκεί που βρισκόταν στα τέλη του 2014. «Εχει έρθει η ώρα η χώρα μας να γυρίσει σελίδα. Να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης που θα αλλάξει το κλίμα και την ψυχολογία στην πατρίδα μας» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής του.
Από την οδό Πειραιώς πάντως καταρρίπτουν τις αιτιάσεις του Μεγάρου Μαξίμου, που επιχειρεί να μεταθέσει ακόμη και τις ευθύνες για τη σημερινή διαπραγμάτευση στη Ν.Δ., ξεκαθαρίζοντας πως «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει νέα μέτρα επειδή η κυβέρνηση έχει αποτύχει». «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει δουλειές. Δεν μπορεί να φέρει επενδύσεις. Εχει χάσει την αξιοπιστία της», σημείωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο Μακάριος Λαζαρίδης, σημειώνοντας πως η Ν.Δ. θέλει λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και αποτελεσματικότερο κράτος για να έρθει η ανάπτυξη και να έχουν οι Ελληνες πολίτες δουλειές».
Με όρους αλήθειας
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., που σήμερα επισκέπτεται τη Μεταμόρφωση, όπου θα έχει συναντήσεις με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς, επιχειρηματίες, αλλά και εργαζόμενους της περιοχής, υπογράμμισε επίσης ότι το κόμμα του θέλει να δώσει στους Ελληνες «μια κυβέρνηση που θα μιλά με όρους αλήθειας» και πρόσθεσε «μια κυβέρνηση που δεν θα υποσχεθεί τα πάντα, που δεν θα μιλήσει με όρους ευκταίου, αλλά με τους όρους του πραγματικού και του εφικτού. Μια κυβέρνηση η οποία δεν θα πατρονάρει την κοινωνία των πολιτών και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις μέσα από κρατικά ελεγχόμενες χρηματοδοτήσεις. Αντίθετα, μια κυβέρνηση που θα φροντίσει να δώσει τα εργαλεία στην ίδια την κοινωνία των πολιτών για να αυτο-οργανωθεί».
Στο σημείο αυτό και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξήρε «ειδικά τον πολύ σημαντικό κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας κατά την περίοδο της κρίσης», σημειώνοντας πως «το κράτος θα πρέπει να βρει τρόπους συνέργειας με την Εκκλησία, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα της παροχής αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας» και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του εθελοντισμού.
ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου