Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου «ενωτική, υπερκομματική και προοδευτική», δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι «έχει τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της την σύγχρονη Ελληνίδα» και δεν έκρυψε την βούλησή του να είναι ο ίδιος εκείνος που θα βάλει, ως πρωθυπουργός, την σφραγίδα του σε μια μεγάλη υπέρβαση.
«Δεν είναι πολλές οι εμβληματικές ευκαιρίες που έχει ένας πρωθυπουργός να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα για το μέλλον. Η επιλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι μια από αυτές. Και είμαι περήφανος που την εισηγούμαι, ως ένα τολμηρό βήμα όλων μας προς το αύριο», τόνισε και πρόσθεσε ότι «είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση».
Πρόκειται για απόφαση με την οποία ο πρωθυπουργός φιλοδοξεί να αφήσει το δικό του αποτύπωμα και να συμβολίσει τη νέα εποχή της εθνικής αναγέννησης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα και στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία ότι η επιλογή αυτή μπορεί συγκεντρώσει περισσότερες από 200 ψήφους κατά την ψηφοφορία στη Βουλή. «Είναι δύσκολο να καταψηφίσει κανείς μια τέτοια υποψηφιότητα. Αν υπάρχουν κόμματα που δεν θα τη στηρίξουν, πρέπει να αναζητήσουν επιχειρήματα γιατί δεν θα το κάνουν», εκτιμούν κυβερνητικές πηγές.
Ο κ. Μητσοτάκης έριξε ξεκάθαρα το γάντι στις άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου, τις οποίες κάλεσε «να εξετάσουν την προσωπικότητα της υποψηφιότητας που προτείνει». Ο ίδιος ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την πρόταση, αλλά στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, «όλοι θα αναλάβουμε την ευθύνη του τελικού αποτελέσματος», είπε χαρακτηριστικά.
Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι ο ενωτικός χαρακτήρας και η ευρύτερη αποδοχή της κ. Σακελλαροπούλου έχει σηματοδοτηθεί και από το γεγονός ότι στη διαδικασία της Βουλής για την ανάδειξη Προέδρου του ΣτΕ είχε λάβει ευρύτατη στήριξη στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Ο προοδευτικός χαρακτήρας αυτής της επιλογής συνδέεται με το γεγονός ότι η κ. Σακελλαροπούλου έχει μακρά θητεία στο 5ο τμήμα του ΣτΕ και στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μίας πρωτοποριακής νομολογίας για τα όρια μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης, η οποία βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη για γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με πολιτικές για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης των επόμενων δεκαετιών, που είναι η κλιματική αλλαγή.
Ταυτόχρονα όμως συνδέεται και με την ενασχόλησή της με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, ενώ σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι η επιλογή της στο ύπατο αξίωμα της χώρας σηματοδοτεί την προσήλωση στη Δικαιοσύνη ως κεντρικού αρμού της Δημοκρατίας.
Κλείνει την πόρτα διαλόγου το ΠΑΣΟΚ
Αν και ως ορόσημο για την ανακοίνωση της επιλογής του κ. Μητσοτάκη είχε θεωρηθεί η 22η Ιανουαρίου, ημερομηνία ψήφισης του εκλογικού νόμου, οι διαστάσεις που είχε λάβει η ονοματολογία συνέβαλε ουσιαστικά στο να ληφθεί τελικά στο να ανακοινωθεί νωρίτερα μία απόφαση την οποία ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε λάβει πάντως εδώ και αρκετές ημέρες.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την ίδια την κ. Σακελλαροπούλου χθες το μεσημέρι, ενώ πριν από το διάγγελμά του επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε πρώτον για την απόφαση που είχε λάβει και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του. «Σέβομαι απόλυτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που ολοκληρώνει τη θητεία του. Προβληματίστηκα πολύ. Ομως, είμαι σίγουρος ότι η τελική μου απόφαση είναι η ορθή», τόνισε στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης.
Από τη στιγμή που οριστικοποιήθηκε, νωρίς χθες το απόγευμα, η απόφαση για ανακοίνωση της επιλογής του πρωθυπουργού, υπήρξε τροποποίηση στο χθεσινό του πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να αναβληθεί για σήμερα το πρωί η σύσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο θα αναλάβει τη μεταστέγαση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας.
Η κ. Σακελλαροπούλου δεν προέρχεται, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο κ Μητσοτάκης, από την πολιτική οικογένεια της Ν.Δ., γεγονός που διευκολύνει τη στήριξή της υποψηφιότητάς της και από το ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο είχε δηλώσει το προηγούμενο διάστημα ότι δεν ήταν διατεθειμένο να στηρίξει υποψηφιότητα που να προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ.
Το γεγονός ότι η κ. Σακελλαροπούλου είχε προταθεί για την προεδρία του ΣτΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση καθιστά δύσκολη ενδεχόμενη άρνηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και στην ουσία επιβεβαιώνεται στην πράξη η παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η εισήγηση που θα κάνει θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν.
Από τη στιγμή που η επιλογή του κ. Μητσοτάκη δεν αφορά πρόσωπο που να συνδέεται με κάποιον άλλο κομματικό χώρο, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν διαφωνίες και στο εσωτερικό της Ν.Δ., όπου είχαν υπάρξει το προηγούμενο διάστημα στελέχη που είχαν ταχθεί υπέρ υποψηφιοτήτων από τον κεντροδεξιό χώρο.
Από την έντυπη έκδοση