Οπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην άποψη πως η εξαίρεση των δύο πρώην υπουργών αποτελεί παράνομη πράξη, ενώ οι επιτελείς του κ. Τσίπρα ως χθες δεν απαντούσαν στο ερώτημα αν προτίθεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να αντικαταστήσει τους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο, όπως αποφάσισε η επιτροπή και ζήτησε και ο Πρόεδρος της Βουλής με τη δεύτερη επιστολή που απέστειλε την Παρασκευή.
Το ζήτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να επενδύσει στην ένταση και να προκαλέσει χάος, ώστε να οδηγήσει σε μεγάλη σε διάρκεια διακοπή των εργασιών της επιτροπής και κατ’ επέκταση στην απαξίωσή της, δηλαδή να ακολουθήσει το «δόγμα Πολάκη» ή θα σεβαστεί τη διαδικασία και τη Βουλή, αντικαθιστώντας τα δύο στελέχη του που θα κληθούν ως μάρτυρες και η συμμετοχή τους στην επιτροπή αποτελεί κώλυμα, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής. Τον δεύτερο δρόμο προτείνουν όσοι υποστηρίζουν ότι ένα κόμμα εξουσίας δεν μπορεί να ακολουθεί πρακτικές αντικοινοβουλευτικές και σίγουρα δεν μπορεί να πείσει για τον ρόλο του, θυμίζοντας συμπεριφορές και πρακτικές που ο ελληνικός λαός έδιωξε από τη Βουλή με την ψήφο του στις 7ης Ιουλίου.
Μέχρι νεωτέρας, το πρώτο σενάριο, με τον κ. Τσίπρα να μην αντικαθιστά τους Πολάκη και Τζανακόπουλο και να τους δίνει εντολή να παραστούν κανονικά στην επόμενη συνεδρίαση – η αυριανή έχει αναβληθεί, η επόμενη έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη – συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είναι, μέσα από την επιχείρηση «ηρωοποίησης» των δύο στελεχών του – παρά το γεγονός ότι ο ένας είχε αποκαλύψει πως γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και ο άλλος ως κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε επισκεφθεί τον Αρειο Πάγο όταν ξεκίνησε η έρευνα – να προκαλέσει πλήγμα στο προφίλ του Προέδρου της Βουλής και κατ’ επέκταση στην πλειοψηφία και την κυβέρνηση, ώστε να βρει έδαφος η επιχειρηματολογία του περί πολιτικών σκοπιμοτήτων και προσπάθειας συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis, στην απόφαση σύστασης της προανακριτικής για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται επίσης να είναι να οδηγήσει σε στάση διαμαρτυρίας τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων ή και να πετύχει την αποχώρησή τους, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει για τη συνέχιση της διαδικασίας.
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Αποφάσεις, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έχουν ληφθεί. Στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ισορροπία δείχνει εύθραυστη, καθώς από τη μία δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν τον αποκλεισμό των δύο βουλευτών από την Επιτροπή και από την άλλη δεν θέλουν να κατηγορηθούν για «σκόπιμο ακτιβισμό» και πρόθεση απαξίωσης της Βουλής και του κοινοβουλευτισμού.
Προτάσεις όπως να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση μομφής κατά του κ. Τασούλα έπεσαν στο τραπέζι αλλά, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, έχουν απορριφθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες, δεν συζητείται η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την προανακριτική, πρόταση που είχε πέσει αρχικά στο τραπέζι και είχε απορριφθεί από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.
Με αφορμή και τις εξελίξεις στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με υψηλούς τόνους και αφορισμούς και στο τέλος αναγκάστηκε να συμβιβαστεί και να αποδεχθεί την κυβερνητική πρόταση, έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σαφή γραμμή ούτε στην αντιπαράθεσή του με τη Ν.Δ. σε θέματα δημοκρατίας, υπεράσπισης των θεσμών και τήρησης των κανόνων του κοινοβουλευτισμού, όταν εμφανίζεται από τη μία να τους επικαλείται και από την άλλη να τους αμφισβητεί.
Στο πλαίσιο της δημόσιας αντιπαράθεσης, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει απάντηση στο επιχείρημα της πλειοψηφίας ότι αν οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος συμμετείχαν κανονικά στην επιτροπή ως μέλη της, όταν θα έφτανε η ώρα να καταθέσουν ως μάρτυρες η προανακριτική θα κινδύνευε με ακυρότητα.
Συντηρούν ωστόσο τους υψηλούς τόνους και τις καταγγελίες περί προσπάθειας συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis, όπως φάνηκε από τα όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης στη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, αλλά και προσπαθούν να πείσουν ότι Πολάκης και Τζανακόπουλος αποκλείονται επειδή η πλειοψηφία φοβάται ότι με τις παρεμβάσεις τους θα αποκαλύψουν τους υπαιτίους του σκανδάλου Novartis, όπως δήλωσε χθες ο κ. Τζανακόπουλος.
Από την έντυπη έκδοση