Ο πρωθυπουργός ανέδειξε τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδος για την περιφερειακή σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της, αλλά και τη σταθερή και σημαντική συμβολή της χώρας μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στη διάρκεια των επαφών που είχε χθες στο Κογκρέσο, όπου ανέπτυξε σε σημαίνοντα μέλη του τις ελληνικές θέσεις για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, οι οποίες τείνουν να αποσταθεροποιήσουν την εύθραυστη ούτως ή άλλως ισορροπία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα ενημέρωσε και τα μέλη του Κογκρέσου για το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, το οποίο αγνοεί τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
Ο πρωθυπουργός είχε επαφές τόσο με μέλη της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται και το δείπνο που επρόκειτο να παραθέσουν αργά το βράδυ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε αρχικά με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η οποία ασκεί σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, και μέλη της, όπως ο Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρωτοστάτησαν στην προώθηση και υπερψήφιση του EastMed Act τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο κ. Μενέντεζ γνωστοποίησε μάλιστα ότι δόθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα κορνιζαρισμένο αντίτυπο του Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act «που θα ενισχύσει τις κοινές προσπάθειές μας να προωθήσουμε την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια».
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρεπουμπλικάνος Τζέιμς Ρις και οι γερουσιαστές Ζαν Σαχίν, Μάρκο Ρούμπιο, Κρις Μέρφι, Κρις Κουνς, Ραντ Πολ, Μιτ Ρόμνεϊ, που ήταν παλαιότερα υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, αλλά και οι Ρον Τζόνσον, Τεντ Κρουζ και Εντ Μάρκι.
Κυβερνητικές πηγές θεωρούν σημαντικό και το γεγονός ότι τα μέλη της Επιτροπής έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και την προοπτική της «επιστροφής» της ως ηγέτιδας δύναμης στην περιοχή των Βαλκανίων και ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και με τους επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.
Πριν από τη συνάντηση με την κ. Πελόσι, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ξεχωριστή αξία που προσδίδουν στη σχέση τους και οι δύο χώρες, σημειώνοντας ότι είναι μία «σχέση με μεγάλο στρατηγικό βάθος, η οποία απολαμβάνει διακομματικής υποστήριξης στο Κογκρέσο, και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα».
«Σε μία περίοδο μεγάλων αναταραχών στην περιοχή μας, μπορείτε πάντα να βασίζεστε στην Ελλάδα ως σταθερό και αξιόπιστο εταίρο», διαβεβαίωσε και την κ. Πελόσι, η οποία εξήρε -και εκείνη- τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας, ενώ έκανε λόγο στο twitter για «ισχυρή εταιρική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες».
Oπως τόνισαν κυβερνητικές πηγές, στις συναντήσεις του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε και τη συνεργασία της Ελλάδος με το Ισραήλ και την Κύπρο για την υλοποίηση του αγωγού EastMed, ο οποίος, όπως σημείωσε, αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Ενημέρωσε επίσης τα μέλη του Κογκρέσου για τα τεκταινόμενα στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, όπου υφίσταται, επίσης, αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά, ενώ τόνισε τη σταθερή θέση της Ελλάδας για τα Βαλκάνια, ότι το μέλλον των κρατών της περιοχής είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη συμμετοχή τους στις ευρωατλαντικές δομές και υπογράμμισε τις ελληνικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές και τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα με την απλοποίηση των διαδικασιών, που καθιστούν την Ελλάδα προνομιακό χώρο προσέλκυσης Aμερικανών επενδυτών σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς.
Το θετικό κλίμα στις ΗΠΑ για την επίσκεψη αυτή αποτυπώνεται και στην αναγνώριση από Αμερικανό αξιωματούχο του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και σύνεσης στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, αλλά και στο σχόλιο του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ ότι «μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, η Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί και είναι πηγή λύσεων, ένας πυλώνας σταθερότητας και κρίσιμος εταίρος στην ευρύτερη στρατηγική της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν».
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Τραμπ, πέραν του άκυρου μνημονίου με τη Λιβύη τέθηκαν και γενικά οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα «οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι τα δικά τους συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται στην περιοχή από τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες». Σε ό,τι αφορά την ένταση στη Μέση Ανατολή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι δεν ετέθη και δεν συζητήθηκε καμία συνδρομή της Ελλάδας, ούτε διμερής ούτε μέσω του ΝΑΤΟ.
Η εκτίμηση κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι η επίσκεψη στις ΗΠΑ ανέδειξε τη γεωπολιτική σημασία και τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας, ενώ είναι σαφείς και οι προσδοκίες ότι θα σηματοδοτήσει αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την αναβάθμιση των F-16 και μετά την ολοκλήρωσή της με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα για προμήθεια μιας μοίρας αεροσκαφών F-35, με τις σχετικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τις αμερικανικές Αρχές να δρομολογούνται σύντομα.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στην Αθήνα και αύριο θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο γραφείο του στη Βουλή.
Η πρώτη θα γίνει στις 12.00 με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, και θα ακολουθήσουν κατ’ ιδίαν επαφές με την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφη Γεννηματά, στις 13.00, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 17.00 και με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 18.00.
Η συνάντηση με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα στις 11:00.
Ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ και για το σύνολο των επαφών που είχε στην Ουάσιγκτον, καθώς και για τις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στα εθνικά μας θέματα, αφού το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι με την επίσκεψη αυτή κλείνει ένας ολόκληρος κύκλος διπλωματικών ενεργειών.
Με νωπές πάντως τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που έκαναν την κυβέρνηση να καταλογίσει στον ΣΥΡΙΖΑ «μικροψυχία», ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη δημιουργίας εθνικού μετώπου και να ζητήσει να μείνουν τα ζητήματα αυτά έξω από την πολιτική αντιπαράθεση.
Στις συναντήσεις θα τεθεί και το ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου που θα φέρει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.
«Ριζοσπαστικές αλλαγές για πραγματικό success story»
Την ανάγκη για «ριζοσπαστικές αλλαγές ώστε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε πραγματικό success story» επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο αφιερώματος των «Financial Times» στην ανάκαμψη και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
«Δεν έχουμε το περιθώριο να προχωρήσουμε με αργούς ρυθμούς. Εχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο και πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ μας και πολλή ενέργεια ως χώρα», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ενώ κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα «έχει πλέον ξεπεράσει την κρίση, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των αγορών και θέλει να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων».
«Εχουμε αφήσει πίσω μας μία δύσκολη περίοδο και νομίζω ότι οι εκλογές ουσιαστικά συμβόλισαν το τέλος μίας εποχής η οποία άρχισε με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2009. Η άποψή μου είναι ότι αυτή η κρίση διήρκεσε πολύ περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα αφήνει πίσω της έναν φαύλο κύκλο και μπαίνει σε έναν νέο ενάρετο κύκλο», πρόσθεσε και εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος μπορεί να ανέλθει στο 3%.
Σε ό,τι αφορά τέλος τη διεκδίκηση χαλάρωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2021, σχολίασε πως «γνωρίζουμε ότι υπήρχε ένα κενό αξιοπιστίας που πρέπει να γεφυρωθεί, και αυτό ακριβώς κάνουμε».
Από την έντυπη έκδοση