Το σενάριο της παρέμβασης σε τρεις φάσεις που επέλεξε στις 9 Μαΐου το Εurogroup δεν γίνεται δεκτό από το ΔΝΤ γιατί δεν προσδιορίζει με απόλυτη σαφήνεια τα συγκεκριμένα μέτρα που οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να λάβουν σε κάθε φάση. Οι χώρες του Βορρά της ευρωζώνης δεν επιθυμούν να λάβουν τώρα δραστικά μέτρα, για να μη γίνει αυτό αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακραία κόμματα, ενώ από την άλλη Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία και Φινλανδία χρειάζονται το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αφού αποτελεί όρο των κοινοβουλίων τους. Με άλλα λόγια θα πρέπει να αναζητηθεί ένας κοινός τόπος.
Συνολική συμφωνία
Στόχος για το Εurogroup της 24ης Μαΐου είναι μια συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει: 1) τα δύο πακέτα της αξιολόγησης, το βασικό των 5,4 δισ. ευρώ και το εφεδρικό πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ, 2) την εκταμίευση της δόσης (9-11 δισ. ευρώ σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο), 3) την ελάφρυνση του χρέους.
Αγροτικά δάνεια: Τι περιλαμβάνει το ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ
Σε σχέση με το βασικό πακέτο, μέσα στη βδομάδα αναμένεται να προωθηθούν για έγκριση στη Βουλή τα ανοικτά θέματα, μεταξύ άλλων, η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, η αύξηση της έμμεσης φορολογίας και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι πρόκειται πλέον για τη βασική προτεραιότητα των Ευρωπαίων, δεδομένου ότι τα μελλοντικά έσοδά του θα ληφθούν υπόψη στους σχεδιασμούς για την ελάφρυνση του χρέους.
Αναφορικά με το εφεδρικό πακέτο, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος την περασμένη Παρασκευή, μέσα στη βδομάδα θα υπάρξει πλήρης συμφωνίας μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης ώστε να υποβληθεί επίσης για ψήφιση στη Βουλή πριν από τις 24 Μαΐου.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου