Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απαντώντας σε σχετικές αναφορές του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου για το υποτιθέμενο “αμαρτωλό” πρόγραμμα είπε και σήμερα “είχε σκοπό να δώσει κάποιες εξηγήσεις στην Βουλή ώστε να έρθει στο φως η αλήθεια και να δούμε ποιοι καταγγείλουν, ποιοι είχαν την τόλμη πάρουν αποφάσεις και ποιοι είναι αυτοί που σήμερα κάνουν κριτική με υποκρισία…”
Ο υπουργός αφού αναγνώρισε πως στην κυβέρνηση “ δεν διεκδικούμε το αλάθητο” ειδικά όταν κληθήκαμε κάτω από αυτές τις συνθήκες ” εκτάκτως να νομοθετήσουμε με ταχύτητα” και παραδέχθηκε ότι έγινε λάθος καθώς όταν καλείσαι να πράξεις τόσο γρήγορα “δικαίως μπορείς να πεις πως έκανες λάθος, ότι υπήρξε και μια αστοχία και μπορώ να τη διορθώσω να την αλλάξω..”
Αυτό όμως τόνισε ότι δεν έχει σχέση με την άδικη κατασυκοφάντηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης που γίνεται και αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ “ως μεγάλο σκάνδαλο και φιάσκο” καθώς όπως είπε ” τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά”.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εξήγησε ότι η επιλογή αυτή της κατάρτισης έγινε με έναν διττό στόχο να απαντηθούν “οι προκλήσεις μέλλοντος, που ανέδειξε η πανδημία και είναι η τηλεργασία και η τηλεκατάρτιση” και παράλληλα η ανάγκη της “δια βίου κατάρτιση των επιστημόνων σε πεδία του μέλλοντος και του ενδιαφέροντός” , που είναι ένα πάγιο αίτημα χωρίς κανένα στοιχείο αμφισβήτησης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.
Προεδρία της Δημοκρατίας: Τα ονόματα που ακούγονται και η αλήθεια του Μητσοτάκη - Ολο το παρασκήνιο
Εξήγησε όμως ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών ” δεν υπήρξε χρόνος για να τα ξεκινήσουμε όλα από την αρχή και να αξιολογήσουμε τα πάντα που αφορούν την τηλεκατάρτιση, τους παρόχους και την ποιότητά των προγραμμάτων τους”. Ετσι υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Βρούτσης, αυτό που ακολουθήθηκε ήταν το πλαίσιο κατάρτισης που παραλάβαμε από ΣΥΡΙΖΑ ως θεσμικό πλαίσιο… Στην πορεία όμως είδαμε ότι στο θεσμικό πλαίσιο δεν υπήρχε αξιολόγηση της ποιότητα προγραμμάτων έτσι όπως το είχε καταρτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αξιολογούνταν τα προγράμματα που προσέφεραν …”
Οταν αυτό το διαπιστώσαμε, είπε ο κ. Βρούτσης “είχα την τόλμη να πω ότι αυτή η τηλεκατάρτιση με αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν είναι σωστή και την πήραμε πίσω… Αυτό λέγεται πολιτική γενναιότητα και εντιμότητα...” και εξήγγειλε ότι ” θα επαναξιολογήσουμε το θεσμικό πλαίσιο για να υπάρξουν και ποιοτικά χαρακτηριστικά των προγραμμάτων αυτών”
Σε ότι αφορά τις καταγγελίες ότι “το πρόγραμμα αυτό θα πήγαινε σε δύο εταιρείες -παρόχους ουσιαστικά και ήταν αυτοί που το έστησαν” όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, ο υπουργός Εργασίας απάντηση πως “δεν είναι αλήθεια αυτό, καθώς δεν αποκλείστηκε κανένας πιστοποιημένο ΚΕΚ. Εντάχθηκαν και οι 399 φορείς κατάρτισης που ήταν πιστοποιημένοι στους πίνακες του υπουργείου Παιδείας, δεν προστέθηκε ούτε αφιερώθηκε κανένας και μάλιστα δεν υπήρξε και καμιά ένσταση” όπως πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εργασίας μάλιστα κατηγόρησε ως μέγιστη υποκρισία τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΚΕΚ καταθέτοντας στα Πρακτικά της Βουλής πίνακα με όλα τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων μέσω ΚΕΚ πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων που είχε προχωρήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Εργασίας επί υπουργίας Χαρίτση – Αχτσόγλου.
Ο κ. Γιάννης Βρούτσης μάλιστα ανέφερε πως όταν η πρώην γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ κυρία Χαλκιά είχε προχωρήσει σε σχετικές καταγγελίες εναντίον, της τότε υπουργού. κυρία Ουρανία Αντωνοπούλου ότι τα πήρε από ΚΕΚ ο κ. Τσίπρας δεν ζήτησε να παραιτηθεί η υπουργός του! Και ζητάτε παραιτήσεις από εμάς που είχαμε την τιμή να διορθώσουμε; Αυτό είναι μέγιστη πολιτική αθλιότητα και υποκρισία… Ρίξατε λάσπη στον ανεμιστήρα και θα σας γυρίσει πίσω…… Ντροπή αθλιότητα και υποκρισία…” είπε ο υπουργός Εργασίας.