Η πτώση της δημοφιλίας του κ. Τσίπρα στην τρίτη θέση -κάτω από τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για πρώτη φορά μετά το 2012- και οι εκτιμήσεις των αναλυτών ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει ρότα, μπορεί να πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20% στις δημοσκοπήσεις, προκάλεσαν συναγερμό στην Κουμουνδούρου.
Εν μέσω αλληλοκατηγοριών και αντεγκλήσεων για το επικοινωνιακό φιάσκο του Ζαππείου, που αποτέλεσε συνέχεια δύο, τριών αντίστοιχων εγχειρημάτων με πρωταγωνιστή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (συνεντεύξεις στην τηλεόραση, συνάντηση με νέους επαγγελματίες και επιστήμονες κ.λπ.) εδραιώθηκε στο εσωτερικό του κόμματος η εκτίμηση ότι «ο Αλέξης δεν τραβάει πια».
Στήθηκε, λοιπόν, άμεσα η επιχείρηση στήριξης του αρχηγού, κάτω από τη γενική παραδοχή ότι αφενός ο Αλέξης Τσίπρας είναι το μοναδικό brand στο οποίο μπορεί να στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου ότι εφόσον δεν έχουν διαμορφωθεί συνθήκες συντεταγμένης αμφισβήτησής του, οφείλουν όλοι να τον στηρίξουν για να μην καταρρεύσει το οικοδόμημα ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν αμφισβητείται…»
Στελέχη όλων των πλευρών του κόμματος βγαίνουν στα ΜΜΕ για να τονίσουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβητείται και δεν υπονομεύεται από κανέναν εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ήταν αυτός που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, ότι μόνο αυτός μπορεί να ενώσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα κ.λπ.
Αρθρογράφοι και αναλυτές επισημαίνουν σε προπαγανδιστικούς ρυθμούς ότι «ο Αλέξης είναι μόνος του», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ηγετικά στελέχη να στηρίξουν την προσπάθειά του, ότι το μιντιακό κατεστημένο ευθύνεται που ο Τσίπρας δεν έχει πια «πέρασμα» στην κοινή γνώμη. Προτρέπουν τον κ. Τσίπρα «να πετάξει τα βαρίδια του παρελθόντος», να διώξει όσους θυμίζουν στην κοινή γνώμη το αρνητικό κυβερνητικό παρελθόν, ώστε να εδραιωθεί η άποψη ότι το αρνητικό παρελθόν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν το θυμίζουν στους Ελληνες πολίτες ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ή τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, που επίσης έχουν κυβερνητικό παρελθόν, αλλά μόνο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν σε κυβερνητικές θέσεις.
Μέχρι και ότι η πολιτική της οικονομικής καταστροφής της μεσαίας τάξης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν έμπνευσης και εφαρμογής Τσακαλώτου και όχι Τσίπρα έχει επανειλημμένως γραφτεί. Χωρίς καμία απάντηση από τον πρώην υπουργό Οικονομικών για τον οποίο οι ίδιες πένες φροντίζουν να υπενθυμίζουν ότι «καλός είναι, αλλά δεν κάνει για αρχηγός». Το μότο είναι «ό,τι καλό έκανε ο Τσίπρας ως κυβέρνηση το πιστώνεται ο ίδιος και ό,τι κακό το χρεώνονται τα στελέχη». Και όποιος «τσιμπήσει», «τσίμπησε»…
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΤΟΣ
ΦΗΜΕΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Χαρίτση από Αχτσιόγλου
Στο εσωτερικό, «φουντώνει» η συζήτηση για τον ανασχηματισμό που ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ, για τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για το επικοινωνιακό επιτελείο αλλά και για συγκεκριμένους τομεάρχες κ.λπ. Μέχρι και σενάριο περί αντικατάστασης του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση από την Εφη Αχτσιόγλου είδε το φως της δημοσιότητας, που στηρίχθηκε σε «πληροφορίες» ότι η εκδήλωση του Ζαππείου κατέληξε σε φιάσκο λόγω λαθών του Γραφείου Τύπου. Βεβαίως, ο ανασχηματισμός στην Κουμουνδούρου όντως ετοιμάζεται και θα γίνει, όπως και θέμα αλλαγών στο επικοινωνιακό επιτελείο υπάρχει.
Οι… εμπνευστές του σεναρίου αντικατάστασης του κ. Χαρίτση από την κ. Αχτσιόγλου, όμως, δεν έλαβαν υπόψη αφενός ότι η κ. Αχτσιόγλου ήταν η εκπρόσωπος που αντικαταστάθηκε από τον κ. Τσίπρα επειδή κρίθηκε ότι απέτυχε στον ρόλο της, αλλά και ότι το Ζάππειο, όπως και άλλες επικοινωνιακές πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα, δεν απέτυχαν επειδή έγιναν λάθη στην επικοινωνία, αλλά επειδή η φωνή του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρει και δεν αφορά μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης.
Επί της ουσίας, όλο το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αυτοί που καταγγέλλουν έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας και ζητούν συλλογικότητα, στηρίζει τον κ. Τσίπρα για να το… ανασυγκροτήσει.
Είναι ειλημμένη η απόφαση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στις κινήσεις που έχει προαναγγείλει με στόχο την ενίσχυση του ρόλου του, την αποδυνάμωση των οργάνων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αρχηγικό, συστημικό κόμμα με λιγότερη Αριστερά και περισσότερη Κεντροαριστερά.
Εχοντας σήμερα τη στήριξη όλων, ώστε να μην καταρρεύσει δημοσκοπικά και πολιτικά, ο κ. Τσίπρας θα επιβάλει την εκλογή αρχηγού από τη βάση, την αλλαγή του ονόματος, τη σύνθεση των νέων οργάνων και θα προωθήσει τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας σε θέσεις-κλειδιά στο κόμμα, με σκοπό να εξουδετερώσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Οι οποίοι τα βλέπουν όλα αυτά, αλλά δεν αντιδρούν επειδή φοβούνται ότι η διαφωνία τους αυτομάτως θα τους εμφανίσει ως υπονομευτές του κ. Τσίπρα και της προοπτικής ανάκαμψης του κόμματος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής