Αποκρύπτοντας το γεγονός ότι -σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και μετέπειτα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο και αναλυτικά, ακόμα και για τις πρωτοβουλίες που διεθνώς ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση, από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια και πολιτική κατευνασμού και ζητά -όπως και η Φώφη Γεννηματά εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής- τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους της Θράκης χθες, κατά την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, αν και ήταν απολύτως ενήμερος από τον αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος Γιώργο Κατρούγκαλο για την παράκληση της κυβέρνησης να μην υπάρξουν κινήσεις που να παραπέμπουν σε ελληνοτουρκική κρίση, καθώς αυτό θέλει η Τουρκία, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Είναι απαραίτητο το επόμενο διάστημα να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και να σταματήσει η τακτική της αδράνειας και του κατευνασμού στα θέματα εξωτερικής πολιτικής» και σημείωσε πως «πρέπει να επαναφέρουμε το λόγο μας και τη δράση μας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την επέκταση των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας και αναφέρθηκε στο αυτονόητο, ότι δηλαδή «η μονομερής ενέργεια σε συνεννόηση με τη σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης να προχωρήσει σε μία ανυπόστατη συμφωνία, πέρα και έξω από κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, είναι μία προκλητική συμπεριφορά που μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχει στο εγγύς μέλλον».
Επιστρέφοντας στην πολιτική προηγούμενων δεκαετιών, όπου η αντιπολίτευση «εργαλειοποιούσε» ευαίσθητα εθνικά θέματα αδιαφορώντας για τις συνέπειες, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η πολιτική του κατευνασμού, προκειμένου να μειώσει η Τουρκία τις προσφυγικές ροές, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Βρισκόμαστε δυστυχώς μπροστά σε αυτή την εξέλιξη να επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας».
Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο σημείο να εγκαλέσει την κυβέρνηση επειδή δεν τηρείται «σωστά» -όπως χαρακτηριστικά είπε- η ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό, όταν είναι γνωστό ότι αφενός επρόκειτο για μία συμφωνία κατά των εθνικών συμφερόντων και αφετέρου δεν εφαρμόστηκε ποτέ από την Τουρκία, ούτε καν κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της.
«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει δύναμη φωνής και πυγμής που δεν έχει. Χρειαζόμαστε μία εθνική στρατηγική που να αναδεικνύει τα προβλήματα στη διάστασή τους και συμμαχίες, προκειμένου να αποτρέψουμε τέτοιου είδους κινήσεις», είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας, με τις μνήμες από την τελευταία επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, το μεγαλύτερο φιάσκο για την ελληνική διπλωματία τις τελευταίες δεκαετίες, να είναι ακόμα νωπές.
Μιλώντας για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, την ίδια στιγμή που έλεγε ότι «δεν χωράνε στο ζήτημα αυτό επικοινωνιακού χαρακτήρα προσεγγίσεις αλλά μία στρατηγική που να έχει αποτελεσματικότητα», ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην τακτική της μικροπολιτικής εκμετάλλευσής του, λέγοντας ότι «το πρόβλημα διογκώθηκε και διευρύνθηκε τους τελευταίους 4-5 μήνες».
«Οι πολίτες δεν θέλουν μονοκομματικές κυβερνήσεις»
«Οταν μιλάνε για διπλές κάλπες, ας το ξανασκεφτούν. Δεν θα έχουμε διπλές κάλπες. Η εκλογική αναμέτρηση των επόμενων εθνικών εκλογών, όποτε και αν αυτή γίνει, είτε πρόωρα είτε στην ώρα της, θα είναι εκλογική αναμέτρηση όπου για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική, η απλή και ανόθευτη αναλογική, όπου η κάθε ψήφος του πολίτη, όπου και αν αυτή πηγαίνει, θα έχει ισοτιμία. Και που δεν θα υπάρχει χαμένη ψήφος μ’ αυτή την έννοια», σημείωσε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Δέλτα», υποστηρίζοντας -και αποκαλύπτοντας και το πολιτικό του σχέδιο ως έναν βαθμό- ότι «η απλή αναλογική θα διαμορφώσει συσχετισμούς στο Κοινοβούλιο, που θα αναλογούν στις απόψεις, στις αντιλήψεις και στην επιλογή των πολιτών». Και κατέληξε: «Εγώ λοιπόν πιστεύω ακράδαντα ότι μέσα από αυτή την εκλογική διαδικασία της απλής αναλογικής θα προκύψει την επόμενη μέρα κυβέρνηση, θα προκύψει την επόμενη μέρα προοδευτική κυβέρνηση. Θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, δεν είναι κακό αυτό, οι πολίτες το προτιμούν κατά την άποψή μου, δεν προτιμούν την αλαζονεία των μονοκομματικών κυβερνήσεων», όταν πριν από μόλις λίγους μήνες η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έδωσε εντολή σε μία μονοκομματική κυβέρνηση.
«Είδατε μια δημοσκόπηση που έγινε προχθές και δημοσιεύτηκε σε κάποια Μέσα; Το 80% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία», είπε ο κ. Τσίπρας για τη διαδικασία «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, και στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται να λάβει υπόψη του διαφοροποιήσεις και διαφωνίες, σημείωσε: «Εγώ δεν πιστεύω ότι κανένας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, και όσοι έχουν εύλογες ενδεχομένως ανησυχίες, είναι αντίθετος σε αυτό το δυναμικό εγχείρημα του μετασχηματισμού και της ανασυγκρότησης του ανοίγματος του κόμματος στην κοινωνία, στους ανθρώπους που το στήριξαν, στον κοινωνικό δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, στον προοδευτικό κόσμο. Στον προοδευτικό κόσμο που έρχεται από το ΠΑΣΟΚ και από άλλους πολιτικούς χώρους και θέλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας ανοιχτής, μαζικής κυβερνώσας Αριστεράς, της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης της Αριστεράς, του 21ου αιώνα».
Από την έντυπη έκδοση