Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, μέσω των επιστολών που απηύθυνε προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι το ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας «δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία».
Σύνοδος Κορυφής (19/6)
Με το βλέμμα στραμμένο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 19 Ιουνίου, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναδεικνύει τις προκλητικές και παράνομες συμπεριφορές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρία πετρελαίου.
Η χώρα μας, η οποία θα θέσει το ζήτημα και στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., διατηρεί τη βεβαιότητα ότι θα έχει την απόλυτη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο για την προστασία των συνόρων -όπως επιβεβαιώθηκε στην πράξη τον περασμένο Μάρτιο στον Εβρο- όσο και στο ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ηδη ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ενωσης «έχει ήδη στείλει ισχυρό μήνυμα στην Αγκυρα».
Στόχος των πρωτοβουλιών της Αθήνας είναι να αξιοποιήσει όλα τα διπλωματικά «όπλα» που διαθέτει, να αξιοποιήσει ενεργητικά το διεθνές δίκαιο και να εμβαθύνει τη συνεργασία της με ισχυρά κράτη της ευρύτερης περιοχής.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στις 16-17 Ιουνίου το Ισραήλ όπου θα έχει συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, στη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκαν η συνεργασία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας με την Κύπρο και η σύμπτωση απόψεων και συμφερόντων μεταξύ των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα δίνει έμφαση στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση ΑΟΖ τόσο με την Αίγυπτο όσο και με την Ιταλία.
Στο πλαίσιο αυτό αποκτά μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη σημασία και η επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο στην Αθήνα, την προσεχή Τρίτη, 9 Ιουνίου, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών.
«Η Ελλάδα κινείται με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή προκειμένου να πετύχει τους στόχους της. Εχει επιλέξει να ασκήσει κάθε δικαίωμα που της αναλογεί από το διεθνές δίκαιο, στον χρόνο που η ίδια θα κρίνει ως τον πλέον ενδεδειγμένο», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.
Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται όμως και η παρέμβαση σε αυτή τη συγκυρία του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Φράνσις Φάνον, ο οποίος υπογράμμισε ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή.
Ακυρο απ’ όλους
Κυβερνητικοί παράγοντες υπενθυμίζουν ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, του οποίου παρακολούθημα συνιστά και η εξέλιξη των αιτήσεων της τουρκικής κρατικής εταιρίας πετρελαίων, καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Είναι ένα μνημόνιο που δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», επαναλαμβάνουν στην κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι και η κοινή διακήρυξη Κύπρου, Γαλλίας, Αιγύπτου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ελλάδας έκανε αναφορά προ ημερών στην ακυρότητα των μνημονίων Αγκυρας-Τρίπολης.
Ενέργειες γίνονται από ελληνικής πλευράς και στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όπου τονίζονται και οι επιπτώσεις των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής