Μετά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, μόνο από το Δικαστικό Συμβούλιο μπορούν να εξεταστούν ως ύποπτοι τα μη πολιτικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, το Δικαστικό Συμβούλιο σε περίπτωση παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου θα μπορεί να εξετάσει τόσο τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη και τους δημοσιογράφους Αλέξανδρο Τράκα και Γιάννα Παπαδάκου, που έχουν συμπεριληφθεί στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, όσο και την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους επίκουρους Ντζούρα και Μανώλη, που ερευνούνται για την υπόθεση από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη.
Η εξέλιξη αυτή έφερε βραχυκύκλωμα στον ΣΥΡΙΖΑ, που από εκεί που οι εκπρόσωποί του στην Επιτροπή έδιναν μάχη χαρακωμάτων για να μην κληθούν να καταθέσουν ανωμοτί τα μη πολιτικά πρόσωπα, χθες εμφανίστηκαν στην Επιτροπή να δίνουν μάχη για να κληθούν και να καταθέσουν ως μάρτυρες… τελικά με στόχο κάποιες επικοινωνιακές εντυπώσεις.
Η κρίσιμη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που προκαλεί ραγδαίες εξελίξεις, αναφέρει ρητώς πως η Προανακριτική Επιτροπή δεν μπορεί να καλέσει για να καταθέσουν μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτα, ούτε να προβεί σε οποιαδήποτε πράξη εναντίον τους. Το Επιστημονικό Συμβούλιο έκρινε πως σε περίπτωση που ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, υποχρεωτικά ασκείται δίωξη και στους τυχόν συμμετόχους που είναι μη πολιτικά πρόσωπα. Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει «ανοιχτή» έρευνα από τη Δικαιοσύνη για μη πολιτικά πρόσωπα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων της Ντζούρα και Μανώλη, που ερευνούν τις ενέργειές τους οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Σοφουλάκης – Ζαχαρής. Συγκεκριμένα, εάν αποφασιστεί η παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τότε η έρευνα αυτή σταματά, και τα πρόσωπα αυτά εξετάζονται μαζί με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Μάλιστα, η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου προβλέπει ότι και σε περίπτωση που υπάρχουν συναφείς υποθέσεις με μη πολιτικά πρόσωπα που σχετίζονται για την ίδια υπόθεση με τον κ. Παπαγγελόπουλο, αυτές οι υποθέσεις ανασύρονται και εξετάζονται εκ νέου από το Δικαστικό Συμβούλιο.
Να υπενθυμίσουμε πως, από τη στιγμή που η Ολομέλεια αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία την παραπομπή στη Δικαιοσύνη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, θα κληρωθούν τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, όπου έχει την αρμοδιότητα να κρίνει τις ενστάσεις που θα καταθέσουν οι εγκαλούμενοι, τη βασιμότητα του κατηγορητηρίου, αλλά ακόμα και να διεξαγάγει εάν πιστεύει ότι χρειάζεται και ανακριτικό έργο προκειμένου να αποφανθεί.
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Θανάσης Πλεύρης, μετά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, φέρεται να υποστήριξε στη συνεδρίαση της Προανακριτικής ότι βάσει του άρθρου 38 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας θα πρέπει να συνταχθεί έκθεση όπου θα καταγραφούν τα ονόματα ως υπόπτων στην υπόθεση του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη και των δημοσιογράφων Αλέξανδρου Τάρκα και Γιάννας Παπαδάκου, όπου θα αποσταλεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, καθώς και μια άλλη έκθεση με τα ονόματα της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Ντζούρα και Μανώλη, όπου θα αποσταλεί στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Σοφουλάκη – Ζαχαρή.
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Θανάσης Πλεύρης φέρεται να υποστήριξε ότι μετά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου τα πράγματα γίνονται σαφή. Ο μοναδικός τρόπος εξέτασης αυτών όλων των μη πολιτικών προσώπων θα ήταν να τους καλέσουμε να καταθέσουν με την ιδιότητα και τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Αφού αυτό δεν μας το επιτρέπει η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, οι εργασίες της Προανακριτικής ολοκληρώνονται με την κατάθεση του κ. Παπαγγελόπουλου.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Γνώμη με την οποία φέρεται να συμφώνησαν και οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. Ευαγγελία Λιακούρη και Δημήτρης Μπιάγκης, λέγοντας πως «άμεσα θα πρέπει να διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα όλα τα θέματα που αφορούν τον εκδότη και τους δημοσιογράφους ως συμμετόχους, ενώ επιμένουμε πως το ίδιο θα πρέπει να πράξουμε και για τους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς».
Σε ρελάνς για δημιουργία επίπλαστων πολιτικών εντυπώσεων προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και από εκεί που έστηναν «πύργους» για να μείνουν στο απυρόβλητο ο εκδότης και οι δύο δημοσιογράφοι, χθες απαίτησαν να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες. Στόχος να «καθαγιάσουν» και να λειτουργήσουν ως επικοινωνιακές «κολυμπήθρες» τόσο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο όσο και για τους ίδιους. Σε ανακοινώσεις διαμαρτυρίας προχώρησαν τόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης μέσω των συνηγόρων του όσο και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.
Πηγές της Ν.Δ. σχολίαζαν πως από την πρώτη στιγμή τα μέλη της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής κινήθηκαν με απόλυτα θεσμικό τρόπο, υποστηρίζοντας πως τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση είτε πρέπει να εξεταστούν ως ύποπτα είτε να μην εξεταστούν καθόλου και ότι η κλήση για παροχή εγγράφων εξηγήσεων για τον κ. Παπαγγελόπουλο είναι νόμιμη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από προχθές, διαισθανόμενος το αβάσιμο του υπομνήματός του, προσπάθησε με fake news να παρουσιάσει απόσπασμα του υπομνήματός του ως δήθεν γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, και όταν αυτό αποκαλύφθηκε, έσπευσε μέσα σε λίγα λεπτά να το αποσύρει κακήν κακώς, μαζί και με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε. Το δεύτερο «χαστούκι», σημείωναν οι ίδιες πηγές της Ν.Δ., ήρθε χθες για τον ΣΥΡΙΖΑ από τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, όπου φαίνεται πως ορθά κλήθηκε στην Επιτροπή ο κ. Παπαγγελόπουλος για παροχή έγγραφων εξηγήσεων, αλλά και για τα μη πολιτικά πρόσωπα ορθώς πιστοποιείται η ιδιότητά τους ως υπόπτων και πιθανόν συμμετεχόντων και υποχρεούμεθα να τους παραπέμψουμε στη Δικαιοσύνη. Προσέθεταν, δε, ότι στην παρούσα φάση είναι ύποπτοι και δεν μπορούν να εξεταστούν ως μάρτυρες, όπως θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε να κληθούν για εγγραφές, διότι αυτό θα γίνει από τη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, κύκλοι της Ν.Δ. τόνιζαν πως θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πρωταγωνιστές της μεγαλύτερης πολιτικής σκευωρίας από συστάσεως του ελληνικού κράτους ότι η αλήθεια θα λάμψει. Οι σκευωροί και οι πρωταγωνιστές του παραδικαστικού συστήματος του Ρασπούτιν θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν στα αρμόδια όργανα, όποια προσχηματικά δικονομικά τερτίπια και αν σκαρφιστούν για να εμποδίσουν την αποκάλυψη της αλήθειας.
ΤΣΟΒΟΛΑΣ
«Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. έφτασαν στο σημείο, τελείως παρανόμως, να καλούν τον κ. Παπαγγελόπουλο για παροχή εξηγήσεων, χωρίς να αναφέρουν τα συγκεκριμένα αδικήματα για τα οποία πρέπει να δώσει εξηγήσεις», αναφέρει ο δικηγόρος του πρώην αν. υπουργού Δ. Τσοβόλας, ενώ για τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής πως είναι παράνομη η κλήση της επίσης εντολέα του Γ. Παπαδάκου, σχολίασε «ο λαός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».
Στο μεταξύ, με δική του ανακοίνωση ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης αναφέρει πως «η προσπάθεια σπίλωσής του έπεσε στο κενό» και κάνει λόγο για εκδικητική στάση συγκεκριμένων βουλευτών κατά δημοσιογράφων και δικαστικών λειτουργών.
Από την έντυπη έκδοση