Σε κοντινή περιοχή από αυτήν που πετούσαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πάνο Καμμένο και βουλευτές, πετούσαν και τουρκικά μαχητικά, αλλά, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Αμύνης, δεν επιχείρησαν να το «παρενοχλήσουν». Στην ίδια περιοχή, πάντως, για κάθε ενδεχόμενο πετούσαν και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Στο μεταξύ, νέο «τουρκικό νησί» ανακάλυψε η τουρκική εφημερίδα «Sözcü», η οποία αναφέρει κάτι τέτοιο για το ελληνικό νησί Μαράθι. Μάλιστα γράφει πως στην ιταλο-τουρκική συμφωνία του 1932 είχε συμφωνηθεί να παραμείνει στην Τουρκία. Ως γνωστόν, η Αγκυρα έχει υψώσει τους προκλητικούς τόνους τελευταία. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέει ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει τα Υμια στην Ελλάδα, ενώ η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι δεν κάνει κάτι για να πάρει πίσω η Τουρκία από την Ελλάδα 18 νησιά.
Στην αντιπροσωπία που επισκέφθηκε τα ακριτικά νησιά μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας και βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝ.ΕΛ. και τη Χρυσή Αυγή. Δεν πήραν μέρος η Ν.Δ., το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων. Ως γνωστόν, τις προηγούμενες ημέρες προκλήθηκε κόντρα μεταξύ του υπουργού Αμυνας και των συγκεκριμένων κομμάτων, τα οποία δήλωσαν ότι «δεν μετέχουν στη φιέστα Καμμένου». Αρχικώς είχε αναφερθεί ότι ο υπουργός Αμυνας έχει καλέσει για συνεδρίαση της Επιτροπής στο Καστελλόριζο, κάτι το οποίο δεν δέχτηκαν τα κόμματα. Τελικώς, απλώς πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα νησιά. Ο κ. Καμμένος, απαντώντας χτες, μεταξύ των άλλων στο Ποτάμι, σημείωσε ότι «η Εθνική Αμυνα, οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη τους δεν αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης».
Κοτζιάς – Σταϊνμάγερ
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Στο μεταξύ, προχτές μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Σταϊνμάγερ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αφού σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη που νομίζω ότι οι πιο λογικοί θα λένε «ευτυχώς που δεν υπάρχει πια το ελληνικό ζήτημα, για να προστεθεί στο Brexit», αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως δεν νομίζει ότι υπάρχει ευρωπαϊκό κράτος που θα ήθελε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. να υπόκειται στις εγγυήσεις ή στην παρουσία κατοχικού στρατού. Ο ίδιος είπε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει χώρα που να θέλει περισσότερο τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της γείτονας Τουρκίας από την Ελλάδα», αλλά τόνισε ότι «για να υπάρξει ευρωπαϊκός προσανατολισμός χρειάζεται να πέφτουν οι τόνοι».
Ο κ. Σταϊνμάγερ από τη μεριά του είπε πως «μια συνεννόηση για το Κυπριακό θα αποτελέσει και ένα μήνυμα σταθεροποίησης για την Ευρώπη», και όσον αφορά την Τουρκία, αφού σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να στρέφουμε αλλού το βλέμμα, όταν έχουμε μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων και άλλων ανθρώπων», εστίασε στις αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λωζάννης, υπογραμμίζοντας πως «καθένας γνωρίζει τι θα σήμαινε το να ξεκινήσουμε στην Ευρώπη να αμφισβητούμε τα σύνορα». Ο ίδιος, τέλος, εξήγησε πως όταν πρόσφατα βρέθηκε στην Τουρκία και μίλησε με την ηγεσία της χώρας για ζητήματα μετανάστευσης και εσωτερικής πολιτικής, «μεταφέραμε και εξηγήσαμε τη δική μας θέση ως προς τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία είναι μια πάγια θέση, ότι δηλαδή δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου