Όπως τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου ήταν υψηλού επιπέδου, απόδειξη πως συνοδευόταν από υψηλά ιστάμενα μέλη της Κυβέρνησης, του Κόμματος καθώς και από επιφανείς, εμβληματικούς Κινέζους επιχειρηματίες. «Η στρατηγική σχέση με την Κίνα αναβαθμίζει το κύρος της χώρας μας και την βάζει σε ένα κάδρο οικονομικών “παικτών”», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εγκατάσταση διαφόρων εταιριών προερχόμενων από την Κίνα, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα πύλη εισόδου και διανομής των προϊόντων τους στην Ευρώπη.
Κυριάκος Μητσοτάκης στον «Ε.Τ.»: Μέρισμα ανάπτυξης και προόδου για την ελληνική κοινωνία
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η Ελλάδα δεν κοιτάζει μόνο προς την Κίνα για επενδύσεις, αλλά πως έχουμε ανοίξει τις «πόρτες» μας και προς τις ΗΠΑ, την Ευρώπη αλλά και σε άλλες αγορές παγκοσμίως. «Εμείς θέλουμε να έχουμε εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με όλες τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να προστατεύουμε τη χώρα και να αναδεικνύουμε τις πολυσχιδείς σχέσεις που θέλουμε να αναπτύξουμε», ανέφερε.
Σχετικά με την ευρωπαϊκή διάσταση του μεταναστευτικού, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε τη σημαντική συμβολή του Δ. Αβραμόπουλου ως Επιτρόπου Μετανάστευσης στην διαχείριση του μεταναστευτικού. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως προστάτευσε τη χώρα μας από μια έξοδο από το χώρο Σένγκεν λόγω της αδυναμίας της στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών τα τελευταία πέντε χρόνια και επισήμανε πως ο απερχόμενος επίτροπος έχει αφήσει έτοιμη για τη νέα Επίτροπο μια σειρά από “φακέλους” για το πως μπορούμε να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτική ασύλου.
Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Ο κόσμος στις Ευρωεκλογές σε όλην την Ευρώπη, ψήφισε ζητώντας περισσότερη Ευρώπη. Αυτό πρέπει να κατορθώσει η νέα ΕΕ, με έναν de facto μειωμένο προϋπολογισμό, λόγω της εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ», σημείωσε, ενώ συνέχισε τονίζοντας πως δίνεται μια μάχη στην Ευρώπη για έναν προϋπολογισμό, με αυξημένες συνεισφορές των κρατών μελών, ώστε να χρηματοδοτούνται επαρκώς οι πολιτικές για τις οποίες γίνεται λόγος στην Ευρώπη, δηλαδή για την μετανάστευση, το περιβάλλον, καθώς και την χρηματοδότηση της συνοχής και της κοινής αγροτικής πολιτικής. «Πρέπει να καταλάβουν οι εταίροι μας πως αν θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα», δήλωσε.