Με αυτές το Μέγαρο Μαξίμου φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει «μικρές ή μεγάλες στρεβλώσεις δεκαετιών που ταλαιπωρούν καθημερινά τους πολίτες» και, όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, «ενώ όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξουν, κανείς δεν έχει τολμήσει να τις αγγίξει μέχρι σήμερα».
Σε άμεση προτεραιότητα βρίσκεται και η υλοποίηση δύο δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με στόχο να μπει φραγμός στην ταλαιπωρία που προκαλείται στο κέντρο της Αθήνας από μικρές ομάδες διαδηλωτών που κλείνουν κεντρικούς δρόμους, δυσκολεύοντας τη μετάβαση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και επηρεάζοντας αρνητικά την εμπορική κίνηση των καταστημάτων. Ταλαιπωρία, που, όπως τονίζουν στην κυβέρνηση, επιδεινώνεται από απεργίες ή στάσεις εργασίας που γίνονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για προσωπικό ασφαλείας.
Στο πλαίσιο αυτό, το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις «υπαίθριες δημόσιες συναθροίσεις» που θα προβλέπει ότι οι πορείες με περιορισμένο αριθμό διαδηλωτών θα πραγματοποιούνται σε μέρος του οδοστρώματος ή θα ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή. Οι περιορισμοί θα αφορούν την κατάληψη μέρους του οδοστρώματος και όχι όλων των λωρίδων κυκλοφορίας ή τη μερική διαφοροποίηση της πορείας της διαδήλωσης, αλλά και τη δυνατότητα της αστυνομικής αρχής «λόγω σοβαρής απειλής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής» συγκεκριμένης περιοχής να υποδεικνύει ως εναλλακτική επιλογή άλλες περιοχές κατάλληλες για τη διεξαγωγή της συνάθροισης.
Σε περίπτωση που οι πορείες ή οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται ενώ έχει απαγορευτεί νόμιμα η διεξαγωγή τους ή οι συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί, θα είναι δυνατή η διάλυσή τους, ενώ για την απαγόρευση επικείμενης συνάθροισης αναμένεται να καθιερωθεί αρμοδιότητα της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας.
Θα καθορίζεται επίσης «οργανωτής» της διαδήλωσης, ο οποίος θα έχει και αστικές ευθύνες για τυχόν ζημιές, θα απαλλάσσεται όμως εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διαδήλωση και αποδείξει ότι είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή των ζημιών. Ως σύνδεσμος μεταξύ του επικεφαλής της επιτόπου αστυνομικής αρχής και του «οργανωτή» της διαδήλωσης, ώστε να διασφαλίζεται η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για την ομαλή διεξαγωγή της, θα καθιερωθεί ο θεσμός του «αστυνομικού διαμεσολαβητή».
Παράλληλα προβλέπεται θεσμοθέτηση ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας που θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πολίτες για τις πορείες και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα προβλέπει ως «ιδιώνυμο αδίκημα» τη συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευτεί νομίμως από την Αστυνομία, αλλά και την «παρεμπόδιση διεξαγωγής συνάθροισης με τέλεση βιαιοπραγιών και την παρείσφρηση ατόμων σε αυτήν με σκοπό να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα της».
Σε ότι αφορά το προσωπικό ασφαλείας σε απεργίες, με τη νομοθετική διάταξη που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα επιδιώκει, σύμφωνα με πληροφορίες, να διασφαλίζεται η έγκαιρη προειδοποίηση για την προκήρυξη της απεργίας ώστε να δίνεται η δυνατότητα στο επιβατικό κοινό να προγραμματίζει τις μετακινήσεις του και να μην ανακοινώνονται απεργίες και στάσεις εργασίας το προηγούμενο βράδυ, αλλά και να υπάρχει μέριμνα ώστε να εκτελείται τουλάχιστον ένα μέρος του προγραμματισμένου συγκοινωνιακού έργου τις ώρες αιχμής, με προσωπικό ασφαλείας που θα προβλέπεται στη διάταξη. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει το μήνυμα ότι ταυτόχρονα με τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας και της οικονομίας, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα μικρά και καθημερινά που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών, ενώ συνεργάτες του τονίζουν από τη δική τους πλευρά ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρότι η μάχη με την καθημερινότητα είναι σαν τη Λερναία Υδρα, είναι αποφασισμένη να δώσει μάχη για να αντιμετωπίσει πολλές από αυτές τις στρεβλώσεις».
Από την έντυπη έκδοση