Εργασιακό, κονδύλια για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και ασφαλιστικό βρίσκονται στο προσκήνιο της β’ αξιολόγησης. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να περάσει αυτόν το σκόπελο;
Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει τα πάντα, χωρίς ηθικές αναστολές και ιδεολογικές συντεταγμένες, αρκεί να μείνει για λίγο ακόμη στην εξουσία. Το απέδειξε με την πρώτη αξιολόγηση όταν, εξαιτίας της, με δική της ευθύνη καθυστέρησης, υποστήριξε ακόμη περισσότερα μέτρα λιτότητας και ταπεινωτικές για τη χώρα δεσμεύσεις, όπως είναι το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και ο «κόφτης» δαπανών. Για το λόγο αυτό εύχομαι να κλείσει έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση, κατά το βέλτιστο όμως για τα ελληνικά συμφέροντα τρόπο.
Ο ίδιος ο κ. Αλεξιάδης είπε, πάντως, ότι κανείς πολιτικά δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα…
Τα ίδια έλεγε η κυβέρνηση και πριν από ορισμένους μήνες και τελικά έπραξε ακριβώς τα αντίθετα. Γι’ αυτό και δεν τους πιστεύει κανείς. Η αλήθεια είναι ότι νέα μέτρα, που θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, θα υπάρξουν και το 2017 και το 2018. Με αυξήσεις στον ΦΠΑ, στη φορολογία οχημάτων, καυσίμων, σταθερής τηλεφωνίας, ζύθου, τσιγάρων, καπνού, καφέ κ.λπ. Με επιπλέον περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα. Ολα αυτά, μαζί με όσα έχουν ήδη ληφθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, αθροίζουν στα 9 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το οδυνηρό αποτύπωμα της δήθεν υπερήφανης διαπραγμάτευσης, της αναξιοπιστίας και της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Εύχομαι να μη βρεθούμε μπροστά σε νέες κυβερνητικές «αυταπάτες», που θα οδηγήσουν σε ακόμη περισσότερα μέτρα, τα οποία θα ψηφιστούν -και πάλι- με «πόνο ψυχής».
Η κυβέρνηση όμως καταφέρνει, όπως υποστηρίζει, να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, τις λίστες και το λαθρεμπόριο, κάτι το οποίο εσείς, ως κυβέρνηση, δεν κάνατε.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Να τις δούμε λίγο αυτές τις επιτυχίες, όπως η ίδια τις παρουσίασε;
Το 2013 και το 2014, ξεκίνησε ο έλεγχος σε 401 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, ενώ από τις αρχές του 2015 έως σήμερα, σε 212 υποθέσεις. Τα συνολικά μέχρι σήμερα εισπραχθέντα ποσά από τη λίστα ανέρχονται στα 38 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2014, είχαν εισπραχθεί 34 εκατ. ευρώ από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του Δημοσίου και διατέθηκαν στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην Υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Μέχρι το 2015, ξεκίνησε ο έλεγχος 1.482 υποθέσεων εμβασμάτων του εξωτερικού. Φέτος, η κυβέρνηση ξεκίνησε ελέγχους μόλις σε 9 υποθέσεις. Το 2014, έγιναν 27.365 έλεγχοι για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Το 2015, οι έλεγχοι συρρικνώθηκαν στους 8.859 και το 2016, ακόμη περισσότερο, στους 2.567.
Συνεπώς, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει και στο πεδίο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
gefthimiou@e–typos.com
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής που κυκλοφορεί