Η επιρροή των ΑΝ.ΕΛ. είναι ενισχυμένη, όχι μόνο λόγω της ρήξης με τον Νίκο Φίλη τον οποίο είχαν στοχοποιήσει, αλλά και με βάση τον αριθμό μελών στο υπουργικό συμβούλιο. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πολυδιαφημισμένος θησαυρός του Kέντρου αποδεικνύεται… άνθρακες. Ο πάγκος δεν είναι, τελικά, μεγάλος, εφεδρείες εκτός κομματικού συστήματος δεν φαίνεται να υπάρχουν και ο πρωθυπουργός απέδειξε το ταλέντο στα εσωκομματικά μαγειρέματα βρίσκοντας τον τέλειο συμβιβασμό με τον Πάνο Σκουρλέτη που το τελευταίο διάστημα του είχε κάνει τη ζωή δύσκολη.
Το βέβαιο είναι ότι ήταν ένας ανασχηματισμός με άρωμα από λιβάνι, δεδομένου ότι κεντρικό πρόσωπο στις διεργασίες παρασκηνίου ήταν ο Νίκος Φίλης, την απομάκρυνση του οποίου από το υπουργείο Παιδείας απαίτησε η Εκκλησία, με την υποστήριξη της ηγεσίας του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝ.ΕΛ. Η άρνηση του πρώην διευθυντή της «Αυγής», στην οποία έχει πάντα σημαντική επιρροή, να αποδεχθεί τη μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο, ακόμη και στο Εσωτερικών, τον άφησε εκτός κυβέρνησης και αυτό σημαίνει ότι θα πρωταγωνιστήσει στο κομματικό γίγνεσθαι το επόμενο διάστημα, αφού άλλωστε έχει γερά ερείσματα, όπως φάνηκε στο πρόσφατο συνέδριο από την εκλογή του στη 2η θέση στην Κεντρική Επιτροπή.
Το κεντρικό μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει ο πρωθυπουργός είναι ότι υπάρχει αποφασιστικότητα και υπάρχουν δυνάμεις για να φέρουν σε πέρας γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απομείωση του χρέους και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Γι’ αυτό και έμεινε ως είχε το ηγετικό δίδυμο του υπουργείου Οικονομικών Τσακαλώτος-Χουλιαράκης, η ανάληψη του υπουργείου Ανάπτυξης από τον εξωκοινοβουλευτικό Δημήτρη Παπαδημητρίου (εξωκοινοβουλευτικός, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy στο Κολέγιο Bard στη Νέα Υόρκη) με υφυπουργό τον Στέργιο Πιτσιόρλα, μέχρι πρότινος πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, που βρισκόταν σε διαρκή σύγκρουση με τον πρώην ΥΠΕΚΑ Π. Σκουρλέτη, ο οποίος συμβιβάστηκε με την πρόταση του πρωθυπουργού για το (εκλογικά ενδιαφέρον) υπουργείο Εσωτερικών, παρά τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες μέρες ότι το σκοινί μπορεί να σπάσει.
Μνημονιακή συνέπεια, άλλωστε, δείχνουν και οι παρουσίες Σταθάκη στο ΥΠΕΚΑ και Κουρουμπλή στο Ναυτιλίας απ’ όπου έφυγε ο αντι-Cosco Δρίτσας. Γι’ αυτό, άλλωστε, στη θέση του Γ. Κατρούγκαλου τοποθετήθηκε η μέχρι χθες στενότερη συνεργάτις του Εφη Αχτσιόγλου, η οποία σήκωνε μεγάλο βάρος της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά και την ξέρουν καλά τα μέλη του κουαρτέτου. Ο Κατρούγκαλος θυσιάστηκε για τον κατευνασμό των συνταξιούχων που έσκιζαν τις επιστολές που τους έστειλε σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίες και έχοντας δηλώσει «απλός στρατιώτης» κατέληξε ΑΝΥΠΕΞ, όπου θα κάνει μια μάλλον δύσκολη θητεία υπό τον προϊστάμενό του Ν. Κοτζιά, κάτι που βίωσε ο προκάτοχός του Ν. Ξυδάκης (εκτός κυβερνητικού σχήματος πλέον).
Η ανθρωπογεωγραφία στο Μέγαρο Μαξίμου αλλάζει: Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναλαμβάνει χρέη υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης γίνεται επίσης υπουργός Επικρατείας μαζί με τον Αλέκο Φλαμπουράρη που κάποια στιγμή «έπαιξε» μήπως φύγει για να σηματοδοτηθεί ανανέωση, αλλά ο δεσμός του με τον Α. Τσίπρα αποδείχθηκε ισχυρότερος κάθε άλλης ανάγκης. Ο Νίκος Παππάς φεύγει από το διπλανό γραφείο του πρωθυπουργού αλλά αναβαθμίζεται ως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και δεν χάνει την αρμοδιότητα για τα ΜΜΕ, κάτι που το πιθανότερο είναι ότι θα δυσκολέψει τη Διάσκεψη Προέδρων που θα γίνει τη Δευτέρα στη Βουλή για το θέμα του ΕΣΡ. Ο μέχρι χθες διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος ανέλαβε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ συμβάλλοντας στην πτώση του μέσου όρου ηλικίας στο Μαξίμου.
Ο ανασχηματισμός δεν προμηνύει άμβλυνση της πόλωσης αφού δεν έγιναν επιλογές προσώπων με κριτήριο το συναινετικό προφίλ. Ακόμη και ο Π. Πολάκης παρέμεινε αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Οι ΠΑΣΟΚογενείς ηττήθηκαν όχι μόνο γιατί βρέθηκαν εκτός Τζάκρη και Μπόλαρης αλλά επίσης επειδή δεν προσκλήθηκαν άλλοι από το γειτονικό πολιτικό χώρο, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που είχε παραβρεθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτώντας φήμες ότι θα έχει μια θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Αλλά τα κομματικά τείχη δεν έπεσαν ούτε καν για να υποδεχθούν τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έχει κάνει επίμονες προσπάθειες να γίνει αποδεκτός από το κυβερνών κόμμα. Φαίνεται πως κυριάρχησε η διάθεση να μην ερεθιστούν τα μέλη της κίνησης των «53+» που δεν τους αρέσουν τα ανοίγματα.
Το στρες του πρωθυπουργού θα πρέπει να χτύπησε κόκκινο στις βασανιστικές ώρες που προσπαθούσε να λύσει το σταυρόλεξο του ανασχηματισμού. Η εικόνα του, με βάση τις δημοσκοπήσεις, έχει τραυματιστεί τόσο πολύ και οι εσωκομματικές αρρυθμίες είναι τόσο έντονες, που θα έπρεπε να δείξει πυγμή για να πείσει ότι ελέγχει την κατάσταση. Αλλά αντί για αποφασιστικότητα και τόλμη επιδείχθηκαν άγχος και αγωνία, προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές.
Το «τιτίβισμα» του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό δίνει το στίγμα της επικοινωνιακής διαχείρισης των αλλαγών: «Ανασχηματισμός ανανέωσης και προοπτικής με στόχο την ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη».
Το κλισέ που ακολουθεί κάθε ανασχηματισμό τα τελευταία χρόνια, ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος, ισχύει και σ’ αυτή την περίπτωση, αφού στόχος είναι μέχρι το Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκεμβρίου να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση η οποία περιλαμβάνει 40 εκκρεμή προαπαιτούμενα!
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής που κυκλοφορεί