Το πρόβλημα παρουσιάσθηκε μετά την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου, να προβεί βιαστικά και χωρίς κανέναν προγραμματισμό σε συγχωνεύσεις τμημάτων ΤΕΙ αλλά και δημιουργίας νέων, προκαλώντας προβλήματα που είχαν άμεση επίπτωση στους φοιτητές.
Συγκεκριμένα η προηγούμενη Κυβέρνηση προχώρησε στη συγχώνευση τμημάτων χωρίς να έχει εκδοθεί η πράξη του Προέδρου του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας που προβλεπόταν από την παρ. 1 του άρθρου 7 του π.δ. 82/2013 (Α΄ 123), για τη διαπίστωση της αυτοδίκαιης ένταξής τους στο Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του τελευταίου ιδρύματος.
Η παράλειψη αυτή είχε ως αποτέλεσμα, μετά την κατάργηση του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας και την ένταξή του στο Πανεπιστήμιο Πατρών με τις διατάξεις του ν. 4610/2019 (Α΄ 70), οι φοιτητές του Τμήματος να φέρεται να μην είναι εγγεγραμμένοι σε καμία Σχολή, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Παράλληλα, οι υπόλοιπες τρείς διατάξεις που περιλαμβάνονται στο ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών αφορούν στη:
-Εξασφάλιση της χρηματοδότησης που απαιτείται για τις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.
-Χορήγηση παράτασης της προθεσμίας έναρξης του προγράμματος του «Μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας», με στόχο την άμεση και ομαλή υλοποίησή του.
– Διευκρίνηση ότι όπου στην κείμενη νομοθεσία, αναφέρεται η φράση «Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ» ή ισοδύναμη, νοείται η Σύνοδος Πρυτάνεων.