Με μια σειρά από έγγραφα γίνεται φανερό πως οι δικαστικές αρχές γνώριζαν πως δύο από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση (οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση»), οι οποίοι με τις καταθέσεις τους ενέπλεξαν πολιτικά πρόσωπα πως πήραν μίζες από τη φαρμακευτική εταιρία, είναι ακριβώς τα ίδια πρόσωπα που κατέθεσαν (πάλι υπό καθεστώς προστασίας) στο FBI.
Γεγονός που δημιουργεί δικονομικό κώλυμα, αφού κατά την ελληνική νομοθεσία δεν μπορεί να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων άτομο το οποίο προσδοκά άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από μια υπόθεση, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο (περί «whistleblowers»), οι μάρτυρες δικαιούνται αποζημίωση ύψους 10%-30% επί του προστίμου που θα επιβληθεί (το προσδοκώμενο όφελος δηλαδή είναι… αμεσότατο).
Σύμφωνα με νομικούς, η εξέλιξη αυτή τινάζει στον αέρα τη διαδικασία ενώπιον της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, ενώ οι καταθέσεις θα πρέπει να θεωρηθούν εξ ολοκλήρου άκυρες. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως ολόκληρη η δικογραφία πρέπει να πεταχθεί στον κάλαθο των αχρήστων και να ξεκινήσει από την αρχή.
Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η ίδια η κ. Τουλουπάκη σε έγγραφό της προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (με ημερομηνία 8/10/19), που δημοσίευσε η «Καθημερινή», ομολογεί πως γνώριζε ότι τα πρόσωπα αυτά κατέθεσαν και στις ΗΠΑ, αλλά στις αποκαλύψεις προστίθεται και ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας (με το κωδικό όνομα «Γιάννης Αναστασίου») και νυν κατηγορούμενος στην υπόθεση, ο οποίος είχε σε ανύποπτο χρόνο ενημερώσει τις Αρχές πως οι δύο μάρτυρες είναι οι ίδιοι που κατέθεσαν στο FBI και άρα οι καταθέσεις τους είναι άκυρες!
Ο «Ε.Τ.» φέρνει στο φως τη μήνυση που κατέθεσε ο κ. Μανιαδάκης κατά των προστατευόμενων μαρτύρων στις 4 Ιουνίου 2019, η οποία αποδεικνύει πως εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες τελεί σε γνώση των δικαστικών αρχών το τεράστιο αυτό κώλυμα. Τότε, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, διά του συνηγόρου του Θεόδωρου Μαντά, είχε επισημάνει πως «μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος δύναται να χαρακτηριστεί ένα πρόσωπο που συμβάλλει ουσιωδώς με τις πληροφορίες που παρέχει στις Αρχές χωρίς να είναι ο ίδιος εμπλεκόμενος και χωρίς να έχει ίδιον όφελος», υποστηρίζοντας πως «σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, υπάρχει σύγκρουση με την προϋπόθεση της μη ύπαρξης έννομου συμφέροντος στο πρόσωπο των προστατευμένων μαρτύρων».
Στη μήνυσή του ο Ν. Μανιαδάκης εξηγούσε πώς έφτασε στο συμπέρασμα ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε Ελλάδα και ΗΠΑ είναι τα ίδια πρόσωπα: «Από τις διάφορες εκπομπές όπου έχει εμφανιστεί ο συνήγορος των έτερων προστατευόμενων μαρτύρων με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση”, Π. Σαράκης, προκύπτει κατά δήλωση του ιδίου ότι τυγχάνει συνήγορος των προστατευόμενων μαρτύρων του FBI, διατείνοντας ότι οι ως άνω μάρτυρες έχουν εμφανιστεί πολλάκις ενώπιον των αμερικανικών αρχών για να καταθέσουν τα όσα γνωρίζουν σχετικά με την εταιρία Novartis. Αλλά και από τις καταθέσεις που μου επέδειξαν οι Αμερικανοί ανακριτικοί υπάλληλοι ενώπιον των οποίων κατέθεσα ενόρκως για τα όσα γνώριζα επί του θέματος, μου γνωστοποιήθηκε ατύπως το περιεχόμενο των καταθέσεων των εγκαλουμένων».
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Στη συνέχεια της μήνυσής του, ο κ. Μανιαδάκης είχε κατονομάσει τα πραγματικά ονοματεπώνυμα των δύο μαρτύρων, περιγράφοντας πώς αρχικά έμαθε ότι τα δύο άτομα είναι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, αποδίδοντας μάλιστα τη γνώση του αυτή σε… ένα ακόμη λάθος των Αρχών: «Κατά τη χρονική περίοδο από τέλη του 2017 έως και 31-12-2018, που διατηρούσα την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα στην εν λόγω υπόθεση, είχα πολλάκις καταθέσει ενώπιον της εισαγγελέως Διαφθοράς, κυρίας Ελένης Τουλουπάκη, πραγματικά περιστατικά που σχετίζονταν με αυτήν.
Μετά το πέρας πολλών από αυτές τις καταθέσεις, και κατά την έξοδό μου από το γραφείο είτε στη ΓΑΔΑ είτε στο κτίριο της Εισαγγελίας Διαφθοράς, σε ορισμένες περιπτώσεις προσέρχονταν να καταθέσουν οι έτεροι προστατευόμενοι μάρτυρες με τους οποίους είχα συνομιλήσει δι’ ολίγον πριν προβούν στις δικές τους καταθέσεις ή στις άτυπες συναντήσεις που πραγματοποιούνταν με στελέχη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, στα πλαίσια κοινωνικής ευγένειας, καθότι μου ήταν γνωστοί εξ επαγγέλματος. Είτε από αμέλεια είτε από κακό συγχρονισμό της διαδικασίας λήψης καταθέσεων από τους προστατευόμενους μάρτυρες, είχαμε λάβει άπαντες γνώση της ταυτότητας ενός εκάστου από εμάς. Δεδομένου μάλιστα ότι τα ονόματα έχουν από καιρό διαρρεύσει σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιβεβαιώνω τα ονόματα αυτών:- Ο κ. Φ.Δ. και η κ. Μ.Μ.».
Γίνεται λοιπόν εμφανές πως τουλάχιστον επί ένα πεντάμηνο οι δικαστικές αρχές έχουν δεχθεί καταγγελία για το κώλυμα των εν λόγω καταθέσεων, ωστόσο ούτε η Εισαγγελία Διαφθοράς ούτε κάποιος άλλος δικαστικός λειτουργός ασχολήθηκε σχετικά, μέχρι να ανοίξει νέα δικογραφία στον Αρειο Πάγο που διερευνά τις καταγγελίες περί σκευωρίας, οπότε και ζητήθηκαν στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές…
Αντιδράσεις
Το ΚΙΝ.ΑΛ. σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι με το έγγραφο αυτό «ομολογούνται και αποκαλύπτονται αυτά που από τον Απρίλιο επισημαίνουμε τόσο στις εισαγγελικές αρχές όσο και στον ελληνικό λαό: οι κακουργηματικές παρανομίες των σκευωρών».
Για «κατάχρηση εξουσίας» και «κατακλυσμικές συνέπειες» κάνει λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το έγγραφο αυτό «τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα όλη την ανακριτική διαδικασία των εισαγγελέων Διαφθοράς».
Για «επιβεβαίωση της σκευωρίας» μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς και για «παραβίαση του νόμου από την εισαγγελέα Διαφθοράς».
Από την έντυπη έκδοση