Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας ο Νίκος Ανδρουλάκης απηύθυνε κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις να στηρίξουν την πρόταση. Υπενθυμίζεται ότι για την κατάθεση της χρειάζονται 50 υπογραφές, ενώ το ΠαΣοΚ διαθέτει μόλις 32 βουλευτές.
«Πρέπει να γίνει πρόταση δυσπιστίας και καλούμε όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να τη στηρίξουν. Να κατατεθεί την επόμενη Τετάρτη που θα έχει συζητηθεί και θα έχει υπερψηφιστεί η προανακριτική για τον Τριαντόπουλο», δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
Με αφορμή το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή που υπάρχουν ακλόνητα στοιχεία εις βάρος της κυβέρνησης με τη γνώμη της επιστημονικής κοινότητας». Ωστόσο, εξαπέλυσε τα βέλη του και προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «συνεχίζετε να είστε χρυσοί χορηγοί της Νέας Δημοκρατίας. Φανταστείτε να είχαμε καταθέσει την πρόταση πριν από τις σημερινές αποκαλύψεις τι δώρο θα είχατε κάνει στη ΝΔ».
Τι ισχύει με την πρόταση μομφής
Σημειώνεται ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον Πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση και τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει αμέσως η συζήτηση. Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Τέλος, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση δυσπιστίας πριν από το πέρας εξαμήνου εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία όλου αριθμού των βουλευτών.