Ο στόχος είναι να παραμείνει εντός του προγράμματος το ΔΝΤ.
Χωρίς την υπογραφή του Ταμείου, την οποία απαιτούν κυρίως οι βόρειες χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία), μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ’ επέκταση την έγκριση εκταμίευσης της δόσης των περίπου 11 δισ. ευρώ, που προτείνει η Κομισιόν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου ύψους 4,5-5 δισ. ευρώ και την κάλυψη υποχρεώσεων για χρέος ύψους 6 δισ. ευρώ.
Η κατάσταση όπως φαίνεται να διαμορφώνεται για την Ελλάδα είναι ότι τα δύο θέματα αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία» για το ελληνικό πρόγραμμα. Οσο πιο «μαλακή» είναι η εφαρμογή του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης τόσο πιο γενναία θα πρέπει να είναι η λύση για το χρέος και το αντίθετο: Αν προκριθεί μια «φθηνή» λύση για το ελληνικό χρέος από τα κράτη της ευρωζώνης, ο κόφτης θα είναι αρκετά αυστηρότερος.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό, η πρόταση της Αθήνας περιέχει και μια ενδεικτική κλιμάκωση των περικοπών ανάλογα με την απόκλιση του δημοσιονομικού στόχου ως εξής:
● Αν υπάρχει απόκλιση μικρότερη ή ίση με το 0,25% του ΑΕΠ, τότε δεν θα λαμβάνονται περαιτέρω μέτρα.
● Αν η απόκλιση είναι από 0,26% έως 0,75%, τότε θα χρειαστούν μέτρα 0,5% του ΑΕΠ.
●Αν η απόκλιση είναι από 0,76% έως 1,25%, τότε θα χρειαστούν μέτρα 1% του ΑΕΠ.
● Αν η απόκλιση είναι 1,26%-1,75% του ΑΕΠ, τότε θα χρειαστούν μέτρα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ αν η απόκλιση είναι 1,76%-2,25% του ΑΕΠ τα μέτρα θα είναι 2% του ΑΕΠ.
Η διαφορά της Αθήνας με τους Ευρωπαίους δανειστές είναι ότι θέλει να ενεργοποιήσει την περικοπή μισθών και συντάξεων μόνο στο χειρότερο δυνατό σενάριο που είναι η απόκλιση από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 2% του ΑΕΠ ή ακόμη περισσότερο. Σε ενδιάμεσες αποκλίσεις (από 0,25% μέχρι και 1,75% του ΑΕΠ ) η Αθήνα προτείνει περικοπές επενδυτικών δαπανών (το εθνικό σκέλος που είναι 750 εκατ. ευρώ) και λειτουργικές δαπάνες (1,7 δισ. ευρώ για το 2016). Η διαφορά από κλιμάκιο σε κλιμάκιο θα καλύπτεται από την εντατικοποίηση είσπραξης καθυστερούμενων φόρων.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου